07:45, Παρασκευή
20 Μαΐου 2022

Οι μυστικές μετρήσεις στήνουν κάλπες

Οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου γνωρίζουν καλά ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει υιοθετήσει εδώ και καιρό, για την κυβέρνηση, τη θεωρία της «κουτσής πάπιας», αγγλιστί της «lameduck», όπως την αποκαλούν γλαφυρά οι Σάξονες από τον μακρινό 18ο αιώνα.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΑΡΡΗ

Σύμφωνα με αυτήν, το πληγωμένο πτηνό δεν μπορεί να ακολουθήσει το κοπάδι του, παραπατά και καθίσταται εύκολος στόχος των αρπακτικών. Τηρουμένων των αναλογιών, στον χώρο της πολιτικής «κουτσή πάπια» θεωρείται ένας πολιτικός ή ένας σχηματισμός που συνεχίζει ασθενικά να κυβερνά για λίγο καιρό ακόμη, μέχρι να οδηγηθεί στη βέβαιη ήττα.

Ποιοι είναι υπέρ του Μαΐου

Το σενάριο της προκήρυξης βουλευτικών εκλογών για τον Μάιο καλοβλέπουν, μεταξύ άλλων, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας και ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης. Στον αντίποδα, υπέρ της πλήρους εξάντλησης της τετραετίας τάσσονται, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου και η πλειοψηφία των συνεργατών του πρωθυπουργού, όπως για παράδειγμα ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου Γιώργος Τσίπρας.

Το σίγουρο είναι πως για την κάθε ημερομηνία προβάλλονται ορθά επιχειρήματα, ωστόσο το πότε θα προκηρυχθούν οι εκλογές φαίνεται ότι θα «κλειδώσει» οριστικά και αμετάκλητα, όταν ο κ. Αλέξης Τσίπρας πάρει στα χέρια του και τις τελευταίες μετρήσεις του Απριλίου.

Γιατί τον Οκτώβριο

Αυτοί που επιλέγουν να στηθούν οι κάλπες τον Οκτώβριο προτάσσουν το γεγονός ότι θα έχει δοθεί μέχρι τότε η ευκαιρία στους πολίτες να αφομοιώσουν τα θετικά μέτρα που ψηφίστηκαν ή θα επιψηφιστούν σύντομα, όπως είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η επιδότηση ενοικίου, η ρύθμιση των 120 δόσεων στα ασφαλιστικά ταμεία και την Εφορία και ο νέος νόμος Φλαμπουράρη για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων. Παράλληλα θα έχουν πραγματοποιηθεί με χρονική άνεση οι χιλιάδες προγραμματισμένες νέες προσλήψεις σε καίριους τομείς του Δημοσίου, όπως είναι η Παιδεία και η Υγεία. «Αυτό που θέλει το κυβερνητικό επιτελείο είναι χρόνο, ώστε να υλοποιήσει τις θετικές πολιτικές που έχουν σχεδιαστεί, λαμβάνοντας μέτρα ανακούφισης των πολιτών και καταδεικνύοντας ότι η οικονομία επιστρέφει στην κανονικότητα», λένε οι υποστηρικτές της εν λόγω εκδοχής. Μάλιστα προσθέτουν πως το καλοκαίρι αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο το κλίμα αισιοδοξίας.

Επίσης, εάν πάμε σε εκλογές το φθινόπωρο, θα έχει δοθεί και η δυνατότητα στην κυβέρνηση να επιλέξει κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης (ήτοι του Αρείου Πάγου, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Συμβουλίου της Επικρατείας). Αν μη τι άλλο, κάθε πρωθυπουργός θα ήθελε να έχει σε τόσο καίρια πόστα πρόσωπα της επιλογής του. Παράλληλα, επειδή τον Σεπτέμβριο λήγει η θητεία του Έλληνα κοινοτικού επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο κ. Τσίπρας θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει και τον διάδοχό του, που θα μείνει στη συγκεκριμένη θέση για μια ολόκληρη πενταετία, χωρίς να μπορεί να τον «κουνήσει» οποιαδήποτε επόμενη κυβέρνηση.

Εάν αποσυνδεθούν οι ευρωεκλογές από τις βουλευτικές εκλογές, στον ΣΥΡΙΖΑ προσδοκούν ότι «μια μικρή σε διαφορά ήττα τον Μάιο μπορεί να προκαλέσει κλυδωνισμό στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, που περιμένει νίκη έως και με 15%». Συν τοις άλλοις, θα υπάρχει χρόνος για να ενταθεί η πρόταξη στην ειδησεογραφία μιας σειράς υποθέσεων που φέρουν την οσμή σκανδάλων και φέρεται να εμπλέκονται στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Τρανταχτές περιπτώσεις είναι αυτές της Novartis, του ΚΕΕΛΠΝΟ, της Siemens (μετά και την κατάθεση του πάλαι ποτέ στενού συνεργάτη του Κώστα Σημίτη, Θεόδωρου Τσουκάτου) και των τραπεζικών δανείων που λάμβαναν τα κόμματα εξουσίας τα προηγούμενα έτη. Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο τέλος, ούτως ή άλλως δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος απώλειας της δεδηλωμένης, αφού έχει εξασφαλιστεί η συγκατάθεση ανεξάρτητων βουλευτών που συμπληρώνουν τον μαγικό αριθμό των 151 ψήφων στην Ολομέλεια και άρα τα νομοσχέδια μπορούν να περνάνε με την απαιτούμενη πλειοψηφία.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ