, Τρίτη
18 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Ν. Μηταράκης: Προστατεύουμε τα σύνορα μας με αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική

Επίσκεψη στο Λονδίνο πραγματοποίησε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης την Τετάρτη , όπου συναντήθηκε με την ομόλογό του Priti Patel, Υπουργό Εσωτερικών της Βρετανίας.
Αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Μηταράκης δήλωσε:
“Συνάντησα την Υπουργό Εσωτερικών την κυρία Priti Patel για να συζητήσουμε ένα θέμα που απασχολεί όλο τον κόσμο, όλη την Ευρώπη. Το θέμα της παράνομης μετανάστευσης. Οι χώρες μας αντιμετωπίζουν μια κοινή πρόκληση. Μεταναστευτικές ροές οι οποίες κατά κανόνα πλέον αποτελούν οικονομικούς μετανάστες. Αφενός ή ανάγκη να σεβαστούμε τη Συνθήκη της Γενεύης, αφετέρου η ανάγκη να προστατεύσουμε τα σύνορα μας, εφαρμόζοντας -όπως κάνουμε στην Ελλάδα – μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, διαχωρίζοντας τους πρόσφυγες από τους οικονομικούς μετανάστες με γρήγορες αλλά δίκαιες αποφάσεις, επιστρέφοντας αυτούς που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και παρέχοντας άσυλο στους πραγματικούς πρόσφυγες. Αυτήν την πρόκληση αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Συζητήσαμε αυτές τις προκλήσεις με την κυρία Patel και ανταλλάξαμε τρόπους που μπορούμε να συνεργαστούμε καλύτερα στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας.
Δε συζητήσαμε το θέμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Το θέμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης είναι ένα θέμα που συζητάμε αυτή τη στιγμή με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντιλαμβάνεστε λόγω Brexit η Αγγλία πλέον δε συμμετέχει στη συζήτηση για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου. Είναι όμως δεδομένο ότι πρέπει και οι χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης της ευρωπαϊκής ηπείρου να παίξουν ένα καταλυτικό ρόλο στο νέο σχεδιασμό που γίνεται στην Ευρώπη.
Θα ανταλλάξουμε επισκέψεις. Η χώρα μας αυτή τη στιγμή έχει μια από τις πιο παραγωγικές υπηρεσίες ασύλου στην Ευρώπη. Έχουμε μια από τις μεγαλύτερες υπηρεσίες πρώτης υποδοχής στην Ευρώπη. Έχουμε αποκτήσει πολύ σημαντική τεχνογνωσία όπως και η Μεγάλη Βρετανία. Χρόνια το Home Office έχει την αντίστοιχη τεχνογνωσία. Νομίζω μπορούμε να ανταλλάξουμε βέλτιστες πρακτικές”

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.