14:45, Κυριακή
26 Ιουνίου 2022

Χρ. Σταϊκούρας: Βρισκόμαστε σε ένα άτυπο 4ο μνημόνιο

Παρότι η χώρα έχει βγει από το πρόγραμμα, οι μνημονιακές πολιτικές είναι εδώ, υλοποιούνται και εφαρμόζονται, τονίζει ο τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας, υποστηρίζοντας ότι βρισκόμαστε σε ένα άτυπο τέταρτο μνημόνιο.

Ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στο  «Πρακτορείο 104,9 FM», διευκρινίζοντας τη θέση του δήλωσε ότι έχουμε άτυπο 4ο μνημόνιο «γιατί οι δημοσιονομικοί στόχοι παραμένουν υψηλοί, η περιουσία παραμένει δεσμευμένη για έναν αιώνα και η χώρα παραμένει σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Άρα, ουσιαστικά, πρέπει να εφαρμόσει μνημονιακές πολιτικές».

Άλλωστε, συνέχισε, «τι ρόλο και τι λόγο θα είχαν 16 προαπαιτούμενα, προκειμένου να υπάρξει θετική αξιολόγηση των θεσμών την επόμενη εβδομάδα; Όλα αυτά καταδεικνύουν ότι είμαστε σε ένα άτυπο τέταρτο μνημόνιο».

Αναφερόμενος στους λόγους που η κυβέρνηση απέτυχε, υποστήριξε ότι δεν ήταν αξιόπιστη, διότι δεν αξιοποίησε -η μόνη χώρα στην Ευρώπη- το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης επί τετραετίας που θα μείωνε το κόστος δανεισμού, έβαλε -και εξακολουθούν να υφίστανται- κεφαλαιακούς περιορισμούς, δεν υλοποίησε διαρθρωτικές αλλαγές που οι αγορές τις εκλαμβάνουν με θετικό πρόσημο, υπερφορολόγησε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, στέρεψε την ελληνική οικονομία από τη ρευστότητα», τονίζοντας ότι τα ακριβώς αντίθετα θα κάνει η επόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ.