, Σάββατο
24 Φεβρουαρίου 2024

Χαρίτσης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει πρόταση νόμου για την αύξηση του κατώτατου μισθού (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Την κατάθεση σχεδίου νόμου για την αύξηση του κατώτατου μισθού εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ανήγγειλε ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης. “Θέλουμε να είμαστε συνεπείς απέναντι στους πολίτες και απέναντι στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Προχωρούμε στην κατάθεση σχεδίου νόμου στο οποίο προβλέπεται αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% για το 2020 και το 2021, αντίστοιχα, σε συνέχεια της αύξησης κατά 11% το 2019 και της κατάργησης του υποκατώτατου μισθού, που προώθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ”, τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο “Κανάλι 1” 90,4 FM.
Ο εκπρόσωπος Τύπου άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ “η οποία έλεγε προεκλογικά ότι θα προχωρήσει σε γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού”, αλλά “δυστυχώς έχει επιλέξει να αθετήσει αυτή την πολύ σημαντική προεκλογική της δέσμευση”, και την επέκρινε για την επιλογή της “να μην στηρίξει τον κόσμο της εργασίας που τόσο πολύ έχει ανάγκη την ενίσχυση του εισοδήματός του”. Ακόμη, υπενθύμισε το “τσεκούρεμα του κοινωνικού μερίσματος” από την κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας και τις “αντίστοιχες συνέπειες που έχει για την οικονομία η μη αύξηση του κατώτατου μισθού”.
“Για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ζήτημα πολιτικής συνέπειας και κοινωνικής δικαιοσύνης η πρόταση νόμου που θα καταθέσουμε στο ελληνικό κοινοβούλιο”, διεμήνυσε ο Αλ. Χαρίτσης
Αναφερθείς στο ζήτημα της πρώτης κατοικίας, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως “η κοινωνία, τα ασθενέστερα και μεσαία στρώματα, αγωνιούν για το τι μέλλει γενέσθαι”. “Με τις κυνικές του δηλώσεις ο κ. Γεωργιάδης έκοψε ‘μαχαίρι’ οποιαδήποτε συζήτηση για ένα μόνιμο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας”, σημείωσε, εγκαλώντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία “θα έπρεπε να σχεδιάσει ένα νέο πλαίσιο με χαρακτήρα μόνιμης προστασίας, τώρα που η χώρα έχει βγει από τα μνημόνια και διαθέτει περισσότερους βαθμούς ελευθερίας”. “Αντ’ αυτού η ΝΔ προχωρά στην πλήρη κατάργηση αυτού του αναγκαίου κοινωνικού μέτρου”, προσέθεσε ο Αλ. Χαρίτσης, και υπογράμμισε: “Για εμάς η προστασία της κοινωνίας περνά μέσα από την θεσμική θωράκιση της πρώτης κατοικίας”.
Τέλος, σχετικά με τις εξελίξεις στο προσφυγικό, ο Αλ. Χαρίτσης επισήμανε ότι “η κατάσταση είναι μεν δύσκολη, ωστόσο επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν απολύτως διαχειρίσιμη”. Και προσέθεσε: “Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αυτή που κατάφερε σε ένα μόλις εξάμηνο να δημιουργήσει ένα τεράστιο μπάχαλο. Και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι συμπολίτες μας, τόσο στα νησιά όσο και στην ενδοχώρα. Διαψεύστηκαν όλες οι προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ, η οποία σήμερα ακολουθεί μια συνειδητά απάνθρωπη στρατηγική εξαθλίωσης των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στα νησιά, χωρίς να προχωρήσει στην αποσυμφόρησή τους, στην αναδιοργάνωση των προγραμμάτων ‘Εστία’ και ‘Φιλοξενία’, και στη μεταφορά των προσφύγων στην ενδοχώρα, όπως έχει επισημάνει ο ΣΥΡΙΖΑ”.
“Πρόκειται για μια πρωτοφανή όξυνση της έντασης στην οποία μας οδηγεί η κυβέρνηση της ΝΔ, και για ακραίες καταστάσεις που δεν έχουμε ξαναδεί. Η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός κ. Μηταράκης ψάχνουν σενάρια και θεωρίες συνωμοσίας για να μεταθέσουν τις ευθύνες αντί να αντιμετωπίσουν το πραγματικό ζήτημα όπως οφείλουν ως κυβέρνηση”, κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.