, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Έκκληση ΚΕΔΕ σε Πρωθυπουργό για καθαίρεση του Π. Σκουρλέτη

Οξεία κριτική ασκεί η Κ.Ε.Δ.Ε. (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) προς τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Πάνο Σκουρλέτη, με αφορμή τη δικαστική εξέλιξη στο ζήτημα των συμβασιούχων και την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να κρίνει αντισυνταγματική την παράταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
«Ζητούμε από τον κ. Πρωθυπουργό να αλλάξει τον κ. Σκουρλέτη και να ορίσει στη θέση του ένα πρόσωπο που θα είναι ικανό να διαχειριστεί τα δύσκολα προβλήματα που αφορούν την Αυτοδιοίκηση» διατείνεται μέσω σχετικής ανακοίνωσης η Κ.Ε.Δ.Ε., ενώ προτρέπει τον Υπουργό Εσωτερικών να ζητήσει συγγνώμη από τους Δημάρχους.
«Επιβεβαιώνεται η Κ.Ε.Δ.Ε. όταν υποστήριζε ότι οι αποφάσεις της Κυβέρνησης ήταν συνταγματικά έωλες» αναφέρει η ανακοίνωση προσθέτοντας πως «αντί να μας ακούσουν, οι κ.κ. Βερναρδάκης και Σκουρλέτης μας επιτέθηκαν, απειλώντας ακόμη και με πειθαρχικές διώξεις τους Δημάρχους που αρνήθηκαν να εφαρμόσουν την κυβερνητική εντολή».
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Κ.Ε.Δ.Ε.
Κάνουμε έκκληση στον Πρωθυπουργό για αλλαγή ηγεσίας στο Υπουργείο Εσωτερικών. Να ζητήσει συγγνώμη από τους Δημάρχους ο κ. Σκουρλέτης.
Τον εκθέτει πολιτικά η δικαστική εξέλιξη στο ζήτημα των συμβασιούχων, μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Επιβεβαιώνεται η Κ.Ε.Δ.Ε. όταν υποστήριζε ότι οι αποφάσεις της Κυβέρνησης ήταν συνταγματικά έωλες.
Δυστυχώς για μια ακόμη φορά οι εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση πληρώνουν ακριβά τους αδέξιους χειρισμούς της Κεντρικής Εξουσίας. Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να κρίνει αντισυνταγματική την παράταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, αποδεικνύει την ανευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε το ζήτημα αυτό.
Την προχειρότητα και τον νομικά έωλο χειρισμό η Κ.Ε.Δ.Ε. τον επισήμανε από την πρώτη στιγμή, από το τέλος του 2016. Όμως αντί να μας ακούσουν, οι κ.κ. Βερναρδάκης και Σκουρλέτης μας επιτέθηκαν, απειλώντας ακόμη και με πειθαρχικές διώξεις τους Δημάρχους που αρνήθηκαν να εφαρμόσουν την κυβερνητική εντολή.
Στις αντιδράσεις των Δημάρχων, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης «απάντησε» με εγκύκλιο προς τις αποκεντρωμένες διοικήσεις της χώρας, με την οποία υπογράμμιζε πως η παράταση των εν λόγω συμβάσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα είναι υποχρεωτική.
Πλέον, μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο κ. Σκουρλέτης είναι διπλά έκθετος. Και οι εργαζόμενοι είναι πλέον στον «αέρα», ενώ πολλοί Δήμοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς αναγκαίο προσωπικό σε έναν κρίσιμο τομέα, όπως είναι αυτός της καθαριότητας.
Δυστυχώς, η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών αποδεικνύεται ανίκανη να δώσει οποιαδήποτε λύση στα μεγάλα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης . Αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων.
Δεν μπορεί να διασφαλίσει τους αναγκαίους για τη λειτουργία των Δήμων πόρους. Δεν μπορεί να ολοκληρώσει την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που ετοίμασε ο κ. Κουρουμπλής. Διαχειρίζεται με ανεύθυνο τρόπο το ζήτημα των συμβασιούχων των Δήμων. Δεν μπορεί να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για τη μεταρρύθμιση της αυτοδιοίκησης και την αλλαγή του Καλλικράτη.
Ο κ. Σκουρλέτης οφείλει να ζητήσει συγγνώμη καταρχήν από τους εργαζόμενους, τους οποίους ουσιαστικά εξαπάτησε τάζοντας τους “λαγούς με πετραχήλια”.
Αλλά και από τους Δημάρχους, τους οποίους όλο αυτό το διάστημα απειλεί με πειθαρχικές κυρώσεις αν δεν εφαρμόσουν διατάξεις και νόμους που κρίθηκαν από τη Δικαιοσύνη αντισυνταγματικές.
Οι λεονταρισμοί και οι «τσαμπουκάδες» σε μια Δημοκρατία που λειτουργούν οι Νόμοι και το Σύνταγμα δεν έχουν θέση.
Ζητούμε από τον κ. Πρωθυπουργό να αλλάξει τον κ. Σκουρλέτη και να ορίσει στη θέση του ένα πρόσωπο που θα είναι ικανό να διαχειριστεί τα δύσκολα προβλήματα που αφορούν την Αυτοδιοίκηση. Ένα πρόσωπο που θα είναι διατεθειμένο να κάνει διάλογο και θα μπορεί να δώσει λύσεις. Δεν υπάρχει πολυτέλεια για άλλο χαμένο χρόνο.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.