, Πέμπτη
18 Απριλίου 2024

search icon search icon

«Απαράδεκτο να αποδίδεται στην Ελλάδα η καθυστέρηση στην ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ»

φωτο Σάββας Αυγητίδης

«Απαράδεκτο να αποδίδεται στην Ελλάδα η καθυστέρηση στην ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ» τόνισε η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, εξηγώντας γιατί καταψήφισε την έκθεση που αναφέρεται στην ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ. Όπως διευκρίνισε η Μαρία Σπυράκη το ψήφισμα δεν λαμβάνει υπόψη τα γεγονότα που διαψεύδουν κατάφορα τον ισχυρισμό ότι το Συμβούλιο δε δίνει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στα Σκόπια εξαιτίας της διαφοράς για το όνομα. «Είναι προφανές», τόνισε η κ. Σπυράκη «ότι ακόμη και στις δηλώσεις της νέας κυβέρνησης της ΠΓΔΜ», της οποίας ο υπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται σήμερα την Αθήνα, «αναγνωρίζεται πως η ΠΓΔΜ αυτοεγκλωβίστηκε στην αδιαλλαξία και τον αλυτρωτισμό που καλλιέργησαν οι ηγεσίες». Η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ κατέληξε λέγοντας ότι  «Το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων μπορεί να λυθεί μόνο στο πλαίσιο του ΟΗΕ με αμοιβαία αποδεκτή ονομασία με την Ελλάδα, με μία ονομασία έναντι όλων. Ο ευρωπαϊκός δρόμος πρέπει να ανοίξει για την ΠΓΔΜ υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται όλα τα κριτήρια της Κοπεγχάγης».
Αναλυτικά τα όσα είπε η κα Σπυράκη: «Καταψήφισα την έκθεση που αναφέρεται στην ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ διότι είναι τουλάχιστον πολιτικά απαράδεκτο να επιχειρείται να αποδοθεί στην Ελλάδα η ευθύνη για το γεγονός ότι το Συμβούλιο δε δίνει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στα Σκόπια εξαιτίας της διαφοράς για το όνομα.
Το ψήφισμα δεν λαμβάνει υπ΄ όψιν τα γεγονότα που διαψεύδουν κατάφορα αυτόν τον ισχυρισμό. Σήμερα έχουμε επίσκεψη του νέου υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ στην Αθήνα. Από τις δηλώσεις της νέας κυβέρνησης είναι προφανές ότι αναγνωρίζεται πως η ΠΓΔΜ αυτοεγκλωβίστηκε στην αδιαλλαξία και τον αλυτρωτισμό που καλλιέργησαν οι ηγεσίες. Το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων μπορεί να λυθεί μόνο στο πλαίσιο του ΟΗΕ με αμοιβαία αποδεκτή ονομασία με την Ελλάδα, με μία ονομασία έναντι όλων. Ο ευρωπαϊκός δρόμος πρέπει να ανοίξει για την ΠΓΔΜ υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται όλα τα κριτήρια της Κοπεγχάγης».

#Tags: Σκόπια

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.