05:53, Κυριακή
03 Ιουλίου 2022

Τι σκέφτεται ο Μητσοτάκης για Σύνταγμα και Πρόεδρο

Ήταν έως και αναμενόμενο: Από τη στιγμή που η κυβέρνηση βρέθηκε στη «γωνία», μετά τον ελιγμό της ΝΔ να στηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ως προς το άρθρο 32, για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ήταν θέμα χρόνου μέχρι ο Αλέξης Τσίπρας να ρίξει στην «αρένα» το όνομα του Προέδρου Προκόπη Παυλόπουλου, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει αμηχανία και εσωκομματική φαγούρα στη ΝΔ.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΕΥΓΕΝΙΔΗ

Η αιχμή του πρωθυπουργού ήταν διττή: Αφενός, στόχευε στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος το 2015, ως βουλευτής της ΝΔ, δεν ψήφισε τον κ. Παυλόπουλο για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, αλλά και στη «σαμαρική» πτέρυγα του κόμματος, καθώς είναι γνωστό ότι οι σχέσεις των κ.κ. Σαμαρά και Παυλόπουλου είναι «παγωμένες». Μάλιστα, στη σεναριολογία συνέδραμε και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος το βράδυ της Τετάρτης (ΣΚΑΪ), λέγοντας ότι 34 βουλευτές της ΝΔ(!) στοιχίζονται με την άποψη Σαμαρά(;) περί μη επανεκλογής του κ. Παυλόπουλου.

Η ΝΔ, από την άλλη, δεν πάτησε την «μπανανόφλουδα» που πέταξε ο κ. Τσίπρας, φωτογραφίζοντας «deal» του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Φώφη Γεννηματά για εκλογή «νυν» ή «σε αποστρατεία» στελέχους του ΚΙΝΑΛ στο προεδρικό αξίωμα, με αναφορά στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά και στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε, λοιπόν, να μιλήσει με θερμά λόγια για το πώς επιτελεί τα καθήκοντά του ο κ. Παυλοπουλος και να κατηγορήσει τον πρωθυπουργό για εργαλειοποίηση του ονόματος του ΠτΔ, την ώρα που η συζήτηση δεν αφορούσε το πρόσωπο που θα προταθεί στις αρχές του 2020, αλλά το πώς θα γίνει αυτή η διαδικασία.

Το «κλειδί» του Συντάγματος

Εκεί είναι και το «κλειδί» της συλλογιστικής του κ. Μητσοτάκη ως προς τη διαδικασία εκλογής ΠτΔ. Και, όπως εξηγούν συνεργάτες του στο «Π», αυτό είναι σε αυτήν τη φάση το μείζον.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα αποτελέσματα της πρώτης ψηφοφορίας επί των προς αναθεώρηση άρθρων του Συντάγματος –που εκτός απροόπτου θα επαναληφθούν σε έναν μήνα– το άρθρο 32 έλαβε πάνω από 180 ψήφους. Βεβαίως, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να δεσμεύσει την επόμενη Βουλή ως προς την «κατεύθυνση» της αναθεώρησής του, αν και αυτό δεν έχει καμία τύχη, γιατί η ΝΔ διαμηνύει ότι, εφόσον είναι κυβέρνηση, δεν θα λάβει υπόψη τη «γραμμή» του ΣΥΡΙΖΑ και θα προχωρήσει κατά το δοκούν σε εκλογές. Θεωρητικά, λοιπόν, η επόμενη πλειοψηφία θα μπορεί να αλλάξει το συγκεκριμένο άρθρο ακόμα με 151 ψήφους, την απόλυτη πλειοψηφία δηλαδή. Η πρόταση της ΝΔ, δε, περιλαμβάνει εκλογή ΠτΔ σε τρεις γύρους: με 200, 180 και 151 βουλευτές, αντίστοιχα. Αυτό δεν σημαίνει, βεβαίως, ότι η ΝΔ θέλει έναν Πρόεδρο 151 ψήφων, αλλά με αυτή την πρόβλεψη και τη μη διάλυση της Βουλής θέλει να πετύχει ευρύτερη συναίνεση στους προηγούμενους γύρους.

Δεν είναι το πρόσωπο του παρόντος

Γιατί, όμως, για τον κ. Μητσοτάκη δεν είναι πρωτεύον το πρόσωπο αυτήν τη στιγμή; Διότι εκκρεμεί η απόφασή του για το πώς θα προχωρήσει με την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Συγκεκριμένα, το δίλημμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, εφόσον είναι πρωθυπουργός, θα είναι το εξής: Θα δεχθεί μια «περιορισμένη» αναθεώρηση, όπως η τωρινή, ή θα κάνει «restart» και θα ξεκινήσει τη διαδικασία εξαρχής, με τη συνταγματική φόρμουλα που προβλέπεται;

Ο κ. Μητσοτάκης την Τετάρτη έσπευσε να στείλει ένα μήνυμα προς την κυβερνητική πλειοψηφία. «Λυπάμαι, αλλά χάνεται μια ευκαιρία: Να προκύψει μέσα από την ψηφοφορία μια δέσμευση της επόμενης Βουλής, κάποια σημαντικά άρθρα να μην κριθούν αναθεωρητέα και να μην έρθουν ποτέ στην επόμενη Βουλή προς αναθεώρηση», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, λέγοντας, ακόμα προς τον πρωθυπουργό ότι έχει προσωπική ευθύνη για το ζήτημα. «Η επόμενη αναθεώρηση θα είναι μικρότερη από αυτό που χρειάζεται η χώρα», είπε ακόμα ο πρόεδρος της ΝΔ. Και αν αυτό, κατ’ αρχάς, ακούγεται ως «αποδοχή» μιας μικρής αναθεώρησης, αυτό δεν είναι νομοτελειακό, γιατί μπορεί να είναι η νομιμοποιητική βάση της επανεκκίνησης της διαδικασίας. Με άλλα λόγια, το ζήτημα είναι ανοιχτό.

Παυλόπουλος ή άλλος;

Από την άλλη, με δεδομένο ότι απέχουμε έναν χρόνο ακριβώς από τη διαδικασία για την εκλογή νέου ΠτΔ, η ονοματολογία είναι έως και εύλογη. Βεβαίως, πέρα από την ονοματολογία, κρίσιμο είναι και ένα ακόμα ζήτημα: Κανείς δεν ξέρει, σε αυτό το στάδιο, την αριθμητική της επόμενης Βουλής. Εφόσον η ΝΔ είναι αυτοδύναμη, είναι σαφές ότι θα έχει τον πρώτο λόγο για το τι θα γίνει, αλλά ρόλο παίζουν και οι ευρύτερες ισορροπίες. Ενδιαφέρον είχε, δε, ότι η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη έσπευσε την Πέμπτη (ΣΚΑΪ 100,3) να υπογραμμίσει ότι η ΝΔ δεν θα προτείνει κανέναν εκ των Ευάγγελου Βενιζέλου ή Κώστα Σημίτη, όπως «φωτογράφισε» ο κ. Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή, επιχειρώντας να δώσει την εικόνα υπόγειων συνεννοήσεων της ΝΔ με το ΚΙΝΑΛ.

Είναι σαφές ότι ο νυν Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος έχει προβάδισμα για μια δεύτερη θητεία. Ο κ. Τσίπρας, άλλωστε, «έριξε» ξανά το όνομά του στο τραπέζι, δηλώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει μια νέα υποψηφιότητά του. Θετικά για τον κ. Παυλόπουλο έχουν εκφραστεί, βεβαίως, και στελέχη της ΝΔ, όπως για παράδειγμα η Όλγα Κεφαλογιάννη, ενώ είναι γνωστή και η στήριξη του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αλλά και πολλών άλλων εντός της ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης, παράλληλα, επ’ ουδενί δεν έκλεισε την πόρτα στον ΠτΔ, αναφερόμενος θετικά στο έργο του μέχρι στιγμής, αλλά επέμεινε στη σειρά των πραγμάτων: Πρώτα η διαδικασία, μετά το πρόσωπο.

Φυσικά, τα σενάρια στην πολιτική «πιάτσα» είναι πολλά, αν και όλα είναι θέμα αριθμητικής και πολιτικών ισορροπιών μετά τις εκλογές. Το όνομα του Ευάγγελου Βενιζέλου συζητείτο ευρέως, ιδίως από τη στιγμή που ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος με σταυρό στην Α΄ Θεσσαλονίκης, ενώ ακούγεται ότι, εντέλει, θα είναι πρώτος στο Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής. Άλλωστε, ο κ. Βενιζέλος διαμηνύει ότι πλέον διαδραματίζει εθνικό και όχι κομματικό ρόλο.

Τέλος, έχουν ακουστεί και άλλα ονόματα: Για παράδειγμα του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, αλλά, εκ νέου και αυτό του Κώστα Καραμανλή, με το σκεπτικό ότι μια υποψηφιότητά του, όσο και αν δεν «περνά» στο ΚΙΝΑΛ, θα «απενεργοποιούσε» μια υποψηφιότητα Παυλόπουλου.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ