, Σάββατο
01 Απριλίου 2023

Το μετεκλογικό… άλμα του βατράχου

Στη ΝΔ επιβεβαιώνονται από την ενδιάμεση έκθεση της Κομισιόν για την οικονομία και προετοιμάζονται για τις κινήσεις, προκειμένου η χώρα να υπερβεί το τέλμα της στασιμότητας

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΕΥΓΕΝΙΔΗ

Όσο και αν καμιά φορά η συζήτηση εκτρέπεται και πηγαίνει και σε άλλα μέτωπα, μείζονος ή ελάσσονος σημασίας, για τους επιτελείς της ΝΔ ένα είναι σαφές, όσο πλησιάζουν οι εκλογές: Η οικονομία θα είναι το βασικό κριτήριο ψήφου των πολιτών πάνω από την κάλπη.

Γι’ αυτό και η έκθεση της Κομισιόν για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, που είδε το φως της δημοσιότητας την Τετάρτη, «χτύπησε καμπανάκια» στη ΝΔ και επιβεβαίωσε δύο κεντρικές εκτιμήσεις των «γαλάζιων» επιτελών: Αφενός, ότι το «τέταρτο μνημόνιο» είναι έστω και ατύπως εν ισχύι, από τη στιγμή που η χώρα καλείται να εκπληρώσει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις για να λάβει έστω και 1 δισ. που προέρχεται από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούσαν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες, αφετέρου ότι η κυβέρνηση πάσχει μεταρρυθμιστικά και καταδικάζει τη χώρα σε πολύ πιο αργούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ θα έπρεπε, σε αυτήν τη συγκυρία, να «τρέχουμε», προκειμένου να είμαστε σύμφωνοι με τους ευρωπαϊκούς αναπτυξιακούς ρυθμούς και να έχει αυτό αντανάκλαση στους πολίτες.

Για τη ΝΔ το μείζον είναι το δεύτερο, ότι δηλαδή σημαντικές μεταρρυθμίσεις, που θα ήταν αυτονόητο να γίνουν, είτε καθυστερούν σημαντικά είτε δεν γίνονται. Με βάση την έκθεση της Κομισιόν συνεπώς, αναδεικνύονται καθυστερήσεις σε πολλά πεδία, όπως φερειπείν η προώθηση συγκεκριμένων αποκρατικοποιήσεων, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, οι οποίες, αν και θα έπρεπε να είχαν εκκαθαριστεί από τον Αύγουστο του 2018, διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, ενώ δημιουργούνται συνεχώς και νέες υποχρεώσεις, η αντιμετώπιση του υψηλού ποσοστού των «κόκκινων» δανείων, η ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά Ενέργειας, στο πεδίο της φορολογικής διοίκησης και στον χώρο της Δικαιοσύνης. Ακόμα, μπαίνει στον «πάγο» για ένα διάστημα (σ.σ. άγνωστο πόσο) η ρύθμιση για τις 120 δόσεις σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, που θεωρείτο από τα «δυνατά χαρτιά» της κυβέρνησης και, θεωρητικά, συναντούσε και τη συναίνεση της αντιπολίτευσης.

«Το άλμα του βατράχου»

Η έκθεση της Κομισιόν απεικονίζει, επί της ουσίας, αυτό που πρέπει να αλλάξει στη χώρα, σύμφωνα με τη ΝΔ. Με άλλα λόγια, την επομένη των εκλογών πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή ένα εθνικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο, για το οποίο μιλά παγίως ο κ. Μητσοτάκης, με το οποίο θα προχωρήσουν άμεσα οικονομικές τομές, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των εταίρων και των αγορών προς την Ελλάδα. Αυτό το σχέδιο μπορεί, δε, σε δεύτερο χρόνο, από το 2020 και μετά, να αποτελέσει το «κλειδί» για την επαναδιαπραγμάτευση και ίσως κλιμακωτή μείωση των πλεονασμάτων, αρχής γενομένης από το 2021, με στόχο να μειωθούν εν τέλει στο 2% για τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύεται ότι ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργείται θα επιστρέφει στην πραγματική οικονομία μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων.

Με άλλα λόγια, η ΝΔ μιλά γι’ αυτό που στην οικονομική επιστήμη αποτυπώνεται ως leapfrogging. «Το άλμα του βατράχου», επί το ελληνικότερο, που σημαίνει πρακτικά μεγάλα άλματα, προκειμένου η χώρα να υπερβεί το τέλμα της στασιμότητας. Ο όρος υπήρχε στην πρόσφατη παρουσίαση του προγράμματος της ΝΔ για την Υγεία, το προηγούμενο Σάββατο, και είναι ενδεικτικός της φιλοσοφίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για το πώς πρέπει να προχωρήσει η επόμενη κυβέρνηση.

«Άνοιγμα» στους επενδυτές

Φυσικά, αναπόσπαστο τμήμα της στρατηγικής της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη είναι το «άνοιγμα» στους επενδυτές. «Στο πρόσωπό μου θα βρείτε έναν αξιόπιστο συνομιλητή»: Αυτό ήταν και το κεντρικό moto σε συναντήσεις που είχε την Πέμπτη στη Μόσχα, αν και είχε επέκταση και σε άλλα ζητήματα, πέραν της οικονομίας. Μια φράση που επίσης χρησιμοποιεί ο κ. Μητσοτάκης στα Αγγλικά είναι το «we mean business»: Εννοούμε αυτό που λέμε, με άλλα λόγια. Αυτό είναι και το κεντρικό μήνυμα προς τους «έξω»: Την επομένη των εκλογών, θα υπάρχει στην Ελλάδα μια αξιόπιστη, φιλική στις μεταρρυθμίσεις κυβέρνηση.

Το αυτό υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και στη χθεσινή του παρουσία στο Οικονομικό Φόρουμ που γίνεται στους Δελφούς, όπου συζήτησε με τον δημοσιογράφο των «Financial Times», Πίτερ Σπίγκελ, ενώ το ίδιο μήνυμα θα κομίσει και στις ΗΠΑ, όπου θα πάει στο τέλος της εβδομάδας και συγκεκριμένα στη Βοστώνη και στη Νέα Υόρκη, όπου θα δει και επενδυτές. Κάτι παρόμοιο είχε κάνει και στο Μόναχο προ ημερών, ενώ προσπαθεί να συνδυάζει πάντα τις διεθνείς του επαφές με άνοιγμα στην επενδυτική κοινότητα και με ένα προσκλητήριο προς όσους ενδιαφέρονται να επενδύσουν στο «restart» της ελληνικής οικονομίας. Υπογραμμίζει, δε, ότι η επενδυτική προοπτική της χώρας δεν είναι κακή λόγω της εκλογικής περιόδου, τουναντίον δεν υφίσταται η έννοια του «πολιτικού ρίσκου», όπως το 2014, με δεδομένο ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ