23:32, Σάββατο
02 Ιουλίου 2022

Στ. Θεοδωράκης: Χρειαζόμαστε νέο Σύνταγμα χωρίς αναχρονισμούς και λαϊκισμούς

«Ο τόπος έχει ανάγκη από ένα νέο Σύνταγμα. Χωρίς αναχρονιστικές διατάξεις, χωρίς λαϊκισμούς» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης, παρουσιάζοντας στη Βουλή τις προτάσεις του Ποταμιού για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, «η συζήτηση για το Σύνταγμα θα έπρεπε να είναι η αφορμή για να σκεφθούμε την κρίση της δημοκρατίας, την απογοήτευση και την αποχή των πολιτών. Και τελικά, το είδος της κοινωνίας στην οποία θα θέλαμε να ζήσουμε».
Όπως τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, «αυτές οι σκέψεις πρέπει να μας οδηγήσουν στις αποφάσεις για το νέο Σύνταγμα. Και όχι τα πρόσκαιρα κομματικά συμφέροντα. Αυτά που καθοδηγούν πολλές από τις αποφάσεις σε αυτή την αίθουσα. Μπορούμε; Θα φανεί σε δύο μήνες. Αν και πολύ φοβάμαι ότι ο συντηρητικός λαϊκισμός και οι άγονες κομματικές σκοπιμότητες θα προσγειώσουν ξανά την Ελλάδα στο παρελθόν και όχι στο μέλλον. Ούτε καν στο παρόν».
«Να εξαλείψουμε τη σκανδαλώδη ατιμωρησία πολιτικών. Να ενισχύσουμε την πλήρη διάκριση των εξουσιών. Να βάλουμε θητείες και στους εκλεγμένους – 12 συνεχή χρόνια είναι αρκετά! Για δημάρχους και βουλευτές! Αν θέλουν να συνεχίσουν, πρέπει να κάνουν ένα διάλειμμα», υποστήριξε ο κ. Θεοδωράκης, προβάλλοντας τους στόχους που η Συνταγματική Αναθεώρηση οφείλει να εξυπηρετήσει.
Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τον ίδιο, “με τη Συνταγματική Αναθεώρηση πρέπει επίσης να εξασφαλίσουμε την πολιτική σταθερότητα. Να κατοχυρώσουμε τον φιλελεύθερο ευρωπαϊκό χαρακτήρα του κράτους. Να απελευθερώσουμε την οικονομία από τα δεσμά του κρατισμού και το δημόσιο από την παντοκρατορία των κομμάτων. Να θωρακίσουμε τα ατομικά δικαιώματα. Να εναρμονίσουμε υποχρεώσεις και δικαιώματα με την ψηφιακή εποχή».
Εξάλλου, με αφορμή την τελευταία στοχοποίηση του Κώστα Σημίτη, ο κ. Θεοδωράκης σχολίασε πως «το δόγμα Πολάκη – που στήριξε και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας – είναι δείγμα ολοκληρωτικής λογικής. Εκτός αν όλα γίνονται για τα πρωτοσέλιδα και για να τροφοδοτηθεί η αγοραία ανθρωποφαγία. Η απέχθειά σας στον εκσυγχρονισμό δεν θα πρέπει να σας παρασύρει σε παραλογισμούς».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16, ώστε να επιτρέπεται η ίδρυση μη κερδοσκοπικών, μη κρατικών πανεπιστημίων. «Ορισμένοι θέλουν να δυσφημίσουν τα δημόσια Πανεπιστήμια, διότι έχουν στόχο και σχέδιο να δημιουργήσουν ιδιωτικά Πανεπιστήμια, στα οποία θα έχουν πρόσβαση οι πλούσιοι φοιτητές. Με αυτά τα μυαλά λοιπόν, έρχεστε να συζητήσουμε σήμερα την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Λέτε να μην αλλάξει το άρθρο 16 και να συνεχίσουμε να ζούμε στην υποκρισία με δεκάδες χιλιάδες παιδιά να σπουδάζουν έξω – ανάμεσα τους προφανώς και δικά σας παιδιά – αλλά στην Ελλάδα να μην έχουν άλλες επιλογές. Και το χειρότερο: Δίνετε και συνεχίζετε να δίνετε άδειες σε σχολές και παραρτήματα πανεπιστημίων, να λειτουργούν με άδεια του υπουργείου Εμπορίου και όχι του υπουργείου Παιδείας!
Ουαί υμίν – είναι και επίκαιρα τα εκκλησιαστικά. Και από πού προκύπτει, κύριε Τσίπρα, ότι ο προϋπολογισμός πρέπει να μοιράζεται στα δημόσια και τα μη κρατικά πανεπιστήμια; Στην Ισπανία και τη Γερμανία απαγορεύεται ρητά η ενίσχυση των μη κρατικών πανεπιστημίων. Στη Γαλλία δεν προβλέπεται καν.
Μπείτε στο δίκτυο “Ευρυδίκη” της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα βρείτε όλες τις πληροφορίες. Και απομακρυνθείτε λίγο από τα fake news που προσπαθούν να γεννήσουν νέα τέρατα. Και είναι τόσο μεγάλη η ιδεοληπτική σας τύφλωση, που για να συζητήσουμε για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, εξαιρείτε από τη συζήτηση και το άρθρο 16 παράγραφος 2, που ορίζει ως βασική αποστολή του κράτους και την ανάπτυξη και της θρησκευτικής συνείδησης, δηλαδή επιβάλλει την κατήχηση.
Ούτε αυτό θα το αλλάξουμε; Πώς μιλάτε μετά για θρησκευτική ουδετερότητα; Εμείς θα επιμείνουμε: Αναθεώρηση του άρθρου 16 για οικονομικούς, κοινωνικούς, πολιτιστικούς, εκπαιδευτικούς λόγους θέλουμε μη κρατικά και μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Και ταυτόχρονα, ουσιαστική κατοχύρωση του δικαιώματος ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού» εξήγησε.
Όσον αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Θεοδωράκης μίλησε για λελογισμένη ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του, ώστε να έχει τη δυνατότητα να συγκαλεί με πρωτοβουλία του το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, το οποίο, από άτυπο, αποκτά θεσμικό χαρακτήρα. Να μπορεί να ορίζει τους προέδρους των ανεξάρτητων αρχών από κατάλογο που προτείνει η Βουλή. Να επιλέγει την ηγεσία της Δικαιοσύνης από τους καταλόγους που θα συντάσσουν οι ολομέλειες των ανωτάτων δικαστηρίων. Και τέλος, να αποσυνδεθεί η διάλυση της Βουλής από την προεδρική εκλογή.
Αναφορικά με τις σχέσεις Εκκλησίας και κράτους, ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε: «αναγνωρίζουμε την ιστορική συμβολή της Ορθοδοξίας, αλλά το κράτος πρέπει να είναι θρησκευτικά ουδέτερο. Διασφαλίζουμε πλήρως την θρησκευτική ελευθερία, αλλά η εκπαίδευση στα σχολεία μας δεν είναι υπόθεση των μητροπολιτών.
Και θέλω να προσθέσω κάποιες νέες απόψεις στη συζήτησή μας. Η Πολιτεία πρέπει να έχει εποπτεία στους τόπους λατρείας. Είναι μια κουβέντα που γίνεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Δηλαδή δεν μπορούν να λειτουργούν χωρίς έλεγχο στη σύσταση τους, ούτε εκκλησίες, ούτε τζαμιά, ούτε συναγωγές. Και δεν μπορούν να δημιουργούνται και να ενισχύονται με υπόγειες χρηματοδοτήσεις, όπως κατά κόρον συμβαίνει πλέον στην ΕΕ, με τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία να ανταγωνίζονται πόσα τζαμιά θα ανοίξουν».
«Η Βουλή να μη μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση αν συγχρόνως δεν είναι σε θέση να αναδείξει νέα. Για το θέμα της ποινικής ευθύνης των υπουργών, νομίζω ότι όλοι καταλήγουμε πια στις ίδιες απόψεις: κατάργηση των ειδικών προβλέψεων παραγραφής, ώστε να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες παραγραφής για υπουργούς και πολίτες. Η ηγεσία της Δικαιοσύνης να επιλέγεται από κατάλογο προσώπων που προτείνεται από το κάθε ανώτατο δικαστήριο», υπογράμμισε ο κ. Θεοδωράκης, κάνοντας λόγο για τη θέσπιση εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας.