, Τρίτη
25 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Στ.Πέτσας: Ο ιός είναι εδώ, αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε

ÅíçìÝñùóç ôùí ðïëéôéêþí óõíôáêôþí áðü ôïí õöõðïõñãü ðáñÜ ôù Ðñùèõðïõñãþ êáé Êõâåñíçôéêü Åêðñüóùðï ÓôÝëéï ÐÝôóá, ôçí ÔåôÜñôç 11 Ìáñôßïõ 2020. (EUROKINISSI/ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ)

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης Τύπου χαρακτήρισε μείζονος σημασίας τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας και ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε ακόμα για τον κορωνοϊό.
Συγκεκριμένα ο κ. Πέτσας στην αρχή σημείωσε ότι «Μείζονος σημασίας εξέλιξη η συμφωνία με την Ιταλία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στις δύο χώρες. Είναι μάλιστα θετικό το γεγονός ότι στην πλειονότητά του ο πολιτικός κόσμος επικροτεί, υιοθετεί και στηρίζει τη συμφωνία. Γίνεται δηλαδή καθολικά αποδεκτό ότι πρόκειται για εξαιρετικά σημαντική συμφωνία, μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη, για την πατρίδα μας. Η συμφωνία, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, αίρει με γόνιμο τρόπο μία εκκρεμότητα σαράντα ετών. Βασίζεται στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας. Συνιστά υπόδειγμα συνεργασίας και σχέσεων καλής γειτονίας. Η συμφωνία επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ καθώς και τη μέση γραμμή της συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας – Ιταλίας ως οριογραμμή της ΑΟΖ των δύο χωρών».
Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «H συμφωνία αποδεικνύει παράλληλα τη σταθερή επιδίωξη της χώρας μας για οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γειτονές μας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας του 1982. Δείχνει το δρόμο που επιλέγει η Ελλάδα και το δρόμο αυτό είναι επιτέλους η ώρα να ακολουθήσουν οι γειτονές μας».
Παράλληλα σημείωσε «η Συμφωνία συνοδεύεται από την κοινή δήλωση Ελλάδας και Ιταλίας για τους πόρους της Μεσογείου που εκφράζει την προσήλωση των δύο μερών στην ισόρροπη και βιώσιμη διαχείριση των πόρων αυτών. Συνοδεύεται επίσης από κοινή γνωστοποίηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αλιευτική πολιτική και γίνεται ρητή αναφορά στο δικαίωμα και την προοπτική επέκτασης της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια».
Σε ότι έχει να κάνει με την πανδημία ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι «Ένα μήνα μετά την άρση του locκdown η επιδημιολογική εικόνα παραμένει καλή. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ο βασικός δείκτης που παρακολουθούν οι ειδικό ο R0 είναι χαμηλότερα από το επίπεδο που βρισκόταν από την ώρα που αποφασίσαμε την άρση του lockdown. Παρόλαυτά κανένας δεν πρέπει να εφησυχάζει(…) Προφανώς δεν εφησυχάζει η κυβέρνηση. Τα φαινόμενα συγχρωτισμού προκαλούν εύλογη ανησυχία σε όλους. Ξέρουμε όλοι ότι ο ιός εξακολουθεί να είναι εδώ, να υπάρχει και να καραδοκεί. Ξέρουμε ότι αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε».
Τέλος κατέληξε λέγοντας ότι «Εστιάζουμε τώρα αφενός στο ενδεχόμενο εισαγόμενων κρουσμάτων την ώρα που η χώρα θα ανοίξει τις πύλες της στον Τουρισμό και αφετέρου στις ενδεχόμενες τοπικές εστίες. Είτε αυτές αφορούν μία περιοχή, μια γειτονιά, ένα νησί, ένα νομό είτε αφορούν μια δομή, ένα σχολείο ή κάτι άλλο. Εντείνουμε τους ελέγχους παντού και προετοιμαζόμαστε για όλα. Σε ό,τι αφορά τοπικές εστίες δρούμε τοπικά και με αποφασιστικότητα. Για παράδειγμα στην Ξάνθη κλείσαμε ήδη τέσσερα σχολεία».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.