, Δευτέρα
06 Φεβρουαρίου 2023

Το νέο μνημόνιο και τα 82 προαπαιτούμενα για την Ελλάδα

Έρχεται «καυτό» τετράμηνο για την Ελλάδα από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο του 2018. Η χώρα μας θα κληθεί να υλοποιήσει όχι ένα αλλά 82 προαπαιτούμενα προκειμένου να μπορέσει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Στόχος είναι η έξοδος της χώρας από το προγράμματα προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018. Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή στο συμπληρωματικό και  τεχνικό μνημόνιο καθορίζονται με λεπτομέρεια όλα όσα πρέπει να υλοποιήσει η Ελλάδα προκειμένου να ολοκληρωθεί και να κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση.
Οι δεσμεύσεις αφορούν τη φορολογική πολιτική, τους νόμους, την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, τη συμμετοχή του ΕΦΚΑ στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής, τις νέες περικοπές των συντάξεων, την μείωση του αφορολογήτου ορίου, τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας και τη διαιτησία, τη χρηματοδότηση του ΟΑΣΘ, τα διόδια της Εγνατίας, την πώληση των συμμετοχών του Δημοσίου σε όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις, το χρονοδιάγραμμα της επένδυσης στο Ελληνικό, την παραχώρηση του Θριασίου.
Στο νέο μνημόνιο ορίζεται ρητά πως το Μάιο του 2018 η κυβέρνηση θα επισπεύσει τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, ώστε να ισχύσει το 2019 αντί του 2020.
Τέλος, η κυβέρνηση δεσμεύεται να εισάγει νέες ρυθμίσεις και νέα μέτρα διακανονισμού ληξιπρόθεσμων οφειλών.