07:53, Πέμπτη
30 Ιουνίου 2022

Σύγκρουση για το ζήτημα της πρώτης κατοικίας

Στην εβδομάδα που μας έρχεται κρίνεται εάν θα υπάρξει συμφωνία με τους «θεσμούς» για το νομοθετικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, ή αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει μονομερώς, καταθέτοντας στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο.

Στο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι θα επιτευχθεί προσέγγιση απόψεων και οι βασικές εκκρεμότητες θα κλείσουν γρήγορα, καθιστώντας εφικτή μία συνολική συμφωνία μετά τη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup.

Όπως επισημαίνουν από την κυβέρνηση, η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, πριν υπάρξει συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, δεν θα συνιστούσε μονομερή ενέργεια: Η κυβέρνηση δεν είναι υποχρεωμένη να ζητήσει έγκριση για να νομοθετήσει. Οι «θεσμοί» θα έχουν «λόγο» για το νομοθέτημα μόνον στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης.

Τονίζουν ακόμη ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία και η κυβέρνηση προχωρήσει στην κατάθεση νομοσχεδίου, η κίνηση αυτή δεν θα έχει χαρακτήρα αντιπαράθεσης με τους Ευρωπαίους, ούτε θα προκαλέσει σοβαρές εντάσεις.

Σημειώνεται πάντως ότι αν και υπάρχει ήδη συμφωνία με τις τράπεζες επί όλων των βασικών διατάξεων του νέου νόμου Κατσέλη,για να εφαρμοσθεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο, απαιτείται και έγκριση της ΕΚΤ, που εποπτεύει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες

Προς το παρόν, η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει σε νομοθέτηση, αγνοώντας τις προειδοποιητικές βολές Ευρωπαίων αξιωματούχων για παρενέργειες, που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν και νέα αναβολή εκταμίευσης των 970 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα.

Το ν/σ έχει ήδη καταρτισθεί και περιλαμβάνει διατάξεις για όλα τα κριτήρια, τις προϋποθέσεις και τα ποσά (πλαφόν προστατευόμενης αξίας, ποσό ανεξόφλητου δανείου, ετήσιο εισόδημα, όριο καταθέσεων κ.λπ.). Βέβαια, όπως αναφέρουν κάποιοι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, η κυβέρνηση στήνει όλο αυτό το σκηνικό για να κρύψει κάτω από το χαλί τα προβλήματα της συμφωνίας με τις τράπεζες και για να φανεί ότι προστατεύει την α΄ κατοικία ενώ αποκλείονται πολλοί δανειολήπτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται να εισαχθεί άμεσα προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.Η κατάθεσή του αποτελεί κυρίως μήνυμα προς τους δανειστές για τις προθέσεις και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης. Παράλληλα στέλνεται μήνυμα προς το εσωτερικό ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατέψει τη λαϊκή κατοικία, ακόμη κι αν χρειασθεί να «τεντώσει το σχοινί» με τους Ευρωπαίους.

«Έχουμε ενημερώσει την Κομισιόν», επισημαίνουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες. «Δεν αιφνιδιάζουμε κανέναν. Η στάση μας είναι αποφασιστική, αλλά ταυτόχρονα θεσμική».

Η «τιμή των όπλων» και τα… αντίποινα

Όμως, όπως έλεγαν αξιωματούχοι των Βρυξελλών, η Κομισιόν δεν πρόκειται να μείνει απαθής παρότι αναγνωρίζει τη δυνατότητα της ελληνικής πλευράς να λαμβάνει αποφάσεις χωρίς προηγούμενη «έγκριση», από τη στιγμή που είναι εκτός προγράμματος. Κάποιες αντιδράσεις θα υπάρξουν έστω «για την τιμή των όπλων» ή επειδή ορισμένοι κεντροευρωπαϊκοί κύκλοι δυσαρεστούνται βλέποντας την ελληνική κυβέρνηση «να αγνοεί» τις Βρυξέλλες.

Ενδέχεται οι «θεσμοί» να «μπλοκάρουν» στο Eurogroup της 5ης Απριλίου τα 970 δισ. της δόσης από τα ελληνικά ομόλογα, γεγονός που θα χαλάσει το καλό κλίμα που έχει δημιουργηθεί και θα εκπέμψει αρνητικό μήνυμα για τις αγορές.

Σε μια άλλη κίνηση «αντιποίνων», μπορεί να μη δοθεί στην Ελλάδα «πράσινο φως» από τον ESMγια την πρόωρη εξόφληση μέρους ή του συνόλου των δανείων του ΔΝΤ.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο