22:22, Τετάρτη
06 Ιουλίου 2022

Π. Καμμένος: «Όχι» σε ψήφο εμπιστοσύνης – Δημοψήφισμα για το Μακεδονικό

Την απόφαση του κόμματος των ΑΝΕΛ να πουν «όχι» σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ανακοίνωσε μετά την παραίτησή του που υπέβαλλε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Πάνος Καμμένος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Πάνος Καμμένος διεμήνυσε ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση γιατί αυτή ουσιαστικά συνδέεται με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Λέμε όχι όσοι μείνουμε, αν δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης, θα είναι σαν να δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο κ. Κόκκαλης αποφάσισε να πάρει το αεροπλάνο και να πάει στην Κίνα. Δεν θα περιμένουμε να μάθουμε τα νέα από την Κίνα. Όποιος ανταλλάξει την κυβερνητική του θέση με την ψήφο εμπιστοσύνης, θα διαγραφεί από τους ΑΝΕΛ».

«Ζητώ άλλη μια φορά από τον πρωθυπουργό να τεθεί η Συμφωνία των Πρεσπών σε δημοψήφισμα. Τον καλώ δίπλα από τις κάλπες των ευρωεκλογών να στηθεί άλλη μια και εμείς θα δεχτούμε το αποτέλεσμα. Πιστεύουμε ότι το 80% των πολιτών διαφωνεί. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι συνθηκολόγηση. Θα κάνουμε τα πάντα για να σταματήσουμε και να μπλοκάρουμε αυτή τη συμφωνία» τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε, αν και πρόκειται για μία κυβέρνηση, η οποία για πρώτη φορά πολέμησε την διαπλοκή και τη διαφθορά και έδωσε ελπίδα στους Έλληνες, εάν οι ΑΝΕΛ δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, θα είναι σαν να δίνουν ψήφο στη Συμφωνία. «Θα συνεχίσουμε να εκτελούμε τη λαϊκή εντολή» τόνισε.

«Τη δεδομένη στιγμή που τίθεται θέμα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αλλά υποκρύπτεται ξεκάθαρα θέμα εμπιστοσύνης στη Συμφωνία των Πρεσπών, με πολύ βάρος στην καρδιά μας λέμε όχι», συμπλήρωσε.

«Στην τελευταία συνεδρίαση ρώτησα την ΚΟ αν καταρχήν υπάρχουν διαφωνίες για Συμφωνία των Πρεσπών. Η μόνη διαφωνία που υπάρχει είναι του Παπαχριστόπουλου που την έχει εκφράσει εδώ και καιρό. Οι υπόλοιποι, όσοι εκλήθησαν να λάβουν θέση, ήταν ξεκάθαροι κατά της Συμφωνίας. Συμπεριλαμβανομένου του κ. Κόκκαλη. Απούσα ήταν η κ. Κουντουρά. Είναι γνωστές οι θέσεις του καθενός και το τι θα πράξουμε στις 2 ψηφοφορίες. Πλην των 2 υπουργών που βρίσκονται στην Κίνα, ο κ. Κόκκαλης αποφάσισε να πάρει χθες το αεροπλάνο και να πάει στην κίνα. Δεν περιμένουμε να μάθουμε τα νέα από την Κίνα. Θα προχωρήσουμε με εντιμότητα και απέναντι στον εταίρο μας και στον λαό. Αν τεθεί θέμα εμπιστοσύνης θα ψηφίσουμε αυτό που θα δεσμευτεί ο καθένας ξεχωριστά. Αν κάποιοι ανταλλάξουν την κυβερνητική θέση με ψήφο, θα διαγραφούν», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι ο κ. Τσίπρας θέτει θέμα εμπιστοσύνης λόγω «υπερευαισθησίας» γιατί «δεν είχε κανένα λόγο να το κάνει».

Δεν ελέγχει τους «αντάρτες»

Ας σημειωθεί, ωστόσο, ότι ο Π. Καμμένος δεν ελέγχει την κοινοβουλευτική του ομάδα. Η Ελενα Κουντουρά και ο Βασίλης Κόκκαλης, οι οποίοι απουσιάζουν στην Κίνα («δεν θα περιμένουμε να μάθουμε τα νέα από το Σινικό Τείχος», ειρωνεύτηκε ο κ. Καμμένος στην συνέντευξη τύπου), καθώς και ο Θ. Παπαχριστόπουλος αναμένεται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Επομένως η «απειλή» Καμμένου για άρση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα είναι κενή περιεχομένου και εκ του ασφαλούς, αφού η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία: στις ψήφους από τους «αντάρτες» των ΑΝΕΛ θα προστεθούν και οι ψήφοι από την Ενωση Κεντρώων (Γ. Σαρίδης), Το Ποτάμι (Σπ. Δανέλλης) και την ανεξάρτητη Κατερίνα Παπακώστα.

Από τους ΑΝΕΛ οι μόνοι που ενδεχομένως δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα (για την τιμή των όπλων) είναι ο Πάνος Καμμένος, η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και ο Κ. Κατσίκης.

Ζήτησε δημοψήφισμα

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Καμμένος έκανε λόγο για «αντισυνταγματικό προσύμφωνο» και ζήτησε να γίνει δημοψήφισμα.

«Ζητώ να τεθεί στην κρίση του λαού. Τίθεται σε κίνδυνο η εθνική ακεραιότητα της χώρας. Καλώ τον πρωθυπουργό δίπλα από τις κάλπες των ευρωεκλογών να στηθεί μία ακόμη και να αποφασίσουν οι Ελληνες», δήλωσε.

Το σχόλιο για τον Αποστολάκη

Η τελετή παράδοσης- παραλαβής στο υπουργείο Αμυνας θα γίνει την Τρίτη, δήλωσε ο κ. Καμμένος, ενώ δήλωσε ιδιαίτερα ευτυχής που ο νέος υπουργός θα είναι ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης.

«Είχα τη χαρά και την τιμή να είμαστε μαζί τα τελευταία 4 χρόνια. Είναι μια εγγύηση ότι οι ένοπλες δυνάμεις παραμένουν μακριά από πολιτικές αντιπαραθέσεις», πρόσθεσε.

«Εγώ τους έκανα υπουργούς»

Ο κ. Καμμένος έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην Ελενα Κουντουρά και τον Βασίλη Κόκκαλη, τονίζοντας ότι ο ίδιος τους έκανε υπουργούς.

«Είμαστε υπερήφανοι για τη δουλειά της κ. Κουντουρά στο υπουργείο Τουρισμού. Οι ΑΝΕΛ της έδωσαν τη δυνατότητα να γίνει υπουργός και να πετύχει εκεί. Εγώ τον έκανα υπουργό τον κ. Κόκκαλη. Τους υπουργούς προτείνει ο αρχηγός του κόμματος στον πρωθυπουργό. Ελπίζω στην Κίνα να διαβάσει λίγο τη θεωρία του πολέμου και να δει ότι το πιο σημαντικό είναι να είσαι πιστός στις αρχές σου. Αλλιώς σε τρώει ο εχθρός. Εκτος αν κάποιος έχει ήδη πουληθεί στον εχθρό και πάει στην Κίνα», είπε με νόημα αναφερόμενος στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Υπογράφω πρόταση μομφής αν…»

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πάνος Καμμένος προκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να του πάει στο ξενοδοχείο στο οποίο παραχωρήθηκε η συνέντευξη Τύπου μια πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης να την υπογράψει.

«Αν ο κ. Μητσοτάκης κάνει δημόσια δήλωση ότι δέχεται λύση που δεν περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, ότι δεν θα το διαπραγματευτεί ποτέ, ότι ακόμη και αν έχει ψηφιστεί η Συμφωνία θα την καταργήσει δια νόμου, του υπογράφω την πρόταση μομφής. Περιμένω να μου φέρει εδώ στο ξενοδοχείο την πρόταση μομφής, με δημόσια δήλωσή του για τα παραπάνω και του υπογράφω πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης».