16:17, Σάββατο
28 Μαΐου 2022

Σήμερα η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο που «μπλόκαραν» οι ΑΝΕΛ

Το «διαζύγιο» του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ έφερε την πρώτη κοινοβουλευτική δυσκολία για την κυβέρνηση. Στην Ολομέλεια για ονομαστική ψηφοφορία μεταφέρθηκε η προγραμματισμένη για χτες ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης για τον στρατηγικό προγραμματισμό των προσλήψεων και την ενίσχυση του ΑΣΕΠ.

Μετά την απόφαση των βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων, να μην ψηφίσουν τρία άρθρα του νομοσχεδίου, που αφορούν στο γνωμοδοτικό Συμβούλιο για τη διοικητική ανασυγκρότηση, στο Παρατηρητήριο Δημόσιας Διοίκησης και στην Υποστήριξη Δράσεων Διοικητικής Ανασυγκρότησης, το προεδρείο πρότεινε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια.

Η ονομαστική ψηφοφορία προτάθηκε, με βάση το άρθρο 70 του Κανονισμού της Βουλής, που δίνει αυτή τη δυνατότητα στον ίδιο τον πρόεδρο της Βουλής, αν το κρίνει αναγκαίο.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ψηφίζουν επί της αρχής το νομοσχέδιο, όμως η ονομαστική ψηφοφορία κρίθηκε επιβεβλημένη από το προεδρείο, για τα τρία άρθρα που οι ΑΝΕΛ δεν δίνουν θετική ψήφο. Στόχος να τοποθετηθούν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές που εκείνη την ώρα έλειπαν από την αίθουσα και να διαπιστωθεί αν υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία.

Η ανακοίνωση του Γιώργου Βαρεμένου προκάλεσε την αντίδραση της ΝΔ που υπογράμμισε ότι θα έπρεπε να γίνει άμεσα η ψηφοφορία, όχι ονομαστική, αλλά δι΄εκφωνήσεως, με τους εισηγητές των κομμάτων από τους οποίους τεκμαίρεται και η πλειοψηφία που λαμβάνει ή δεν λαμβάνει ένα νομοθέτημα. Το προεδρείο επέμεινε όμως και έτσι η ψηφοφορία του νομοσχεδίου μεταφέρθηκε για σήμερα.

Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το κοινοβουλευτικό τοπίο μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι από εδώ και πέρα το ίδιο το προεδρείο της Βουλής θα ζητάει ονομαστικές ψηφοφορίες για να διαπιστώνεται πότε υπάρχει ή δεν υπάρχει πλειοψηφία.