Νέα δημοσκόπηση: Διαφορά Ν.Δ. – Σύριζα με δύο μεγάλες εκπλήξεις

Μεγάλη παραμένει η διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση για τις βουλευτικές εκλογές, ενώ στην τρίτη και τέταρτη θέση «σκαρφαλώνουν» ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ, αντίστοιχα, αφήνοντας πίσω τη Χρυσή Αυγή. Η οικονομία είναι το βασικό κριτήριο για τον ποιον θα ψηφίσουν οι πολίτες.

Η δημοσκόπηση έγινε για το in.gr από την εταιρία RASS (δεν κάνει αναγωγή στην πρόθεση ψήφου). Οι συνεντεύξεις διεξήχθησαν στις 26 έως και 28 Μαρτίου 2019 σε 1.005 πολίτες σε όλη την Ελλάδα.

Ως προς την πρόθεση ψήφου, η έρευνα της Rass δίνει στη Νέα Δημοκρατία ποσοστό 30,8% και στον ΣΥΡΙΖΑ 21,7%, δηλαδή η διαφορά των δύο κομμάτων διαμορφώνεται στις 9,1 μονάδες. Σε σχέση με την έρευνα του Ιανουαρίου υπάρχει ένα μικρό κλείσιμο της ψαλίδας καθώς τότε τα ποσοστά ήταν 31,4% και 21,6%, δηλαδή διαφορά 9,8%. Φαίνεται μια μικρή υποχώρηση της ΝΔ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στα ίδια επίπεδα.

Οι εκπλήξεις στην τρίτη και τέταρτη θέση

Ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με ιδιαίτερα αυξημένο ποσοστό 9,7% (από 8,8% τον Ιανουάριο), το ΚΚΕ με 7,3% και η Χρυσή Αυγή με 7,1%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται στο 11,8%.

Η Ένωση Κεντρώων καταγράφει 2,8%, οι ΑΝΕΛ 1,5% και η Ελληνική Λύση 1,7%. Άλλο κόμμα δηλώνει πως θα ψηφίσει το 3,8%.

Η οικονομία πάνω απ’ όλα

Στην ερώτηση: Τι θα καθορίσει την ψήφο σας στις επόμενες εκλογές;

Οι πολίτες απαντούν:

  • Να βελτιώσω την προσωπική μου οικονομική κατάσταση λέει το 38,6%.
  • Να εμποδίσω την επάνοδο των κομμάτων που κυβέρνησαν στο παρελθόν το 32,5%.
  • Να τιμωρήσω την κυβέρνηση το 13,1% και τέλος κανένα από τα παραπάνω το 14,8%.

Η δημοφιλία

Ως προς τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σταθερά πρώτος με ποσοστό 40,3% θετικές γνώμες και 47,1% αρνητικές.

Ακολουθεί η Φώφη Γεννηματά με 34,2% θετικές γνώμες και 48,5% αρνητικές. Στη συνέχεια είναι ο Βασίλης Λεβέντης, ο Δ. Κουτσούμπας και ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στην έκτη θέση με μόλις 20,5 % θετικές γνώμες και 71% αρνητικές πάνω μόνο από τον Νίκο Μιχαλολιάκο και τον Πάνο Καμμένο.

Οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων

Οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων των δύο μεγαλύτερων κομμάτων:

  • Από τον ΣΥΡΙΖΑ ένα 12,1% φεύγει προς τη ΝΔ, 4,9% προς το ΚΙΝΑΛ, 3,1% προς το ΚΚΕ.
  • Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 15,4%.
  • Από τη ΝΔ ποσοστό 1,1% φεύγει προς τη Χρυσή Αυγή, 1,9% προς το ΚΙΝΑΛ, 1,8% προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
  • Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 7,3%.