, Τρίτη
18 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Στ.Πέτσας: Το σχέδιο έχει λειτουργήσει, να μην υπάρξει χαλάρωση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε πρόσφατη συνέντευξή του μίλησε για τα φαινόμενα χαλαρότητας που έχουν παρατηρηθεί και για το ότι δεν ακολουθούνται πλέον κατά γράμμα τα μέτρα των ειδικών που περιορίζουν την μετάδοση του κορωνοϊού.
Συγκεκριμένα ο κ. Πέτσδας μιλώντας στην ΕΡΤ1 ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Παρακολουθούμε από την αρχή την εξέλιξη, μετά την άρση του lockdown, ένα μήνα και κάτι μετά την άρση του. Η πορεία της πανδημίας είναι σχετικά φυσιολογική. Ο βασικός δείκτης που παρακολουθούν οι ειδικοί, ο R0, είναι πολύ χαμηλότερος από αυτόν που ήταν, όταν ήραμε το lockdown, κάτω από 0,30 σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις. Τι σημαίνει αυτό; Ότι γενικά στον πληθυσμό υπάρχει ο κορονοϊός, αλλά σε χαμηλά επίπεδα. Τι πρέπει να προσέχουμε; Τις τοπικές εστίες. Υπάρχει μια βεντάλια μέτρων που μπορεί να ληφθούν μέχρι να φθάσουμε σε τοπικό lockdown. Αυτά τα μέτρα ζήτησε ο Πρωθυπουργός από την Επιτροπή και από το Υπουργείο Υγείας να τα εξετάσουν, ώστε να έχουμε ένα μενού επιλογών με μέτρα, που θα φέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για περιορισμό της διασποράς σε τοπικό και ευρύτερο επίπεδο. Μπορεί να χρειάζεται ένας περιορισμός κίνησης εκτός γεωγραφικών ορίων, ενώ όλες οι υπόλοιπες δραστηριότητες να λειτουργούν κανονικά. Αυτό θα μας το πουν οι ειδικοί. Υπάρχουν όμως και άλλα μέτρα όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας, οι περιορισμός της κυκλοφορίας ή της λειτουργίας κάποιων καταστημάτων».
Σε ότι έχει να κάνει με το άνοιγμα του Τουρισμού ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι «Όσον αφορά το εξωτερικό μέτωπο: Κατά τις τελευταίες αφίξεις μέχρι χθες, έγιναν περίπου 1.300 tests και βρέθηκαν 30 θετικά κρούσματα. Η μεγάλη πλειοψηφία- οι τέσσερις στους πέντε από τους ταξιδιώτες- ήταν Έλληνες που ζούσαν στο εξωτερικό. Δεν έχουμε ακόμα δει αύξηση κρουσμάτων από τουριστικές ροές. Περιμένουμε από 15 Ιουνίου και μετά σταδιακά αύξηση των τουριστικών ροών και μεγάλη αύξηση από την 1η Ιουλίου. Γι’ αυτό θα παρουσιαστεί τα επόμενες μέρες από το Υπουργείο Υγείας και από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η στρατηγική την οποία θέλουμε να εφαρμόσουμε για τα tests, ώστε να έχουμε μια πολύ μεγάλη κάλυψη. Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι δεν θα είναι λίγοι, θα είναι στοχευμένοι και θα καλύπτουν πολύ μεγάλο αριθμό των επισκεπτών. Έτσι ώστε έγκαιρα να διαγνώσουμε ένα περιστατικό και να το απομονώσουμε από την κοινότητα. Ταυτόχρονα προχωρούμε στην ενίσχυση των υγειονομικών δομών για να είμαστε σίγουροι ότι θα μπορέσουμε ν’ αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενα κρούσματα. Φθάσαμε μέχρι εδώ, γιατί δείξαμε ατομική ευθύνη και συλλογική ωριμότητα. Αν αυτό το χάσουμε, τότε οι ίδιοι θα θέσουμε σε κίνδυνο την επιτυχημένη διαχείριση της πρώτης φάσης της κρίσης. Οι επαγγελματίες του χώρου των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, δεν είναι απλώς επαγγελματίες, είναι σύμμαχοί μας σ’ αυτήν την προσπάθεια. Είναι όμως και πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό. Πρέπει να δίνουν την εικόνα ότι τα μέτρα τηρούνται και ότι και ο κάτοικος του νησιού, αλλά και οποιοσδήποτε επιλέξει να πάει σ’ ένα νησί, σε οποιαδήποτε γωνιά της Πατρίδας μας, είναι ασφαλής».
Παράλληλα αναφέρθηκε και στους ελέγχους που θα ξεκινήσουν να πραγματοποιούνται και τόνισε πως «Όταν παρατηρήθηκε παραβίαση των κανόνων που έχουν συστήσει οι ειδικοί, επιβλήθηκε ένα πολύ βαρύ πρόστιμο. Αλλά δεν μείναμε μόνο σε περιπτώσεις, όπως αυτές τις Μυκόνου. Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε έγιναν 259 έλεγχοι σε Αττική και Θεσσαλονίκη και επιβλήθηκαν 54 πρόστιμα. Η χαλαρότητα στην τήρηση των μέτρων, μπορεί να δημιουργεί και πρόβλημα ανταγωνισμού. Γι’ αυτό είμαστε εδώ, για να ελέγχουμε αυτές τις συμπεριφορές. Αλλά κυρίως εξαρτάται από εμάς, από την ατομική ευθύνη και από τη συλλογική ωριμότητα που θα επιδείξουμε και το Καλοκαίρι. Δεν είδαμε κρούσματα σε τουριστικούς προορισμούς. Είδαμε 29 κρούσματα στην Ξάνθη γιατί είναι μία περιοχή με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο. Κάναμε 3.013 τεστ και βρέθηκαν 29 κρούσματα. Επίσης, βρέθηκαν 30 κρούσματα από πτήσεις του εξωτερικού στις οποίες κάνουμε καθολικούς ελέγχους. Το σχέδιο είναι συγκεκριμένο και έχει λειτουργήσει. Αυτό που χρειάζεται είναι να μην υπάρξει χαλάρωση. Γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να επιμένουμε στην τήρηση των βασικών κανόνων. Δεν μπορεί να περιμένει κανείς ότι θα έχει έναν αστυνομικό πάνω από το κεφάλι του, για να επιβάλει τους κανόνες».
Τέλος ο κ. Πέτσας μίλησε και για την συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία λέγοντας ότι «Πάντα το βασικό ζήτημα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ποιος είναι ο γείτονας. Εμείς αναγκαζόμαστε να έχουμε υψηλές αμυντικές δαπάνες, ως ποσοστό του Α.Ε.Π., εδώ και δεκαετίες, γιατί στα ανατολικά μας έχουμε αυτούς τους γείτονες. Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία οριοθέτησης, που υπογράφηκε χθες, είναι πάρα πολύ σημαντική. Είναι η πρώτη που γίνεται με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, τη Σύμβαση του Montego Bay του 1982. Επιβεβαιώνει τη βασική αρχιτεκτονική της Συμφωνίας του 1977 περί μέσης γραμμής και φυσικά επιβεβαιώνει ότι τα νησιά μας έχουν υφαλοκρηπίδα και Α.Ο.Ζ., έχουν όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή. Επομένως, είναι μία πολύ σημαντική συμφωνία. Δεν ήρθε εύκολα. Υπήρξε μία εξαντλητική συζήτηση πάρα πολλών ετών και σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο. Το ίδιο γίνεται και με άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα με την Αίγυπτο. Όταν είμαστε έτοιμοι για μία υπογραφή, τότε θα κάνουμε ανακοινώσεις».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.