"Ξεκινάμε τον επόμενο μαραθώνιο", διεμήνυσε από τις Βρυξέλλες ο Α.Σαμαράς
«Η επόμενη μέρα έχει ήδη ξεκινήσει. Δεν υπάρχει ούτε ένα λεπτό για χαλάρωση» ανέφερε την Παρασκευή ο Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής προαναγγέλλοντας μάλιστα για την Δευτέρα συνάντηση με τους επικεφαλής όλων των πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα έχει μπει σε μία φάση όπου περνάμε σε αποενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας. Και είναι υποχρέωσή μας να σκοτώσουμε την γραφειοκρατία», τόνισε ο κ. Σαμαράς τοποθετώντας πλέον ως προτεραιότητα της κυβέρνησης, την προσέλκυση επενδύσεων. «Ενας μαραθώνιος τελείωσε. Αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να ξεκινήσουμε τον επόμενο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Οσον αφορά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής ο κ. Σαμαράς εξήρε τη σημασία της ίδρυσης κοινού εποπτικού μηχανισμού ώστε οι τράπεζες να ελέγχονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Θα ανοίξει το δρόμο ώστε να χωριστούν οι τράπεζες από τα δημοσιονομικά των χωρών, ώστε το χρέος των χωρών να μην παρασύρει τις τράπεζες αλλά και το αντίθετο», είπε εξηγώντας μάλιστα ότι το χρέος της Ελλάδας θα μπορούσε να μειωθεί κατά 50 δισ. ευρώ αν οι τράπεζες της χώρας ανακεφαλαιοποιούνταν απευθείας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και όχι μέσω δανείων.
Αναφερόμενος στην απόφαση του Eurogroup ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι στα παρασκήνια της συνεδρίασης, οι εταίροι εκφράστηκαν με ιδιαίτερα θετικά τρόπο για τις θυσίες των Ελλήνων και της χώρας. «Αντιλαμβάνονται όλοι ότι αυτή η επιτυχία για την Ελλάδα ταυτόχρονα γίνεται και μία επιτυχία για την Ευρώπη», σημείωσε, επικαλούμενος μάλιστα την τοποθέτηση του Πορτογάλου ΥΠΟΙΚ ότι οι θετικές εξελίξεις στην Ελλάδα αποκλιμάκωσαν και το κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας. Σχετικά με τα χρήματα της δόσης που θα έρθουν στην Ελλάδα, ο κ. Σαμαράς είπε ότι η χώρα αποκτά μια μεγάλη ευκαιρία που πλέον είναι στο χέρι της να αξιοποιήσει. «Για άλλους η δόση θα φέρει ανακούφιση άμεσα, για άλλους αργότερα, για άλλους απλά θα αλλάξει την ψυχολογία. Σε κάθε περίπτωση, αν δεν υπήρχε αυτή η εξέλιξη δύσκολα θα μπορούσαμε να κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία» εξήγησε.
Συνάντηση με Αλμούνια
Το απόγευμα ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε με τον Ευρωπαίο επίτροπο για θέματα Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και η προσέλκυση επενδύσεων. Βασικός στόχος για την ελληνική πλευρά είναι να ξεπεραστούν προβλήματα που σχετίζονται με το κοινοτικό πλαίσιο -όπως για παράδειγμα το θέμα των επιδοτήσεων σε ελληνικές ΔΕΚΟ- και θα μπορούσαν να αποτελέσουν εμπόδια στην άμεση υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος είχε επαφές στο Βερολίνο με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ και τον υφυπουργό Εργασίας Χανς Γιοάκιμ Φούχτελ, και μετέφερε τη βούληση της ελληνικής πλευράς να προχωρήσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.
Ξεκάθαρο μήνυμα στα Σκόπια
Ο πρωθυπουργός κλήθηκε να σχολιάσει και τη δήλωση του προέδρου της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θ.Μπαλασόπουλου, ο οποίος υποστήριξε ότι «εμείς θα τους τρομοκρατούμε με την παρουσία μας», ο κ. Σαμαράς είπε: «οι προνομιούχοι τρομοκρατούν γιατί χάνουν τα προνόμιά τους. Εμείς προχωράμε». Για το θέμα της Συρίας, ο Α. Σαμαράς αφού σημείωσε ότι στη χώρα αυτή υπάρχει αντιπολίτευση που σταδιακά αποκτά τη δική της φυσιογνωμία, αναφέρθηκε στην κλιμάκωση των πιέσεων στην περιοχή και στα προβλήματα που δημιουργούνται για τις θρησκευτικές μειονότητες, αρχής γενομένης από την ελληνορθόδοξη, η οποία, συν τοις άλλοις, δοκιμάζεται από την πρόσφατη απώλεια του πατριάρχη Αντιοχείας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα στα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία και προς τον σκοπό αυτό ενημέρωσε τους ομολόγους του ότι περίπου 200 σκάφη ελληνικής ιδιοκτησίας θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μεταφορά των προσφύγων, ζητώντας παράλληλα να δώσουν εντολές στους υπουργούς Εξωτερικών να ασχοληθούν με το ζήτημα. Αναφερόμενος στο θέμα της ΠΓΔΜ ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πολύ θετική εξέλιξη το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε για πρώτη φορά ότι προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ είναι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. «Το μήνυμα προς τα Σκόπια είναι ξεκάθαρο. Θα πρέπει να απαρνηθούν τον αλυτρωτισμό για να ανοίξουν οι πόρτες της Ευρώπης. Το ένα κλειδί το κρατάνε στα Σκόπια και το άλλο στις Βρυξέλλες.»