Παραλιακό μέτωπο – Ποια είναι τα σχέδια των υποψηφίων δημάρχων Καλαμαριάς

Ο δήμος Καλαμαριάς διαθέτει ένα από τα πιο εντυπωσιακά και ομορφότερα σημεία του παραλιακού μετώπου σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη. Σε αυτό το τμήμα βρίσκονται, μεταξύ άλλων, η μαρίνα, η πλαζ Αρετσούς και το Κυβερνείο. Για την περιοχή, αλλά και για τους δημότες αποτελεί μεγάλο στοίχημα η ανάπλαση και η αξιοποίησή του.

Της ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΡΥΠΙΔΟΥ

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι κλήθηκαν από την Karfitsa να μιλήσουν για τα σχέδιά τους για το παραλιακό μέτωπο της Καλαμαριάς.

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια για το παραλιακό μέτωπο της Καλαμαριάς; Ποια τα προβλήματα και ποιες οι ευκαιρίες που γεννιούνται;

Θεοδόσης Μπακογλιδης, δήμαρχος, επικεφαλής της παράταξης «Συνεργασία για την Καλαμαριά»:

Το θαλάσσιο μέτωπο του δήμου Καλαμαριάς, αποτελεί μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα, ωστόσο, κανένα τμήμα της αιγιαλίτιδας ζώνης δεν ανήκει στον δήμο. Η αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου αποτελεί κορυφαία πρόκληση αλλά και υποχρέωση για τον δήμο μας. Εκτιμούμε ότι θα «απογειώσει» την Καλαμαριά, περιβαλλοντικά πολιτιστικά και οικονομικά. Ενέργειες που έγιναν:

  • Η αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) Καλαμαριάς προσέθεσε μια ομπρέλα προστασίας ολόκληρου του θαλάσσιου μετώπου με τον ορισμό αυτού ως «Περιοχής Ειδικής Προστασίας που δεν Πολεοδομείται».
  • Διαμορφώθηκαν με αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου θέσεις για τον τρόπο αξιοποίησης της Μαρίνας Αρετσούς.
  • Για την Πλαζ Αρετσούς εκπονήθηκε σχέδιο αξιοποίησης και υποβλήθηκε αίτηση παραχώρησης.
  • Η παραλιακή ζώνη στο Καραμπουρνάκι με την αναθεώρηση του ΓΠΣ έγινε ζώνη πρασίνου, κοινωφελών χρήσεων και αθλοπαιδιών.
  • Με τις 478/18 και 479/18 αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, ζητήθηκε η παραχώρηση όλων των εκτάσεων της αιγιαλίτιδας ζώνης στον δήμο Καλαμαριάς.

Με βάσει τα ανωτέρω, ως δημοτική αρχή, εκπονούμε σχέδιο ανάπλασης όλου του θαλάσσιου μετώπου, συμπεριλαμβανομένου της Μαρίνας Αρετσούς, της Πλαζ Αρετσούς, του πρώην στρατοπέδου «Κόδρα» και του οδικού άξονα Θ. Σοφούλη – Ν. Πλαστήρα, με σεβασμό στο φυσικό κάλλος και την φυσιογνωμία της περιοχής, την ιστορικότητά της και την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε αυτό.

Έχουμε όραμα, σχέδιο αλλά και τη γνώση να διαχειριστούμε όλα αυτά τα ζητήματα, ώστε το παραλιακό μέτωπο της Καλαμαριάς να αποτελέσει στολίδι του Δήμου μας και μοχλό ανάπτυξης της περιοχής.

Γιάννης Δαρδαμανέλης, υποψήφιος δήμαρχος, επικεφαλής της παράταξης «Γενιά Δημιουργίας»:

Το μεγαλύτερο στοίχημα για την Καλαμαριά των επόμενων δεκαετιών είναι το παραλιακό μέτωπο, το οποίο πρέπει να είναι ενιαίο με το πρώην στρατόπεδο «Κόδρα», αλλά και με την παραλία της Θεσσαλονίκης. Ένα στοίχημα για το οποίο εργαζόμαστε, ώστε να προσπεραστούν προβλήματα που παρουσιάζονταν από τη διοίκηση μέχρι σήμερα ως αδιέξοδα, καταθέτοντας προτάσεις για διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, για συνεργασία φορέων όπως Τεχνικό Επιμελητήριο, Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και για ουσιαστική διεκδίκηση κονδυλίων και προγραμμάτων.

Ως «Γενιά Δημιουργίας»  έχουμε καταθέσει τις ιδέες μας και έχουμε ήδη ετοιμάσει αρχιτεκτονικά σχέδια – προτάσεις για τη δημιουργία πάρκου υπερτοπικού χαρακτήρα, με έμφαση στον αθλητισμό, την ευρεία χρήση ποδηλάτου, αλλά και την προώθηση του πολιτισμού μέσα από την κατασκευή Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού, ανοιχτού θεάτρου και ανοιχτού κινηματογράφου.

Ένας τέτοιος χώρος μοναδικής σημασίας για ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη, θα αποτελέσει σημείο αναφοράς και πόλο έλξης, επαναφέροντας την Καλαμαριά στο προσκήνιο, βγάζοντας την από το τέλμα των τελευταίων ετών και σηματοδοτώντας μία νέα περίοδο εργασίας, ανάπτυξης και οικονομικής προόδου για τον τόπο μας.

Άρης Τεμεκενίδης, υποψήφιος δήμαρχος, επικεφαλής της παράταξης «Καλαμαριά Πρώτη Ξανά»:

Το παραλιακό μέτωπο της Καλαμαριάς είναι το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο του δήμου μας, το βασικό μας αναπτυξιακό πλεονέκτημα για τις επόμενες δεκαετίες. Οφείλουμε ως δήμος να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, ώστε στα επόμενα χρόνια το παραλιακό μας μέτωπο να αξιοποιηθεί με τρόπο που αφενός θα εξασφαλίζει την ελεύθερη πρόσβαση στους πολίτες και την περιβαλλοντική προστασία της περιοχής, αφετέρου θα δημιουργεί θέσεις εργασίας και ευημερία για τους κατοίκους.

Οι βασικές μας προτάσεις για το παραλιακό μέτωπο της Καλαμαριάς έχουν εξής:

  • Άμεση προτεραιότητα ο καθαρισμός των ακτών και η αφαίρεση κάθε εμποδίου πρόσβασης.
  • Εκπόνηση αναγκαίων μελετών για τη βέλτιστη αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου, σύμφωνα και με το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
  • Υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων και θέσπιση αυστηρών όρων στη διαδικασία παραχώρησης της μαρίνας σε ιδιώτη επενδυτή από το ΤΑΙΠΕΔ. Ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας, με ταυτόχρονη εξασφάλιση ελεύθερης πρόσβασης για τους κατοίκους και αποτροπή τσιμεντοποίησης.
  • Ανάπλαση βασικών οδικών αξόνων του παραλιακού μετώπου (οδοί Σοφούλη και Πλαστήρα).

Βικέντιος Αντωνάκης, υποψήφιος δήμαρχος, επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση»:

Σκόπιμα και συστηματικά, προωθείται η παραχώρησή του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι σύντομα θα έχουμε εξελίξεις.

Η διοίκηση του δήμου, με την σύμπλευση όλων των άλλων δήθεν «ανεξάρτητων» υποψηφίων δημάρχων, κρύβουν από το λαό της Καλαμαριάς την αλήθεια. Αυτοί που διαχρονικά ευθύνονται για την συστηματική υποβάθμιση και εγκατάλειψη του παραλιακού μετώπου, μεθοδεύουν την εμπορευματοποίηση του και στην παράδοσή του ως ώριμο φρούτο σε επιχειρηματίες, που κριτήριό τους έχουν το κέρδος, άρα η όποια δήθεν «αξιοποίηση» του, θα μετατρέψει σε εμπόρευμα ένα δημόσιο αγαθό. Οι ελεύθεροι χώροι και η παραλία αποτελούν λαϊκή περιουσία και πρέπει να γίνουν αποκλειστικά περιβαλλοντικοί – οικολογικοί χώροι πρασίνου και αναψυχής, αθλητισμού και πολιτισμού, ελεύθεροι για όλους, χωρίς καμιά εμπορευματοποίηση των χρήσεων τους, με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους.

Οι εργαζόμενοι και ο λαός της πόλης τέτοιους χώρους έχουν ανάγκη, χώρους που θα αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής και θα αξιοποιούνται προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Αβραάμ Περσίδης, υποψήφιος δήμαρχος, επικεφαλής του συνδυασμού «Η Καλαμαριά που μας αξίζει»:

Εντάσσεται στον γενικό σχεδιασμό ενοποίησης του παραλιακού μετώπου από το Καλοχώρι μέχρι το Αγγελοχώρι και είναι από τα ομορφότερα κομμάτια του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης. Ξεκινάει από το Καραμπουρνάκι και φτάνει μέχρι την Σχολή Δικαστών και φυσικά το θεωρούμε ενιαία ενότητα με το στρατόπεδο «Κόδρα»…

Ιδιοκτησίες –ιδιωτικές και κρατικές– δημιουργούν προβλήματα, για την ανάπλαση και αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου. Στόχος μας είναι η αξιοποίηση από τον δήμο προς όφελος των δημοτών μας και η χρήση του ως εργαλείο προσέλκυσης ανθρώπων από όλη την Θεσσαλονίκη και όχι μόνο. Είναι ευκαιρία για ανάπτυξη, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, προβολή της Καλαμαριάς καθώς και τη δημιουργία τουριστικών, αθλητικών και εμπορικών δραστηριοτήτων.

Διεκδικούμε από το κράτος τους πόρους που θα μας οδηγήσουν στην αξιοποίηση όλου του μετώπου προς όφελος του λαού της πόλης μας και την εκ νέου παραχώρηση είτε με χρησιδάνειο, είτε σε οποιαδήποτε άλλη μορφή που να επιτρέπει αποκλειστική χρήση από τον δήμο με δυνατότητα παρεμβάσεων προς όφελος των δημοτών μας. Αδιανόητο είναι για εμάς να μην έχει πρόσβαση σε αυτό ο κάθε συνδημότης μας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ