, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Αφιέρωμα της KARFITSA στην 82η ΔΕΘ- HELEXPO!

Μεγάλο αφιέρωμα της KARFITSA στην 82η ΔΕΘ! Διαβάστε τις απόψεις κυβερνητικών παραγόντων και φορέων της Βόρειας Ελλάδας για το μέλλον του εκθεσιακού φορέα! 
 
Η στρατηγική της διεθνοποίησης
Τάσος Τζήκας*
Η 82η ΔΕΘ από τις 9-17 Σεπτεµβρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, πέραν όλων των άλλων της δράσεων, ανοίγει τον δρόµο για το ελληνικό επιχειρείν προς την Κίνα. Αυτό είναι σηµαντικό σε µια περίοδο κρίσης, κατά την οποία η εξωστρέφεια και οι συνεργασίες µε διεθνείς εταιρείες, αποτελούν µονόδροµο για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Παράλληλα, η σηµαντική παρουσία της Κίνας στη φετινή διοργάνωση βάζει τις βάσεις και για έναν ακόµα φιλόδοξο στόχο: να αποτελέσει η Θεσσαλονίκη και κατά συνέπεια η Ελλάδα «πύλη» για τα κινεζικά προϊόντα προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, να γίνει ένα hub, και πιο συγκεκριµένα ένα εκθεσιακό hub, για την εξόρµηση της µεγάλης αυτής ασιατικής οικονοµίας στη γηραιά ήπειρο.
Ο φετινός Σεπτέµβριος θα είναι για τη Θεσσαλονίκη ένας Σεπτέµβριος από τα παλιά, µε τη ΔΕΘ να ξαναβρίσκει το νέο της ρόλο στο τιµόνι µιας µεγάλης προσπάθειας: Να γίνει η ελληνική οικονοµία πραγµατικά εξωστρεφής και η Ελλάδα εκθεσιακή γέφυρα ανάµεσα στην Ασία και την Ευρώπη.
Στο πλαίσιο αυτό, τα κυρίαρχα στοιχεία της «προσωπικότητας» της 82ης ΔΕΘ συµπυκνώνονται στον έντονο επιχειρηµατικό χαρακτήρα, στην ενίσχυση της διεθνοποίησης και στον µεγάλο αριθµό των εκθεσιακών συµµετοχών, που την καθιστούν την µεγαλύτερη της τελευταίας δεκαετίας.
Η φετινή διοργάνωση θα είναι η πλέον διεθνοποιηµένη των τελευταίων χρόνων τόσο λόγω της κινεζικής παρουσίας όσο και των υπόλοιπων ξένων συµµετοχών.
Συνολικά οι διεθνείς συµµετοχές προέρχονται από 18 χώρες (Κίνα, Κύπρος, Σλοβακία, Πολωνία, Λουξεµβούργο, Νότια Αφρική, Αρµενία, Ινδονησία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία, Ινδία, Ουκρανία, Σερβία, Ρωσία, Τουρκία, Ιταλία, Αίγυπτος και Ιράν).
Η εξωστρέφεια της φετινής ΔΕΘ αποτελεί αντανάκλαση της στρατηγικής ανάπτυξης του εθνικού εκθεσιακού φορέα.
Ο τρόπος µε τον οποίο θα πορευτεί τα επόµενα χρόνια η ΔΕΘ-Helexpο είναι συνάρτηση του σχεδίου που υλοποιούµε ήδη µε την αύξηση της προστιθέµενης αξίας του φορέα µέσα από την διεύρυνση των προϊόντων και των υπηρεσιών του, την δικτύωση στην παγκόσµια αγορά και την αναβάθµιση του ρόλου της στον χώρο της Ν.Α. Ευρώπης.
Αυτός ο σχεδιασµός θα µας οδηγήσει µε καλύτερους όρους σε µία µεγάλη στρατηγική επιλογή.
Η ΔΕΘ-Helexpo που έχουµε ανάγκη σήµερα είναι αυτή που ανοίγει τον διεθνή βηµατισµό της, διευρύνει την εξωστρέφεια της, προσελκύει την καινοτοµία και την πρωτοπορία, θωρακίζει την βιωσιµότητα της και αναβαθµίζει την αξία της Θεσσαλονίκης και όλης της χώρας.
Προς την κατεύθυνση αυτή, στόχος µας είναι η στήριξη και προβολή της εγχώριας παραγωγής και µεταποίησης, καθώς και του ελληνικού τουρισµού.
Η στρατηγική διεθνοποίησης που ακολουθεί ο εθνικός εκθεσιακός φορέας συνίσταται στον συνεχή εµπλουτισµό των κλαδικών εκθέσεων µε διεθνείς συµµετοχές, ενώ περιλαµβάνει και τη σύναψη συνεργασιών µε σηµαντικούς ξένους εκθεσιακούς οργανισµούς.
*Ο κ. Τζήκας είναι πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO
 
 

Κερδίσαµε το στοίχηµα να γίνει η ΔΕΘ… µόδα!

Κυριάκος Ποζρικίδης*


Η ΔΕΘ που διοργανώνεται κάθε Σεπτέµβριο αποτελεί έναν πετυχηµένο συνδυασµό ενός γεγονότος µε κοµβική σηµασία για την οικονοµία και τις επιχειρήσεις, το οποίο όµως αγκαλιάστηκε και από την Θεσσαλονίκη.
Το στοίχηµα να γίνει ξανά µόδα η ΔΕΘ το ξανακερδίσαµε και οι Θεσσαλονικείς το αποδεικνύουν αυτό µε την παρουσία τους κατά εκατοντάδες χιλιάδες σε κάθε διοργάνωση.
Την ίδια στιγµή η έκθεση ενσωµατώνει και επιχειρηµατική βαρύτητα, κάτι που γίνεται ολοφάνερο από την παρουσία δεκάδων Επιµελητηρίων από όλη την χώρα µε πολλές εκατοντάδες επιχειρήσεις ως εκθέτες υπό την «οµπρέλα» της Κεντρικής Ένωσης Επιµελητηρίων Ελλάδος.
Ο business χαρακτήρας στην ΔΕΘ συνυπάρχει αρµονικά µε την ψυχαγωγία και την καταναλωτική διάσταση της διοργάνωσης. Η φετινή διοργάνωση από τις 9-17 Σεπτεµβρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης είναι η πλέον διεθνοποιηµένη των τελευταίων χρόνων. Εκτός από τις συµµετοχές από το εξωτερικό, στην 82η ΔΕΘ συµµετέχουν και όλα τα Επιµελητήρια τις χώρας σε δύο περίπτερα, µε 350 περίπου επιχειρήσεις.
Οι επιµέρους ενότητες της έκθεσης καλύπτουν ένα ευρύ πεδίο ενδιαφερόντων, από την εκπαίδευση, την αυτοκίνηση, την ενέργεια µέχρι την οµορφιά, την γαστρονοµία και το e-gaming µε πολλές δράσεις και εκδηλώσεις.
Στο σκέλος της ψυχαγωγίας και της διασκέδασης, η έκθεση παρουσιάζει καθηµερινές συναυλίες κορυφαίων τραγουδιστών του ελληνικού πενταγράµµου και πολιτιστικά δρώµενα, το θεµατικό πάρκο «Οι Μυστικοί Κόσµοι του Ευγένιου Τριβιζά», το Μουσείο του Φραπέ, σε συνεργασία µε τη Nestle κα.
Η συµµετοχή της Κίνας ως Τιµώµενης Χώρας στην 82η ΔΕΘ δεν είναι συµβολική, αλλά ουσιαστική. Στο πλαίσιο αυτό συµµετέχουν πάνω από 150 επιχειρήσεις, οι οποίες εκπροσωπούν σηµαντικούς κλάδους της κινεζικής οικονοµίας, µε µεγάλο ενδιαφέρον για τις ελληνικές εταιρείες. Μεταξύ αυτών επτά αναπτύσσουν παγκόσµια δραστηριότητα: η China Cosco Shipping Corporation, η China Development Bank, η Shehua Group Corporation Limited, η Huawei Technologies Co. Ltd, η Zhongxing Telecommunication Equipment Corporation, η State Grid Corporation of China και η Air China.
Στην κινεζική συµµετοχή ξεχωρίζει επίσης η τηλεπικοινωνιακή ZTE, ενώ η 82η ΔΕΘ θα υποδεχθεί και 23 εταιρείες υψηλής τεχνολογίας από την περιοχή της Σαγκάης.
Στο πλαίσιο της κινέζικης συµµετοχής θα πραγµατοποιηθούν φόρουµ µε αντικείµενα την ενέργεια, την τεχνολογία και τις τηλεπικοινωνίες, ενώ ιδιαίτερα πλούσιο θα είναι και το σκέλος του πολιτισµού, όπου διάσηµες οµάδες της Κίνας θα µυήσουν το κοινό στα πολιτιστικά δρώµενα της χώρας τους.
Οι επιχειρηµατικές συναντήσεις (Β2Β) µεταξύ ελληνικών και κινεζικών επιχειρήσεων θα λαµβάνουν χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης, στις ώρες λειτουργίας της, σε ειδικά διαµορφωµένο χώρο εντός του Περιπτέρου 15.
Για την ανάπτυξη των διµερών επαφών έχει διαµορφωθεί ηλεκτρονική πλατφόρµα (https://thessalonikifair-2017.b2match.io/), στην οποία εγγράφονται οι επιχειρήσεις που επιθυµούν να συµµετέχουν στις διµερείς συναντήσεις, αναρτώντας το προφίλ τους και τον τύπο συνεργασίας που επιθυµούν, αιτούµενοι συναντήσεις µε άλλους συµµετέχοντες.
Όσον αφορά σε ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της φετινής διοργάνωσης, η Nestle και η ΔΕΘ-Helexpo παρουσιάζουν για πρώτη φορά µε ένα µοναδικό και πρωτότυπο τρόπο την απροσδόκητη ανακάλυψη, που άλλαξε για πάντα την καθηµερινότητα του Έλληνα!
Πριν από 60 χρόνια κατά τη διάρκεια της 22ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ανακαλύφθηκε ο αγαπηµένος καφές των Ελλήνων, τo Nescafé Frappé.
Το «Μουσείο Frappé powered by Nescafé» είναι αφιερωµένο στην ιστορία του καφέ, στους µύθους και τις αλήθειες που τον συνοδεύουν αλλά και την παραγωγική διαδικασία.
 
*Ο κ. Ποζρικίδης είναι διευθύνων σύµβουλος της ΔΕΘ-HELEXPO
 
Νέα εποχή… στη διαχείριση των απορριµµάτων στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας µέσα από σύγχρονα έργα υποδοµών
Του Μιχάλη Γεράνη*
Δεν υπάρχει συζήτηση ή συνέδριο για τη διαχείριση των απορριµµάτων χωρίς τη φράση «ο τρόπος που µια κοινωνία διαχειρίζεται τα απορρίµµατά της δείχνει τον πολιτισµό της».  Έτσι είναι! Και δεν είναι µόνο η υγεία των κατοίκων µιας περιοχής αλλά και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η ίδια η βιωσιµότητα των ανθρώπινων κοινωνιών που εξαρτάται από το τι κάνουµε µε τα απορρίµµατα, κυρίως τα αστικά.
Εµείς στο ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, ο µοναδικός φορέας που λειτουργεί Πανελλαδικά, προσπαθούµε να συµβάλλουµε στην ανάπτυξη της κυκλικής οικονοµίας µε µια ολοκληρωµένη στρατηγική διαχείρισης απορριµµάτων µε έργα αναγκαία και αποτελεσµατικά, δίνοντας λύσεις σε χρόνια  προβλήµατα και αλλάζοντας εποχή για να προσεγγίσουµε στο άµεσο µέλλον τις Ευρωπαϊκές κατευθύνσεις. Προωθούµε παράλληλα µε την αξιοποίηση όλων των σύγχρονων τεχνολογιών και την εφαρµογή καλών πρακτικών διαχείρισης, την κοινωνική υπευθυνότητα ως βασικό πυλώνα µιας κοινωνίας που διαχειρίζεται τα απορρίµµατα για να παράγει ανάπτυξη.
Στο διάστηµα της λειτουργίας του  ο ΦoΔΣΑ µε πολύ δουλειά άλλα και την συνεργασία όλης της αυτοδιοίκησης  Α΄& Β΄ βαθµού κατάφερε να πετύχει: Την άµεση Επικαιροποίηση Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας». Ο ΠΕΣΔΑ αποτελεί ένα ολοκληρωµένο σχέδιο διαχείρισης του συνόλου των αποβλήτων που παράγονται στην Περιφέρεια, προσδιορίζει τις γενικές κατευθύνσεις για τη διαχείρισή τους, σε συµφωνία µε τις κατευθύνσεις του Εθνικού Σχεδιασµού Διαχείρισης Αποβλήτων και του Εθνικού Σχεδίου για την Πρόληψη δηµιουργίας Αποβλήτων και υποδεικνύει τα κατάλληλα µέτρα που προωθούν ιεραρχικά και συνδυασµένα: α) την πρόληψη, β) την επαναχρησιµοποίηση, γ) την ανακύκλωση, δ) άλλου είδους ανάκτηση, όπως ανάκτηση ενέργειας, και ε) την ασφαλή τελική διάθεση σε επίπεδο Περιφέρειας.
→ Ξεκινήσαµε ΑΝΑΘΕΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΧΥΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Προκειµένου να εξασφαλιστεί η πιστή τήρηση της περιβαλλοντικής νοµοθεσίας και η νόµιµη λειτουργία των όλων των ΧΥΤΑ ο Φορέας προχώρησε σε διαγωνισµό για την ανάθεση µελέτης για την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων των ΧΥΤΑ
→ Προχωρήσαµε σε ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΧΥΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
→ «Τρέξαµε» µετά από διεθνή ανοικτό διαγωνισµό την εκπόνηση µελετών αναβάθµισης  επέκτασης των  ΧΥΤΑ (όπου ήταν δυνατόν) και βελτιστοποίηση – επέκταση  των εγκαταστάσεων επεξεργασίας στραγγισµάτων για το σύνολο των υφιστάµενων ΧΥΤΑ της Κεντρικής Μακεδονίας που οι µελέτες εκπονούνται από τις υπηρεσίες του δήµου.
→ Ζητήσαµε την Έγκριση από το ΔΣ και υποβολή πρότασης προς την ειδική γραµµατεία συµπράξεων δηµοσίου και ιδιωτικού τοµέα (ΕΓΣΔΙΤ), για την υλοποίηση του έργου «Μονάδα επεξεργασίας απόβλητων (Μ.Ε.Α.) δυτικού τοµέα Π.Κ.Μ.», µέσω σύµπραξης ΣΔΙΤ. Το έργο όσον αφορά στην επεξεργασία σύµµεικτων, θα καλύψει τις 5 από τις 7 Περιφερειακές Ενότητες της ΠΚΜ . Επίσης όσον αφορά στην επεξεργασία χωριστά συλλεχθέντων βιοαποβλήτων, το έργο καλύπτει µέρος των Δήµων της Π.Ε. Θεσσαλονίκης µόνο, σύµφωνα µε τον ΠΕΣΔΑ ΚΜ. Η δυναµικότητα της µονάδας θα είναι 262.700 t/έτος για τη διαχείριση των σύµµεικτων µε πρόσθετη δυναµικότητα 38.100 t/έτος για τη διαχείριση των βιοαποβλήτων.
→ Ολοκληρώθηκε η υπογραφή σύµβασης και έναρξη κατασκευής του έργου: µονάδα µηχανικής – βιολογικής επεξεργασίας απορριµµάτων νοµού Σερρών µέσω σύµπραξης ΣΔΙΤ (σύµπραξης ∆ηµοσίου – Ιδιωτικού Τοµέα). Το Έργο περιλαµβάνει τη µελέτη, χρηµατοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία Μονάδας Αερόβιας Μηχανικής Βιολογικής Επεξεργασίας σύµµικτων αποβλήτων (ΜΒΕ), χωρίς παραγωγή RDF, για εγγυηµένη ποσότητα 45.000tn/yr και µέγιστη ποσότητα 63.000tn/yr εκ των οποίων έως 3.000tn/yr αφορούν προδιαλεγµένο οργανικό. Η Μονάδα είναι χωροθετηµένη δίπλα στο ΧΥΤΥ Σερρών για την υποδοχή των υπολειµµάτων.
→ Προχωρήσαµε σε Διενέργεια διαγωνισµού για την Ανάθεση της Μελέτης µε τίτλο «Υλοποίηση µονάδας επεξεργασίας απορριµµάτων (ΜΕΑ) Ανατολικού Τοµέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ)». Η ΜΕΑ Ανατολικού Τοµέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) εκτιµάται ότι θα έχει δυναµικότητα 128.200 tn/έτος και θα επεξεργάζεται το 36% των παραγόµενων σύµµεικτων απορριµµάτων της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, τα σύµµεικτα απορρίµµατα της Π.Ε. Χαλκιδικής, τα υπολείµµατα των ΚΔΑΥ Π.Ε. Χαλκιδικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης (15% έκαστο), τα υπολείµµατα των µονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων των Π.Ε. Χαλκιδικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης (10% έκαστο).
Να µην ξεχάσουµε να αναφερθούµε στην ολοκλήρωση και λειτουργία πια του πολύπαθου έργου ΣΜΑ Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης στην ΕΥΚΑΡΠΙΑ, που ήδη από τον Μάρτιο λειτουργεί κανονικά, και οι πολίτες έχουν αντιληφθεί το όφελος.
Ο σύγχρονος κόσµος προχωρεί σε µια Ευρώπη της Ανακύκλωσης και σε µια Κοινωνία Μηδενικών Αποβλήτων. Η καινοτοµία στη διαχείριση των αποβλήτων, η αξιοποίηση της τεχνολογίας, ο οικολογικός σχεδιασµός και η βιοµηχανική συµβίωση µπορούν να µας κατευθύνουν προς µια Κυκλική Οικονοµία.
Δική µου φιλοδοξία αλλά και των συναδέλφων της Αυτοδιοικητικής οικογένειας της Κεντρικής Μακεδονίας είναι διπλή, από τη µια να διασφαλίσω την οµαλή, χωρίς εκπτώσεις και προβλήµατα, λειτουργία του συστήµατος ανακύκλωσης, µεταφόρτωσης, επεξεργασίας και διάθεσης των απορριµµάτων για σχεδόν δυο εκατοµµύρια πολίτες, µε τους σηµερινούς περιορισµούς, δυσκολίες και από την άλλη να βάλω το δικό µου λιθαράκι στην περαιτέρω εξέλιξη και αναβάθµιση του υπάρχοντος συστήµατος, κοµβικό σηµείο του οποίου θα είναι οι µονάδες επεξεργασίας, που µε τη συνεργασία όλων  άµεσα θα υλοποιήσουµε. Σε δύσκολους και ταραγµένους καιρούς, σε συνθήκες έλλειψης πόρων και σηµαντικών διοικητικών δυσχερειών, το δικαίωµα όλων µας σε ένα καθαρό και ασφαλές περιβάλλον, η αξιοποίηση των υλικών, της ανθρώπινης εργασίας αλλά και της ενέργειας που περιέχονται σε ότι µε ευκολία πετάµε στον κάδο, αποκτούν µια άλλη διάσταση και γίνονται ίσως πιο δύσκολα αλλά και πιο σηµαντικά για την κοινωνία µας.
Θέλω να τονίσω εδώ για ακόµη µια φορά πως αποδεικνύεται ότι µε σχέδιο και όραµα η Τοπική Αυτοδιοίκηση της Κεντρικής Μακεδονίας έχει τη δύναµη µέσα από σύγχρονα έργα να ανατροφοδοτήσει την ανάπτυξη και την απασχόληση, ταυτόχρονα µε την προστασία του περιβάλλοντος και την βελτίωση της ποιότητας ζωής.
 
*Ο κ. Γεράνης είναι πρόεδρος ΦοΔΣΑ.
 
Σηµείο Προώθησης  των Επιχειρηµατικών Προοπτικών της Βόρειας Ελλάδας
Μαρία Κόλλια Τσαρουχά*
Η ΔΕΘ-Helexpo είναι ένας από τους µακροβιότερους θεσµούς της χώρας µας, µε εξαιρετικά αποφασιστικό ρόλο για την ελληνική οικονοµία. Είναι γεγονός ότι αντιµετώπισε στο πρόσφατο παρελθόν µια περίοδο κάµψης, η οποία όµως γρήγορα και µε ισχυρή πολιτική στήριξη της Κυβέρνησης, ξεπεράστηκε. Με τον ισχυρό και αναβαθµισµένο διεθνή προσανατολισµό της, ισχυροποιεί πλέον τη Μακεδονία και τη Θράκη ως πεδία επαφών και συναντήσεων και τις φέρνει πιο κοντά στο επίκεντρο του διεθνούς επιχειρηµατικού ενδιαφέροντος.
Η θεσµοθετηµένη τοποθέτηση ενός «τιµώµενου κράτους» σε κάθε ετήσια διοργάνωση της ΔΕΘ, προσθέτει επιπλέον δυναµική, έλκοντας πιο έντονα το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων που βλέπουν στην Έκθεση µια ισχυρή ευκαιρία να κάνουν γνωστά τα προϊόντα και τις επιχειρήσεις τους στην ελληνική αγορά ή για να βρούνε το δρόµο τους προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Το όφελος φυσικά είναι αµφίδροµο, καθώς οι αντίστοιχοι επιχειρηµατίες µας έρχονται σε επαφή µε τους διεθνείς συναδέλφους τους και αποκτούν µε αυτό τον τρόπο ενηµέρωση, διασυνδέσεις και επιπλέον διεξόδους προς το εξωτερικό.
Η περσινή διοργάνωση της ΔΕΘ τοποθετούσε ως τιµώµενη χώρα τη Ρωσία, δηµιουργώντας έτσι µια επιπλέον βάση για την αύξηση των εµπορικών και τουριστικών σχέσεων ανάµεσα στις δύο χώρες και η οποία, µε τα µέχρι τώρα στοιχεία, φαίνεται ότι επετεύχθη. Η φετινή επιλογή της Κίνας φέρνει αναλόγως την Ελλάδα πιο κοντά σε µια χώρα που περνάει σε µια «επόµενη φάση» και εκδηλώνει σηµαντικό ενδιαφέρον όχι µόνο για εξαγωγές, αλλά πλέον και για συνεργασίες και επενδυτικές δράσεις. Η Ελλάδα αποτελεί εξάλλου για την Κίνα σηµαντική πύλη εισόδου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και πεδίο επιχειρηµατικότητας, κάτι που επιβεβαιώνει και η συµµετοχή της China Development Bank στην 82η ΔΕΘ, ενός δηλαδή από τα µεγαλύτερα αναπτυξιακά χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα του κόσµου.
Οι ελληνικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα οι νεοφυείς, εκείνες που δηµιουργούνται από τους νέους επιστήµονες και επαγγελµατίες µας, αποκτούν µέσω της Έκθεσης τη επιπλέον δυνατότητα να έρθουν σε επαφή µε φορείς του εξωτερικού, να δηµιουργήσουν σχέσεις ανταλλαγών και  ενηµέρωσης και να βρούνε ευκαιρίες χρηµατοδότησης και υποστήριξης που θα τις επιτρέψουν να κινηθούν στην παγκόσµια αγορά. Με αυτό τον τρόπο, δηµιουργούνται ευκαιρίες για την αντιστροφή του ρεύµατος της εξόδου των νέων επιστηµόνων µας στο εξωτερικό.
Δεκάδες χώρες του εξωτερικού συµµετέχουν επίσης στη φετινή διοργάνωση, ενδυναµώνοντας έτσι την πρόθεσή µας η χώρα µας να αποτελεί ασφαλές επιχειρηµατικό περιβάλλον για την ευρύτερη περιοχή. Ολοκληρώνεται, έτσι, σε ένα ακόµη επίπεδο, το πολιτικό πλαίσιο που δηµιουργούν µε επίκεντρο τη Βόρεια Ελλάδα οι διασκέψεις Κορυφής και οι διµερείς και τριµερείς συµφωνίες που διοργανώθηκαν µε την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού ανάµεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ, τη Σερβία, τη Βουλγαρία και άλλες χώρες.
Το 2018, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης θα τιµήσει αναλόγως τις Ηνωµένες Πολιτείες Αµερικής, συνεχίζοντας να αποτελεί µε αυτό τον τρόπο ένα από τα σηµεία αιχµής στην υλοποίηση του σχεδιασµού της Κυβέρνησης για την τοποθέτηση της χώρας µας στο επίκεντρο των διεθνών εξελίξεων.
 
*Η κ. Κόλλια Τσαρουχά είναι υφυπουργός Εσωτερικών
 (Μακεδονίας-Θράκης)
 
Τα ίδια προβλήµατα κάθε Σεπτέµβριο
Μιχάλης Ζορπίδης*
Τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης σηµατοδοτούν κάθε χρόνο την έναρξη της νέας περιόδου, που έρχεται µετά την κατά κανόνα πιο χαλαρή και ανέφελη καλοκαιρινή. Ιδίως για µας τους Θεσσαλονικείς η αγαπηµένη µας ΔΕΘ σηµαίνει και επιστροφή στην κανονικότητα, την ένταξη στους συνηθισµένους ρυθµούς δουλειάς και ζωής!
Η φετινή φθινοπωρινή περίοδος αρχίζει µε τα ίδια προβλήµατα! Για τον κόσµο της αγοράς, όσο κι αν κάποιοι δείκτες της Οικονοµίας µοιάζουν τους τελευταίες µήνες να πηγαίνουν λίγο καλύτερα, η κατάσταση δεν βελτιώνεται, τα προβλήµατα δεν επιλύονται…
Η πλέον καθαρή απόδειξη για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά αποτελεί η σχέση εγγραφών- διαγραφών στο Επαγγελµατικό Επιµελητήριο Θεσσαλονίκης: η σχέση εγγραφών νέων επιχειρήσεων- διαγραφών παλαιών επιχειρήσεων είναι αρνητική! Και όσο οι διαγραφές είναι περισσότερες από τις εγγραφές τόσο θα συνεχίζεται να αποδεικνύεται η πτώση της επιχειρηµατικότητας στην Θεσσαλονίκη!
Η πλειονότητα των συναδέλφων µας αντιµετωπίζει σήµερα ζητήµατα οικονοµικής επιβίωσης και παραµονής της στην Αγορά, λόγω της υπερφορολόγησης. Η αγορά στενάζει από την ραγδαία µείωση της αγοραστικής δύναµης των πολιτών, µείωση που ασφαλώς οφείλεται στην υπερφορολόγηση που οι κυβερνήσεις επέβαλαν τα τελευταία χρόνια. Η κατάσταση αυτή δεν µπορεί να συνεχιστεί!
Εκτός εάν η Κυβέρνηση επιθυµεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση, αφήνοντας όµως πίσω της, ως αθώα θύµατα αυτής της προσπάθειας, χιλιάδες Επαγγελµατίες και Μικροµεσαίους Επιχειρηµατίες!
Ζητούµε έστω και αυτήν, την ύστατη ώρα να αποφασιστούν ρυθµίσεις που θα επιτρέψουν την επιβίωση στον κλάδο µας. Οι κυβερνώντες θα πρέπει επιτέλους να σκύψουν στα προβλήµατα µας τώρα, γιατί αύριο θα είναι ίσως πολύ αργά!
Ζητάµε τη µείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, προκειµένου να δοθούν περιθώρια επανεπενδύσεων, κάτι που θα ενισχύσει την Ανάπτυξη. Το ίδιο θα εξυπηρετήσει η θέσπιση αφορολογήτου ορίου για τις επιχειρήσεις όπως και η αναγνώριση ακατάσχετου επαγγελµατικού τραπεζικού λογαριασµού.
Ζητούµε επίσης ένα άλλο µίγµα δηµοσιονοµικής πολιτικής µε λιγότερους φόρους και έµφαση στην µείωση της κρατικής σπατάλης, µέσα από την καλύτερη οργάνωση του κράτους και των υπηρεσιών του. Ως πότε ο κόσµος της ιδιωτικής οικονοµίας θα στενάζει από τους φόρους για να συντηρεί µέσω αυτών άχρηστες ή αναποτελεσµατικές δηµόσιες υπηρεσίες µε υπαλλήλους που µπορούν να βγαίνουν στη σύνταξη από τα 55;
Το Επιµελητήριο µας, όπως άλλωστε όλα τα Επιµελητήρια της χώρας και οι ενώσεις τους έχουν βαθειά γνώση όλων των προβληµάτων αλλά και των δυνατοτήτων της Αγοράς και των Μικροµεσαίων Επιχειρήσεων.
Δυστυχώς όµως η Κυβέρνηση, όπως άλλωστε και οι προηγούµενες δεν υπολογίζουν καν το θεσµοθετηµένο ρόλο των Επιµελητηρίων! Παρά υποσχέσεις καµία ουσιαστική επικοινωνία δεν υπάρχει. Οι αρµόδιοι υπουργοί εµπιστεύονται µόνο τους συµβούλους τους και απαξιούν να ζητήσουν τη γνώµη των εκπροσώπων της Αγοράς, µε αποτέλεσµα να µην σχεδιάζονται και να µην αποφασίζονται οι καλύτερες λύσεις.
Περιµένουµε λοιπόν…
 
*Ο κ. Ζορπίδης είναι πρόεδρος του Επαγγελµατικού Επιµελητηρίου Θεσσαλονίκης
 
Ανάπτυξη από την Κεντρική Μακεδονία
Απόστολος Τζιτζικώστας*
 
Η 82η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης στην οποία τιµώµενη χώρα είναι η Κίνα, αποτελεί έναν ακόµα σηµαντικό σταθµό στην ανάπτυξη της στρατηγικής συνεργασίας µεταξύ Ελλάδας και Κίνας, που ξεκίνησε από τα µέσα της προηγούµενης δεκαετίας και καλλιεργήθηκε σηµαντικά τα τελευταία 10 χρόνια. Ταυτόχρονα, η ΔΕΘ αποτελεί µια κοµβική διοργάνωση, που ενισχύει την µεγάλη προσπάθεια που κάνουµε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας µαζί µε όλους τους φορείς για την ανάδειξη της επιχειρηµατικότητας, του εµπορίου και της εξωστρέφειας του τόπου µας.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρόσφατα αναδείχθηκε Επιχειρηµατική Περιφέρεια της Ευρώπης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που αποτελεί σηµαντική αναγνώριση τόσο για αυτά που έχουµε καταφέρει, όσο και για το σχέδιό µας για την επιχειρηµατικότητα, τις επενδύσεις, τη δηµιουργία πλούτου και την ανάπτυξη του τόπου και της οικονοµίας µας. Σήµερα είµαστε η πρώτη Περιφέρεια της χώρας σε εξαγωγές τροφίµων και αγροτικών προϊόντων. Διαθέτουµε ισχυρή παραγωγική βάση, καθώς εδώ παράγεται το 26% της Ακαθάριστης Προστιθέµενης Αξίας του πρωτογενούς τοµέα της Ελλάδας. Είµαστε πρώτοι σε αφίξεις τουριστών για δύο συνεχή έτη, στην καρδιά της θερινής τουριστικής περιόδου. Το 70% της οδικής µεταφορικής δραστηριότητας της χώρας πραγµατοποιείται στη Βόρεια Ελλάδα. Είµαστε η πρώτη Περιφέρεια στην απορρόφηση πόρων του ολοκληρωµένου ΕΣΠΑ 2007-2013 ολοκληρώνοντας 523 έργα υποδοµής σε όλους τους τοµείς, και µία από τις πέντε Περιφέρειες σ’ ολόκληρη την Ευρώπη που έχει ήδη απορροφήσει και αξιοποιήσει κονδύλια από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.
Ουσιαστικά, ο τουρισµός, οι εξαγωγές, οι µεταφορές και ο πρωτογενής τοµέας αποτελούν την παραγωγική και αναπτυξιακή βάση της Κεντρικής Μακεδονίας. Ο στόχος πλέον είναι, µαζί µε τους τέσσερις αυτούς κλάδους, να αναδείξουµε και έναν πέµπτο τοµέα και συγκεκριµένα τον κλάδο της Καινοτοµίας, που είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόµενους κλάδους διεθνώς και ταυτόχρονα δηµιουργεί πολλές και υψηλών προσόντων νέες θέσεις εργασίας. Για να αναπτυχθεί η καινοτοµία, πρώτη και βασική προϋπόθεση είναι η έρευνα. Η Κεντρική Μακεδονία διαθέτει 5 Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύµατα καθώς και µεγάλο αριθµό κέντρων έρευνας και καινοτοµίας. Με άλλα λόγια διαθέτουµε την «πρώτη ύλη». Διαθέτουµε επίσης, το ανθρώπινο κεφάλαιο που απαιτείται, δηλαδή τους επιστήµονες, του ερευνητές αλλά και ανθρώπους που είναι δηµιουργικοί και θέλουν να τολµήσουν, να επιχειρήσουν και να καινοτοµήσουν. Οι άνθρωποι αυτοί σήµερα µεταναστεύουν στο εξωτερικό, στόχος λοιπόν πρέπει να είναι να βάλουµε τέλος στο brain-drain και να επιτύχουµε το brain-gain.
Δουλεύουµε καθηµερινά, σκληρά και µεθοδικά για να πετύχουµε τους στόχους µας, για να είµαστε η πρώτη Περιφέρεια που θα βγει από την κρίση. Με βαθιές τοµές και µεταρρυθµίσεις κάνουµε βήµατα µπροστά, αλλάζουµε την Κεντρική Μακεδονία, γινόµαστε ακόµα πιο φιλικοί στην επιχειρηµατικότητα και τις επενδύσεις. Απλοποιούµε τις διαδικασίες, βελτιώνουµε τους χρόνους, εξυπηρετούµε καλύτερα, ταχύτερα και πιο αποτελεσµατικά τις επιχειρήσεις, τους επενδυτές και τους επαγγελµατίες. Άλλωστε, η πιο σηµαντική και πιο άµεση προτεραιότητα είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη. Και για να επιτευχθεί η ανάπτυξη µόνο ένας σύγχρονος δρόµος υπάρχει, ο δρόµος της ελεύθερης οικονοµίας, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, του επιχειρείν. Σ’ αυτό το δρόµο, δίπλα στις επιχειρήσεις και τους επαγγελµατίες, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι συνοδοιπόρος.
 
 *Ο κ. Τζιτζικώστας είναι Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας
 
Η ΔΕΘ και η συµβολή της στην ανάπτυξη της πόλης!
Γιάννης Μπουτάρης*
Η ΔΕΘ, που διαχρονικά αποτελούσε κεντρικό πυλώνα ανάπτυξης της πόλης, βρίσκεται σήµερα σ’ ένα µεταβατικό στάδιο. Έπειτα από ένα διάστηµα κάµψης, µε την καθοριστική συνεισφορά της διοίκησης της εταιρίας, ο θεσµός ξαναγίνεται µόδα, προσελκύοντας χιλιάδες κόσµου από κάθε γωνιά της Βόρειας Ελλάδας. Είναι ενδεικτικό πως τη δεδοµένη χρονική στιγµή καταγράφεται µια πληρότητα σχεδόν 100% στις διαθέσιµες κλίνες, ενώ η εικόνα των γεµάτων καφέ, µπαρ και εστιατορίων την εβδοµάδα της έκθεσης αποκαλύπτει πως χιλιάδες είναι και οι επισκέπτες που έρχονται αυθηµερόν. Αλλά και σε επίπεδο αγοράς είναι µια καλή ευκαιρία να δουλέψουν τα καταστήµατα. Πολύ σηµαντική είναι η πρωτοβουλία του Εµπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για την καθιέρωση της περιόδου «Helexpo Sales», την οποία χαιρετίζουµε.
Ωστόσο, ο διεθνής εκθεσιακός µας φορέας είναι σηµαντικό να επαναπροσδιορίσει το ρόλο του και να πάψει να αποτελεί πεδίο κυβερνητικών εξαγγελιών και υποσχεσιολογίας, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία της πόλης. Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνουµε ότι η διοργάνωση, χωρίς να χάνει το εµπορικό της στίγµα, αρχίζει και ανακτά τον ψυχαγωγικό της χαρακτήρα, εξαιτίας του οποίου δικαίως είχε καταστεί πόλος έλξης της Βόρειας Ελλάδας. Και µε δεδοµένη τη στροφή που υπάρχει σε εµπορικό επίπεδο στις κλαδικές εκθέσεις, εκτιµώ ότι σωστά κινούµαστε στην κατεύθυνση να ξαναγίνει µια µεγάλη, σύγχρονη εµποροπανήγυρις. Σε κάθε περίπτωση, όµως, πρέπει να υπάρξει ουσιαστική συζήτηση για την ταυτότητα που θέλουµε να έχει η έκθεση και σε αυτήν να στηριχθεί το µάστερ πλαν, που θα καθορίσει και το µέλλον του φορέα.
Η Διεθνής Έκθεση, βέβαια, είναι µόνο ένα κοµµάτι στο πάζλ της ανάπτυξης της πόλης. Η Θεσσαλονίκη, πρέπει να ανακτήσει τον κοµβικό οικονοµικό, εµπορικό και πολιτισµικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Και γι’ αυτό είναι αναγκαίο να ενισχύσει τις βασικές της υποδοµές, να αποκτήσει λιµάνι και αεροδρόµιο που να λειτουργούν µε ανταγωνιστικούς όρους, καθώς επίσης αξιόπιστο και λειτουργικό δίκτυο αστικών συγκοινωνιών. Απαραίτητη είναι, επίσης, η διαµόρφωση ενός αξιόπιστου συστήµατος υποδοµών και αστικής κινητικότητας, που θα λειτουργήσει συµπληρωµατικά στο ΜΕΤΡΟ και παράλληλα µε τα άλλα αναγκαία έργα, όπως η παράκτια συγκοινωνία και το τραµ, πάντα όµως µε ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων και µε σεβασµό στο περιβάλλον και το δηµόσιο χώρο. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται τα έργα που έχουµε προγραµµατίσει το επόµενο διάστηµα, όπως η ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας και της Πλατείας Φαναριωτών και η διαπλάτυνση µε ξύλινο deck της παλιάς παραλίας.
Αυτά είναι πάγια αιτήµατα των φορέων της πόλης, που αποτελούν και βασικές προϋποθέσεις για τη βιώσιµη ανάπτυξη της πόλης. Εµείς ως δηµοτική αρχή διεκδικούµε φέτος ακόµα τρία σηµαντικά ζητήµατα, για τα οποία πρέπει να προωθηθούν λύσεις.
Το πρώτο αφορά στην ολοκλήρωση της µεταβίβασης της χρήσης του παραλιακού µετώπου στην πόλη. Αυτή τη στιγµή τα κοµµάτια από τον Λευκό Πύργο έως το Μακεδονία Παλλάς, από το Μέγαρο Μουσικής έως τον Κελλάριο Όρµο και από την οδό Μαρίας Κάλλας έως την εκκλησία Κυρίλλου και Μεθοδίου δεν ανήκουν στον δήµο και ως εκ τούτου δεν µπορεί να προχωρήσει η αξιοποίησή τους προς όφελος των πολιτών. Το ζήτηµα είχαµε θέσει και πέρσι στην πολιτική ηγεσία του τόπου και θα το ξαναθέσουµε και φέτος µέχρις ότου γίνει πράξη η υπόσχεση της κυβέρνησης.
Το δεύτερο είναι η ευθύνη για τον καθαρισµό του Θερµαϊκού Κόλπου. Μπορεί να την αναλάβει το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ή κάποιος φορέας διαδηµοτικής συνεργασίας. Σε κάθε περίπτωση είναι απολύτως απαραίτητο κάποιος να αναλάβει τη συνολική ευθύνη, ώστε να µην παραστεί και πάλι ανάγκη να βασιστούµε στη φιλοτιµία κάποιου χορηγού. Ενδεικτικά αναφέρω πως σήµερα την ευθύνη έχουν… 58 φορείς!
Το τρίτο ζήτηµα που θέτουµε ως διοίκηση του δήµου Θεσσαλονίκης αφορά στην άρση των εµποδίων για την υλοποίηση του έργου της αναβάθµισης  της νοτιοανατολικής πύλης της πόλης. Ένα έργο που περιλαµβάνει τη διάνοιξη της οδού Ψελλού, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του µετρό σε σχέση µε τη λειτουργία του τερµατικού σταθµού της Νέας Ελβετίας.
Τέλος, για να λειτουργήσει αποτελεσµατικά η πόλη είναι αναγκαίο ένα µητροπολιτικό σύστηµα αστικής διακυβέρνησης, το οποίο θα βασίζεται σε πολυτοµεακές συνεργασίες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, στη διαφάνεια και στη χρηστή οικονοµική διαχείριση. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να κάνουµε πράξη το όραµά µας, µία Θεσσαλονίκη εξωστρεφή, φιλόξενη και συµµετοχική, ανοιχτή και ταυτόχρονα σύγχρονη και λειτουργική, που να διασφαλίζει την ευηµερία των πολιτών της.
 
*Ο κ. Μπουτάρης είναι δήµαρχος Θεσσαλονίκης
 
Τελικά, ποιος (υπο-)στηρίζει την ανάπτυξη και τη Θεσσαλονίκη;
Σωκράτης Φάµελλος*
Η έναρξη της ΔΕΘ έχει συνδεθεί µε την κατάθεση προτάσεων από τον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης για την Ανάπτυξη, µε την αναγγελία έργων και πρωτοβουλιών που ενδιαφέρουν τη Βόρεια Ελλάδα και την πόλη µας.
Η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται από την επικοινωνιακή προσπάθεια των κοµµάτων της αντιπολίτευσης να πείσουν ότι η δική τους πολιτική για την οικονοµία και την πόλη είναι καλύτερη. Είναι όµως αλήθεια;
Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, Οικολόγων και ΑΝΕΛ δόθηκαν λύσεις για τη Θεσσαλονίκη, που η πόλη περίµενε χρόνια. Το σταµατηµένο ΜΕΤΡΟ ολοκληρώνεται, οι σήραγγες των Τεµπών δόθηκαν στην κυκλοφορία, οι κάθετοι της Εγνατίας Οδού τελείωσαν, το λιµάνι και το αεροδρόµιο δεν αποτελούν εκκρεµότητες, ο ΟΑΣΘ πήρε το δρόµο του µε διαφάνεια και δηµόσιο έλεγχο, το στρατόπεδο Παύλου Μελά, αλλά και άλλοι δηµόσιοι χώροι αποδίδονται στην πόλη, τους δήµους και τους πολίτες. Αποµένουν κι άλλα, σίγουρα όµως έγιναν ήδη πάρα πολλά, που δεν έγιναν µε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Και στην οικονοµία και στην επιχειρηµατικότητα;
Αναµφισβήτητα, το οικονοµικό κλίµα οι δηµοσιονοµικοί δείκτες, το ΑΕΠ, οι επενδύσεις, οι εξαγωγές, ο τουρισµός, η αύξηση της εργασίας δίνουν το σήµα για µια πολύ θετική χρονιά. Αυτές οι αλλαγές έγιναν µε πολύ προσπάθεια της κυβέρνησης, κόντρα στις πιέσεις των δανειστών, αλλά και του ελληνικού συστήµατος εξουσίας, που δεν ήθελε να χάσει τις καρέκλες και το κουµάντο στις αποφάσεις.
Ας είµαστε ειλικρινείς. Οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια υπηρέτησαν απόλυτα το όφελος λίγων και εκλεκτών οµίλων, κύρια σε σύνδεση µε Μέσα Ενηµέρωσης και τράπεζες, που τους εξασφάλισαν την εξουσία. Ο δανεισµός της επιχειρηµατικότητας δεν ήταν δίκαιος. Δάνεια εκατοµµυρίων «µε αέρα» έπαιρναν λίγοι. Με τη σηµερινή κυβέρνηση επιστρέφει – και όχι εύκολα – η διαφάνεια και η ισονοµία στα δάνεια.
Η αδειοδότηση και η επιδότηση των επιχειρήσεων επίσης δεν ήταν δίκαιη και γρήγορη. Φάκελοι έργων δεκαετίας καθυστερούσαν, 6.500 επενδύσεις είχαν παγώσει στον Αναπτυξιακό νόµο, τον Ιανουάριο του 2015 (!!!), ενώ µόνο οι κολλητοί έπαιρναν άδειες, µε εντολή υπουργών.
Και φυσικά ούτε λόγος για αξιοκρατικό Δηµόσιο, εφόσον νύχτα καθαίρεσε ο κ. Μητσοτάκης διευθυντές που είχαν κριθεί, οι ελεγκτικοί µηχανισµοί φοροδιαφυγής και περιβαλλοντικού εγκλήµατος είχαν αφυδατωθεί στελεχιακά και κυριαρχούσε ο κανόνας του ριφιφί στην αγορά. Είναι ανήθικα υποκριτικό να µιλούν σήµερα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για υγιή επιχειρηµατικότητα, όταν η δική τους πολιτική υπερχρέωσε τη χώρα, χρεοκόπησε το Δηµόσιο και τις επόµενες γενιές, ξεπούλησε τα ασηµικά και έδωσε δικαιώµατα στους δανειστές (από τη δική τους πολιτική ευρωοµάδα) να επιβάλλουν φορολογικούς συντελεστές δυσβάσταχτους.
Και είναι αυτή η κυβέρνηση, η κυβέρνηση της Αριστεράς, που αποκατέστησε την ισονοµία και τη διαφάνεια στην αγορά, στα δάνεια, στις άδειες, στους ελέγχους, στα φορολογικά έσοδα. Έχουµε ήδη επιτύχει µία µείωση της φορολογίας εισοδήµατος, τον Μάιο του 2016, ενώ νοµοθετήσαµε, στα αντίµετρα, τη µείωση των φορολογικών συντελεστών στους επιτηδευµατίες, στον ΕΝΦΙΑ στην επιχειρηµατικότητα και στο εισόδηµα. Και αυτά τα θετικά µέτρα επεκτείνονται και στη ρύθµιση των ασφαλιστικών εισφορών, στον εξώδικο συµβιβασµό, στις 100 δόσεις, κλπ. Πολύ απλά γιατί αυτά τα µέτρα θα δώσουν στην κοινωνία µας αυτό που της στέρησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, εργασία!
Καλά είναι τα ωραία λόγια… αλλά κάποια στιγµή πρέπει να αποδεικνύουµε ποιος τελικά στηρίζει τη Θεσσαλονίκη και την οικονοµία.
ΥΓ. Τα παραπάνω δεν θα τα δείτε σε πολλά Δελτία Ειδήσεων. Αυτό ίσως είναι απόδειξη ότι είναι η αλήθεια.
 
*Ο κ. Φάµελλος είναι αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης.
Έχει την µύγα και µυγιάζεται
Δηµήτρης Βασιλειάδης*
Το να γράφεις άρθρο µε τίτλο «ήταν ο Ανδρέας ψεύτης», είναι σαν να έχεις την µύγα και να µυγιάζεσαι. Ασφαλώς και ήταν ψεύτης. Και δεν ήταν µόνο ψεύτης, ήταν και λαϊκιστής. Την ίδια άποψη µε µένα, ότι δηλαδή ήταν ψεύτης και λαϊκιστής, έχει η πλειοψηφία των Ελλήνων και φυσικά η σύγχρονη ιστορία του τόπου που έχει καθαρογράψει τα εγκλήµατα Παπανδρέου. Ότι κάποιοι δεν το είδαν ή δεν το κατάλαβαν, είναι δικό τους θέµα.
Το χειρότερο όµως δεν είναι αυτό. Το χειρότερο ήταν ότι ο Παπανδρεϊσµός  έγινε σχολή που δεν είχε µαθητές µόνο µέσα στο ΠΑΣΟΚ. Ο Α. Παπανδρέου δίδαξε και την  ΝΔ. Πολλές φορές στην ιστορία της, η ΝΔ κυβέρνησε µε Παπανδρεϊκό στυλ. Και κατά πως φαίνεται (τουλάχιστον από το πρόσφατο άρθρο), ο Παπανδρέου εµπνέει ακόµα και τον Τσίπρα! Με κάποιο τρόπο δηλαδή η γάγγραινα αυτή εξακολουθεί να εξαπλώνεται! Η µεταδοτικότητα της αρρώστιας του Παπανδρεϊσµού, επιβεβαιώνεται περίτρανα από την µετανάστευση πολλών ΠΑΣΟΚων στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα φαινόµενα αυτά είναι γνωστά και πολλά.
Μα θα πει κάποιος OK, και γιατί τότε το ‘12 µε το ‘14 ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συνυπήρξαν; Και µάλιστα κατά την άποψη µου αρµονικά και αρκετά αποδοτικά, αν αναλογιστεί κάποιος και το τι είχαν να αντιµετωπίσουν. Η απάντηση είναι πολύ απλή. Δεν υπήρξε συνύπαρξη ΝΔ – ΠΑΣΟΚ (και ΔΗΜΑΡ στην αρχή). Υπήρξε συνεργασία ΝΔ – Βενιζέλου, δηλαδή του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ του Σηµίτη και όχι του Α. Παπανδρέου. Και βέβαια την συνεργασία αυτή ο Βενιζέλος την πλήρωσε µε την αποµάκρυνση του από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ!
Και ας έρθουµε στη ΔΕΘ, το µνηµείο του ψέµατος Τσίπρα που αναρωτιέται αν ο Ανδρέας ήταν ψεύτης! Έχει ήδη την νέα λίστα µε τα ψέµατα έτοιµη. Βλέπει επενδύσεις παντού (µόνο αυτός), βλέπει µείωση της ανεργίας (µόνο αυτός), βλέπει έξοδο από τα µνηµόνια το ‘18 (µόνο αυτός), βλέπει ανάπτυξη (µόνο αυτός), βλέπει αλλαγή κλίµατος (µόνο αυτός). Ίσως να βλέπει κι άλλα που
εµείς δεν βλέπουµε. Κυριακή κοντή γιορτή. Θα µας τα πει στην ΔΕΘ.
*Ο κ. Βασιλειάδης είναι Πολιτικός Αναλυτής της INTERVIEW
 
Οι συνδυασµένες µεταφορές καταλύτης ανάπτυξης
της Θεσσαλονίκης
Απόστολος Αντωνούδης*
Τα µοναδικά χερσαία σύνορα της χώρας είναι στη Βόρεια Ελλάδα. Η ανάπτυξη πρέπει να αρχίσει από τη Βόρεια Ελλάδα. Η Βόρεια Ελλάδα µετά από δεκαετίες λόγω του ψυχρού πολέµου πρέπει να ξαναβρεί το βηµατισµό της και να δικαιώσει τον ιστορικό της οικονοµικό ρόλο ως περιοχή που συναντώνται Βορράς και Νότος, Δύση και ανατολή. Τώρα είναι η ευκαιρία της, µιας και τώρα δηµιουργούνται οι προϋποθέσεις να αναδειχθεί σε πρωταγωνίστρια της ανάπτυξης. Όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήµατα της γεωγραφικής της θέσης µπορούν να αναδειχθούν και σηµαντικοί οικονοµικοί τοµείς να αναπτυχθούν όπως ο αγροδιατροφικός τοµέας,  η ενέργεια, ο τουρισµός, ο ορυκτός πλούτος, η καινοτοµία. Για όλα αυτά υπάρχει µία προϋπόθεση και αυτή δεν είναι άλλη από την δυνατότητα που δίνουν οι συνδυασµένες µεταφορές στην οικονοµία. Οι υποδοµές των µεταφορών από µόνες τους δεν αποτελούν ανάπτυξη πέρα από την πρόσκαιρη θετική συνεισφορά τους σε αυτή, αποτελούν όµως το µέσο για την οργάνωση, ανάπτυξη και υποστήριξη των άλλων µορφών οικονοµίας, και µε αυτή την ιδιότητα είναι απαραίτητη για την  επίτευξη του στόχου.
Η αποσπασµατικότητα µε την οποία αντιµετωπίζαµε στην χώρα µας τα έργα εδώ και δεκαετίες, όπου οι πελατειακές σχέσεις, οι τοπικοί παράγοντες και τα τοπικά συµφέροντα υποκαθιστούσαν το θεσµικό, στρατηγικό ρόλο της πολιτείας και των οργάνων της µας οδήγησε στο να καταναλώνουµε πόρους πέρα από κάθε στοιχειώδη σχεδιασµό, πέρα από κάθε λογική κόστους – οφέλους µε κορύφωση την κατασπατάληση Ευρωπαϊκών πόρων σε µη αναπτυξιακά έργα. Είναι ώρα λοιπόν αυτές οι υποδοµές που υπάρχουν αλλά και αυτές που θα δηµιουργηθούν, να συνυπάρχουν, να λειτουργούν αρµονικά µεταξύ τους, υποστηρικτικά η µία στην άλλη και όχι ανταγωνιστικά, να συµπληρώνει το ένα µέσο το άλλο µέσα από ένα ολοκληρωµένο ολιστικό σύστηµα µεταφορών  που µε την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών θα βοηθήσει ουσιαστικά στην ανάταξη της χώρας, ενώ παράλληλα θα ελέγξει το παράνοµο εµπόριο.
Η κατασκευή της Εγνατίας οδού µε τους κάθετους άξονες της σε συνδυασµό µε την  σιδηροδροµική Εγνατία και την σιδηροδροµική σύνδεση µε την Βουλγαρία, την ανάπτυξη στρατηγικών αεροδροµίων, την ουσιαστική ανάπτυξη των λιµανιών της Βόρειας Ελλάδας µε πρώτο το λιµάνι της Θεσσαλονίκης δηµιουργούν το κατάλληλο εκείνο οικονοµικό περιβάλλον που µπορεί να αλλάξει το ειδικό βάρος  της Θεσσαλονίκης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και να δηµιουργήσει τις συνθήκες ουσιαστικής ανάπτυξης.
Η ταχύτερη µεταφορά των αγαθών στις αγορές της Ευρώπης, η ασφάλεια των µεταφορών, το κόστος των µεταφορών είναι οι καθοριστικοί εκείνοι παράγοντες για την ανάπτυξη της περιοχής µας και όσο αυτοί θα βελτιώνονται θα αυξάνονται εκθετικά οι αγορές εξυπηρέτησης. Η διαµόρφωση  νέων αποτελεσµατικών πολιτικών σε αυτή την κατεύθυνση  αποτελεί αναγκαιότητα προκειµένου µέσα και από συνεργατικές µορφές οργάνωσης των υποδοµών των µεταφορών (οδικών, θαλάσσιων και σιδηροδροµικών, εµπορευµατικών κέντρων) να προκύψουν τα θετικά αποτελέσµατα για την οικονοµία και την κοινωνία. Στα Βαλκάνια ζούµε σηµαντικές αλλαγές, τα µεταφορικά δεδοµένα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη  και η ορθή ανάγνωση και πολιτική από µεριάς της χώρας µας θα µεγιστοποιήσει τα οφέλη στην οικονοµία µέσα από µία συνεχή ροή ευκαιριών που δεν πρέπει να χάσουµε.
*Ο κ. Αντωνούδης είναι πρόεδρος της «Εγνατία Οδός Α.Ε.»
 
 
Η ΔΕΘ και η νέα δυναµική της εξωστρέφειας
Δηµήτρης Μάρδας*
Οι κεντρικοί στόχοι κάθε πολιτικής εξωστρέφειας  διεθνώς είναι ίδιοι, διαφέρει όµως η επιλογή επιµέρους µέτρων, ικανών να ωθήσουν τις εξαγωγές κάθε χώρας.  Στο πλαίσιο αυτό αναπτύσσεται και η ΔΕΘ. Βέβαια λόγω του διεθνούς χαρακτήρα της, δεν απουσιάζουν και οι ενδιαφερόµενοι εισαγωγείς µε τα προϊόντα τους.
Από την απαρχή της ύπαρξής της, όταν ο καθηγητής της ζωολογίας του Πανεπιστηµίου της Θεσσαλονίκης ο Ν. Γερµανός πρότεινε την ιδέα στην κυβέρνηση του Θ. Σοφούλη το 1924,  η ΔΕΘ βρίσκεται στο συγκεκριµένο χώρο.
Έκτοτε, υπερπολλαπλασιάστηκαν τα παραγόµενα και εξαγώγιµα προϊόντα-υπηρεσίες και η παγκοσµιοποίηση άλλαξε το προφίλ του πλανήτη. Η ΔΕΘ όµως παραµένει η ίδια, µε οριακές βελτιώσεις στο χωροταξικό της σχεδιασµό. Η παραµονή της όµως στο κέντρο της πόλης δεν µπορεί να προσδώσει τη θέση που της αρµόζει διεθνώς.
Οι προτεινόµενες επεκτάσεις στο χώρο που βρίσκεται, κινούνται απλά στη λογική της συντήρησης µιας ξεπερασµένης δοµής. Αποτελούν λύσεις, που κινούνται στη λογική του µικρού και του µετρίου.   Πριν λοιπόν ληφθούν τελικές αποφάσεις, που ενδέχεται να την οδηγήσουν στην παρακµή, ας ξαναµελετηθούν οι θέσεις για µεταφορά της είτε στα ανατολικά είτε στα δυτικά της πόλης.
Η ΔΕΘ είναι ένας από τους πυλώνες της πολιτικής εξωστρέφειας της χώρας. Η εν λόγω πολιτική οφείλει να ενισχυθεί µε ένα άλλο σύνολο µέτρων (φορολογικών κ.λπ), που να ωθούν τη συµµετοχή των Ελλήνων παραγωγών στις αγορές του εξωτερικού.
Η πολιτική της εξωστρέφειας αφορά, πλην των χρηµατοδοτήσεων κ.λ.π., και ένα σύνολο µέτρων που προσφέρουν δωρεάν πληροφορίες σε κάθε εξαγωγέα. Στην ιστοσελίδα  του υπουργείου Εξωτερικών www.agora.mfa.gr, από το 2016 και µετά υπάρχει σωρεία τέτοιων πληροφοριών. Οι ίδιες έχουν αναρτηθεί επίσης και στην ιστοσελίδα µας.
Ενδεικτικά, κάθε ενδιαφερόµενος µπορεί να βρει πληροφορίες για τα καταστήµατα delicatessen που υπάρχουν σε 70 χώρες του πλανήτη. Επίσης δίνονται αναλυτικά στοιχεία επικοινωνίας για 10 χιλιάδες εισαγωγείς από πολλές χώρες και για 35 κλάδους προϊόντων. Ακόµη δίνονται πληροφορίες για τη δοµή του εισαγωγικού εµπορίου 42 χωρών σε 120 κλάδους και προϊόντα κ.ά.
Μια ΔΕΘ, εγκατεστηµένη σε µεγάλης έκτασης χώρο, δίνει άλλες προοπτικές και δυναµική στη χώρα και στις παραγωγικές της µονάδες. Από την άλλη, η ΔΕΘ θα εξακολουθεί να παίζει τον γεωπολιτικό ρόλο που κλήθηκε να παίξει από το 1926 και µετά, και ιδιαίτερα από το 1928 όταν άνοιγε τις πύλες της στον πρώτο πρωθυπουργό που την επισκέφθηκε στον Ε. Βενιζέλο.
 
*Ο κ. Μάρδας είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης
 
Η επανάκτηση της αξιοπιστίας της πολιτικής είναι προϋπόθεση δηµοκρατίας
Μάρκος Μπόλαρης*
Καθώς η χώρα, µετά από πολυκύµαντη περιπέτεια στο πέλαγος της κρίσης, έχει εισέλθει στην ευθεία εξόδου από αυτήν, είναι κρίσιµα σηµαντικό, µε αυτοκριτική κι αυτογνωσία, να πορευτούµε στο αύριο, αποφεύγοντας λάθη που µας οδήγησαν σ’ αυτήν. Κι είναι εξίσου καθοριστικό η νέα πορεία της χώρας, του λαού ως συνόλου και του καθενός από εµάς ως πολίτη, µε την προσωπική ευθύνη του, να είναι πορεία που:

  • έχει στοχοθεσίες,
    • πείθει µε την πολιτική της πρόταση,
    • ξεδιπλώνει ρεαλιστική στρατηγική και τακτικές υλοποίησης.

Κι αυτό δεν µπορεί να γίνει εάν δεν  αµφισβητηθούν καθεστηκυίες λογικές, που προβάλλουν ως ιδανικό:

  • την χωρίς αρχές πρόταξη της ιδιώτευσης, το προσωπικό βόλεµα και την ταυτόχρονη υποταγή του δηµόσιου – κοινού συµφέροντος ,
    • την άλωση του δηµόσιου χώρου από κοµµατικές και στη συνέχεια διαπλεκόµενες πρακτικές. Η συνάθροιση των δύο ήταν βέβαιο ότι οδηγούσαν στην πολλαπλότητα της κρίσης που βίωσε η Ελλάδα. Μιας πολυεπίπεδης κρίσης που ανέδειξε την ανεπάρκειά µας τόσο στον πολιτικό και τον οικονοµικό χώρο, όσο και στον τοµέα της πνευµατικής και πολιτισµικής ηγεσίας. Η επανάκτηση της αξιοπιστίας της πολιτικής, των πολιτικών, των κοµµάτων στα µάτια των Ελλήνων πολιτών είναι όρος και προϋπόθεση δηµοκρατίας. Κι αυτό µπορεί να γίνει µόνο µε έναν ειλικρινή πολιτικό λόγο, εδραιωµένο σε στιβαρή ανάλυση, που προτάσσει το συµφέρον της πόλης και των πολιτών απέναντι στην ιδιοτέλεια και τη διαπλοκή. Η έξοδος της χώρας από τον χειµέριο κλήδονα που την ταλάνισε επί οκταετία, µας θέτει όλους ενώπιον ευθυνών. Οφείλουµε να αλλάξουµε. Να αλλάξουµε ορίζοντες και νοοτροπία και να χτίσουµε το νέο παραγωγικό πρότυπο της χώρας. Με πολιτικές που συναρµόζουν την παραγωγή και την παιδεία και συνδέουν την βιοτεχνία και την βιοµηχανία µε την έρευνα και την καινοτοµία, µε πολιτικές που δίνουν κίνητρο για επενδύσεις στην οικονοµία ώστε να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήµατα της χώρας και που ενισχύουν την εγχώρια παραγωγή η οποία κατέρρευσε την τελευταία 15ετία.

Και φυσικά για την νέα αυτή πορεία είναι κρίσιµο να πετύχουµε την επιστροφή στην χώρα των χιλιάδων νέων Ελλήνων επιστηµόνων που έχουν φύγει και εργάζονται στο εξωτερικό. Την ίδια στιγµή είµαστε υποχρεωµένοι να δοµήσουµε ένα δηµόσιο χώρο µε αποτελεσµατικότητα, ταχύτητα, απλούστευση, διαφάνεια, σεβασµό στο δηµόσιο χρήµα. Κι αυτό δεν µπορεί να γίνει παρά µόνον µε ένα σύστηµα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ενιαίο, διασυνδεδεµένο, συνεργαζόµενο, αξιολογούµενο, διάφανο που υπηρετεί τον πολίτη και τις ανάγκες της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Χρειαζόµαστε ένα δηµόσιο χωρίς χαρτιά και µολύβια. Στην πορεία µας αυτή στο αύριο έχουµε επίγνωση της ιστορικής διαχρονίας της Ρωµιοσύνης. Προασπιζόµαστε τα εθνικά µας δίκαια και ενισχύουµε τον ρόλο και την θέση της Ελλάδας στην περιοχή που µετατρέπεται σε πόλο ασφάλειας, σταθερότητας και δηµοκρατίας στην περιοχή, εδραιώνοντας συµµαχίες  και δηµιουργώντας νέες. Αντιλαµβανόµαστε, κατά τον Σεφερικό λόγο, το βάρος που έχουν τα «µάρµαρα» στον τόπο µας. Έχουµε έγνοια, κατά την Ελυτική προτροπή, για την ανεκτίµητη παρακαταθήκη αιώνων, την ελληνική γλώσσα.  Πορευόµαστε µε την αξιοπρέπεια που µας χαρίζει η αυτογνωσία και την περηφάνια ότι ως λαός ξεπεράσαµε µια βαθιά κρίση. Ξανασηκώνουµε το κεφάλι ψηλά. Ξανανοιγόµαστε µε αξιώσεις στους διεθνείς σύγχρονους δρόµους της πρόκλησης. Μπορούµε.  Θα τα καταφέρουµε.
*Ο κ. Μπόλαρης είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων
 
Θεσσαλονίκη στο φόντο της ΔΕΘ
Αλέξανδρος Παπουτσής*
Και φέτος περιµένουµε στην πόλη µας τα κοµµατικά επιτελεία να προσέλθουν µε στόχο να παρουσιάσουν τα προγράµµατά τους και να εκφράσουν τον πολιτικό τους λόγο. Λίγο ή πολύ αυτή η εθιµοτυπία ακολουθείται πιστά από τους πάντες καθώς το βήµα της Έκθεσης είναι κατά κάποιο τρόπο η αφετηρία κάθε πολιτικής και οικονοµικής χρονιάς. Και αν παλαιότερα – τα καλά χρόνια της ευµάρειας – το πολιτικό προσωπικό ανηφόριζε στη Βόρεια Ελλάδα µε µια χαλαρή διάθεση και στόχο να µοιράσει διευθετήσεις και να εντάξει στο κράτος επιµέρους αιτήµατα, συντεχνιακά, κλαδικά ή τοπικά, σήµερα η κατάσταση δεν το επιτρέπει.
Τα χρόνια της κρίσης και των µνηµονίων η εθιµοτυπική πολιτική αυτή εκκίνηση της χρονιάς άλλαξε περιεχόµενο αλλά όχι τύπο. Η χαλαρότητα µετατράπηκε σε αγωνιώδη προσπάθεια δηµιουργίας ενός σχεδίου ικανού να µετατραπεί σε λόγο. Η παράδοση παροχολογίας πίεζε και πιέζει ακόµα, καθώς όλοι έχουµε εθιστεί σε αυτή, παρά τα ασφυκτικά δηµοσιονοµικά δεδοµένα. Αντίρροπες δυνάµεις, από τη µία οι µνηµονιακές υποχρεώσεις και από την άλλη  η µεταπολιτευτική γαλαντοµία. Σε όλο αυτό το πολιτικό και κοινωνικό πανηγύρι φόντο είναι η πόλη της Θεσσαλονίκης και γενικότερα η κεντρική Μακεδονία. Και αν τα προηγούµενα χρόνια η πόλη για µια βδοµάδα γινόταν ένα τεράστιο νυχτερινό πολιτιστικό κέντρο που σέρβιρε ποτά υπό της µελωδικές φωνές των φηµισµένων αηδών της, σήµερα της έχει µείνει µόνο µία επιβάρυνση.  Ταλαιπωρία, αναστάτωση, τριτοκοσµικές καταστάσεις, κυκλοφοριακές αρρυθµίες, παράλυση. Μα το χειρότερο δεν είναι αυτό. Χειρότερη όλων είναι η κοροϊδία προς τους πολίτες της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας καθώς οι εξαγγελίες που αφορούν στον τόπο είναι συνεχώς οι ίδιες.  Λίγα µεγάλα έργα που το χρονοδιάγραµµα της κατασκευής τους έχει εκτροχιαστεί από καιρό, λίγες ακατανόητες σκέψεις περί σταυροδροµίου πολιτισµών, εµπορίου κοκ.
Η ευθύνη αυτής της πραγµατικότητας βέβαια βαρύνει πρώτα από όλους τους ίδιους τους Θεσσαλονικείς και τους Μακεδόνες καθώς µε τις επιλογές τους δεν φρόντισαν τον τόπο τους. Διότι πως αλλιώς να εξηγηθεί αυτή η τροµακτική υστέρηση της ευρύτερης περιοχής σε σχέση µε άλλες περιφέρειες της Ευρώπης; Πώς να εξηγηθεί το γεγονός πως µία περιοχή µε λιµάνι, µε εύφορες εκτάσεις, µε περατωµένα οδικά δίκτυα, µε αεροδρόµιο, µε πολιτιστικό και τουριστικό ενδιαφέρον δεν µπορεί επουδενί να σηκώσει κεφάλι και να δηµιουργήσει εισόδηµα για τους κατοίκους της;
Αποβιοµηχάνιση, ανεργία, εγκατάλειψη και ασφυξία. Θέσεις εργασίας υποαµειβόµενες, περιστασιακές, χωρίς εξέλιξη από επιχειρήσεις µικρές, χωρίς ιεραρχίες, χωρίς απαίτηση δεξιοτήτων. Που πήγαν όλα εκείνα τα µεγαλεπίβολα σχέδια για την πόλη; Μπορεί και αν ναι µε ποιόν τρόπο να µετατραπεί η ευρύτερη περιοχή σε ατµοµηχανή της ανάπτυξης µε νέες θέσεις εργασίας; Μπορεί να µετατραπεί σε διαµετακοµιστικό κέντρο; Μπορεί να συνδεθεί µε την ενδοχώρα των Βαλκανίων; Μπορεί να έχει τουρισµό 365 ηµερών που σηµαίνει πολλών ειδών τουρισµό ( συνεδριακό, αγροτουρισµό, αρχαιολογικό κλπ); Μπορούν επιτέλους να αξιοποιηθούν τα ανενεργά στρατόπεδα µε τρόπο επωφελή για το πολεοδοµικό συγκρότηµα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων; Θα τελειώσουν κάποια στιγµή τα µεγάλα έργα υποδοµών; Υπάρχει τρόπος να αξιοποιηθεί το τεράστιο κτιριακό απόθεµα που υπάρχει λόγω της αποβιοµηχάνισης; Υπάρχει σχέδιο για την πολιτιστική αναγέννηση της πόλης; Είναι εφικτή η ίδρυση και λειτουργία εξαγωγικών επιχειρήσεων; Αξίζει µία συντεταγµένη προσπάθεια στο αγροδιατροφικό τοµέα; Παράλληλα µε τα µεγάλα υπάρχουν κα τα µικρά. Μπορεί η πόλη να είναι καθαρή; Η Τοπική Αυτοδιοίκηση µπορεί να παρέµβει στο κοινωνικό πεδίο πιο αποτελεσµατικά; Είναι εύκολο να υπάρχει ευµορφία, ασφάλεια, ευταξία που θα ενισχύσει το εµπόριο; Αυτά είναι τα µείζονα και όχι οι όποιες εξαγγελίες για επιδόµατα και λοιπές διευθετήσεις, ούτε οι συντεχνιακές διαµαρτυρίες προς απόσπαση ευνοϊκών ρυθµίσεων. Σε αυτά πρέπει να επικεντρωθεί o δηµόσιος διάλογος, σε αυτά πρέπει να σκύψουν τα κοµµατικά επιτελεία, µε βάση αυτά πρέπει να ψηφίζουν οι πολίτες της περιοχής.
 
*Ο κ. Παπουτσής είναι πολιτικός επιστήµονας
 
Η ΔΕΘ εξελίσσεται
Νικόλαος Παρασκευόπουλος*
Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης 82 χρόνια τώρα (ο αριθµός είναι πραγµατικά εντυπωσιακός) είναι ζυµωµένη µε την ιστορία της πόλης. Όχι µόνο επειδή βρίσκεται στο κέντρο της ή για λόγους τοπικού ενδιαφέροντος. Εξαρχής σχεδόν ήταν ένα γεγονός πανελλήνιας και διεθνούς σηµασίας. Η χώρα, οι δηµόσιες υπηρεσίες και ιδιαίτερα οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, καθώς και άλλες χώρες, εξέθεταν εκεί τα πιο προηγµένα τους προϊόντα και τις προοπτικές τους.
Εκτός από τη µεγάλη οικονοµική της βαρύτητα, η ΔΕΘ είχε και παράπλευρες σηµασίες.  Από τα πρώτα της χρόνια λειτουργούσε και ως επίκεντρο πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, ακόµη και αναψυχής. Ιδίως το 2014 το πρόγραµµα που είχε εξαγγείλει στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός έγινε αντικείµενο πολιτικών συζητήσεων και κριτικής. Είναι αλήθεια ότι εκείνο είχε υποβληθεί µέσα σε ένα περιβάλλον οικονοµικό, ακόµη και θεσµικό, που ήταν ρευστό. Μετά τη δραµατική σύγκρουση µε τους Θεσµούς στο α’ εξάµηνο του 2015 και το νέο κοινωνικό συµβόλαιο που διαµορφώθηκε τον Σεπτέµβριο του ίδιου έτους τέθηκαν βάσεις για προβλέψιµη οικονοµική πορεία και στη συνέχεια για ανάπτυξη.
Έτσι ο Πρωθυπουργός κατά τα εγκαίνια της φετινής Έκθεσης θα µιλά από το ίδιο βήµα, αλλά µε άλλη ισχύ. Η χώρα, πέρα από το να αναζητά τρόπους αποπληρωµής των  υποχρεώσεών της, µπορεί η ίδια όχι µόνο να σχεδιάζει αλλά και να εφαρµόζει δικό της οικονοµικό πρόγραµµα, µε όρους µάλιστα κοινωνικής δικαιοσύνης.
Το πρώτο λοιπόν το οποίο χρειάζεται προσοχή αυτή τη στιγµή είναι, όχι ότι τώρα υπάρχει κάπως περισσότερη άνεση, αλλά ότι είναι µεγαλύτερη η ευθύνη. Έχουµε φθάσει στο σηµείο να σχεδιάζουµε µε αξιοπιστία και να αναφερόµαστε εξειδικευµένα σε µέσα και τρόπους εφαρµογής. Κι αν κάποιος αναρωτηθεί ποια είναι η εγγύηση για την αισιοδοξία, µπορεί να βρει απαντήσεις και όχι µόνο µέσω προβλέψεων. Ήδη διακρίνονται ευοίωνα πεπραγµένα, όπως η µείωση των ποσοστών της ανεργίας, οι δείκτες ανάπτυξης που κινούνται, η ίδια η κίνηση στους δρόµους, ο τουρισµός, η προσέλκυση του ενδιαφέροντος µιας τόσο µεγάλης χώρας όπως η Κίνα.
Τον Σεπτέµβριο στη Θεσσαλονίκη η αναθέρµανση των οικονοµικών δράσεων έρχεται ταυτόχρονα µε τις δροσιές. Παράδοξη συνταγή, αλλά επιτυχηµένη.
 
*Ο κ. Παρασκευόπουλος είναι πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και οµότιµος καθηγητής ΑΠΘ
 
Θεσσαλονίκη: Από τις µεγάλες διαψεύσεις,
στις µεγάλες συγκρούσεις µε το κακό παρελθόν
 
Το πιο ενδιαφέρον πολιτικό και κοινωνιολογικό φαινόµενο που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη είναι η διαµόρφωση ενός στερεοτύπου αδράνειας, µαταίωσης και έλλειψης προοπτικής.
 
Του Καθηγητή Γ. Μυλόπουλου, Προέδρου Αττικό Μετρό ΑΕ
Αυτή η αντίληψη, αποτέλεσµα απουσίας αναπτυξιακών πολιτικών πρωτοβουλιών από τις προηγούµενες κυβερνήσεις, έκανε έργα υποδοµών, έργα ανάπτυξης, πρωτοβουλίες ανάδειξης της πόλης και τόσα άλλα να µοιάζουν άλλοτε απόµακρα και άλλοτε αδύνατα.
Ένα στερεότυπο µαταίωσης απλωνόταν πάνω από την πόλη, µια γκρίζα σκιά έπεφτε πάνω σε κάθε θετική ή καινοτόµα ιδέα, που έµπαινε στο τραπέζι. Το µετρό Θεσσαλονίκης απηχεί µε τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο αυτή τη λογική.
Από το 1986 και την περίφηµη «τρύπα του Κούβελα» µέχρι και το σταµάτηµα των έργων του µετρό σε εποχή κρίσης, το πάγωµα των εγκεκριµένων κονδυλίων και την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, η Θεσσαλονίκη έλαβε από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία διάφορους ρόλους… στα χαρτιά, έζησε µακέτες και σχέδια να παρουσιάζονται τη µία µετά την άλλη, είδε χρηµατοδοτικά εργαλεία να αξιοποιούνται σε άλλες πόλεις της χώρας χωρίς να την αφορούν και βίωσε τελικά την εγκατάλειψη, την απογοήτευση, τη µαταίωση και την απώλεια κάθε συλλογικής προσδοκίας.
Αυτό το υπόστρωµα καθολικής αµφισβήτησης κάθε θετικής πρωτοβουλίας έκανε το µετρό Θεσσαλονίκης το «πιο σύντοµο ανέκδοτο», ατάκα σε νούµερα επιθεώρησης και τρόπο έκφρασης της τοπικής δυσπιστίας.
Αυτό το παγιωµένο στερεότυπο σήµερα αλλάζει. Γιατί, όσο κι αν φαντάζει απίστευτο για τους κατοίκους της πόλης, το Μετρό Θεσσαλονίκης κατασκευάζεται σήµερα στη βασική του γραµµή, επεκτείνεται ταυτόχρονα στην Καλαµαριά, ενώ το αµαξοστάσιό τους έχει αποπερατωθεί κατά 90%.
Από τον Μάρτιο του 2016, οπότε επανεκκίνησε το έργο, επανεκκίνησε και η ελπίδα. Η ελπίδα ότι η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει τον πιο σύγχρονο µητροπολιτικό σιδηρόδροµο, θα αναδείξει ταυτόχρονα µε τις σύγχρονες τεχνολογίες τον αρχαιολογικό της πλούτο και θα αποκτήσει νέες αναπτυξιακές προοπτικές. Από κοινού µε τις δηµόσιες, πλέον, αστικές συγκοινωνίες, θα υποστηρίξουν όχι µόνο τον νέο συγκοινωνιακό χάρτη της πόλης, αλλά και την µετάβαση της Θεσσαλονίκης σε µια σύγχρονη µεγαλούπολη του 21ου αιώνα. Η κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης ανέτρεψε το στερεότυπο της µαταίωσης των σχεδίων για την ανάπτυξή της: Από πόλη των µεγάλων διαψεύσεων, η Θεσσαλονίκη γίνεται πια η πόλη των µεγάλων συγκρούσεων µε το κακό της παρελθόν, δίνοντας οριστικά τέλος στις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισµα, στον παρασιτισµό, την εσωστρέφεια, την ευηµερία των λίγων και τις πελατειακές λογικές. Με την ολοκλήρωση του Μετρό η Θεσσαλονίκη του 21ου αιώνα δεν θα έχει µόνο ένα σύγχρονο συγκοινωνιακό δίκτυο, αλλά θα αποκτήσει τις υποδοµές που θα την οδηγήσουν στο δρόµο για την ανάπτυξη και την ευηµερία.
 
 
Όραµα για την Θεσσαλονίκη
Δηµήτρης Γαρούφας*
Ο Σεπτέµβρης είναι ο µήνας της Θεσσαλονίκης. Έρχονται οι πολιτικοί αρχηγοί, συζητούν µε τους φορείς της πόλης και µε συνεντεύξεις τύπου και οµιλίες τους µε αφορµή την ΔΕΘ  εξαγγέλλουν την θέση τους για την πορεία της χώρας αλλά θυµούνται να πουν κάποια πράγµατα για το πώς οραµατίζονται το µέλλον της Θεσσαλονίκης.
Δυστυχώς όµως αισθανόµαστε «θεατές στο ίδιο έργο». Από το 1990 και για πολλά χρόνια ακούγαµε για την Θεσσαλονίκη πως θα λειτουργεί ως Μητρόπολη των Βαλκανίων χωρίς όµως να γίνεται κάτι ουσιαστικό για να αξιοποιηθούν οι γεωπολιτικές εξελίξεις και να λειτουργεί η πόλη ως ένα από τα µεγάλα µητροπολιτικά  κέντρα της ευρύτερης βαλκανικής περιοχής. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις δηµιούργησαν οικονοµική και πολιτιστική ενδοχώρα για την Θεσσαλονίκη κι έδωσαν την δυνατότητα αναβάθµισής της αλλά έλειπε η πολιτική βούληση για αξιοποίηση των ευκαιριών από την πολιτική εξουσία…
Αισθανόµαστε «θεατές στο ίδιο έργο» και σε ό,τι αφορά την συµπεριφορά εκπροσώπων της πόλης  που µε ελάχιστες εξαιρέσεις µοιρολατρικά ακούνε εξαγγελίες χωρίς να πιέζουν αποτελεσµατικά την κεντρική εξουσία για υλοποίηση των εξαγγελιών και –το κυριότερο-χωρίς να κάνουν αυτά που θα µπορούσαν και πρέπει να κάνουν. Για να γίνω κατανοητός θα αναφέρω ότι η πόλη λόγω θέσης  και φήµης θα µπορούσε να λειτουργεί ως µεγάλο εµπορικό και πνευµατικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής αρκεί να γίνουν συγκεκριµένες κινήσεις.
Συζητούσα πριν µήνες µε φίλο πρόεδρο Δηµοτικού Συµβουλίου µεγάλης πόλης από γειτονική χώρα. Μου έλεγε ότι αν υπήρχε µια υπηρεσία στην Θεσσαλονίκη στον δήµο ή στην Περιφέρεια που να ενηµερώνει τα ΜΜΕ των γειτονικών χωρών κάθε µήνα για το πρόγραµµα λειτουργίας της αγοράς της πόλης, τις θεατρικές παραστάσεις, τις εκθέσεις των µουσείων της αλλά και τις εµφανίσεις τραγουδιστών στα νυκτερινά της κέντρα θα µπορούσε να αυξηθεί ο αριθµός των επισκεπτών σε αυτή 20% τουλάχιστον άµεσα γιατί η πόλη είναι ελκυστική για ολιγοήµερα ταξίδια. Δυστυχώς φαίνεται ότι  λείπει η φαντασία από τους τοπικούς άρχοντες και δεν γίνονται ακόµη και απλά πράγµατα για να αυξηθεί ο αριθµός των επισκεπτών στην πόλη γεγονός που θα τονώσει και την αγορά της.
Αν θέλουµε να αναβαθµιστεί ο ρόλος της Θεσσαλονίκης και να λειτουργεί ως µεγάλο εµπορικό και πνευµατικό κέντρο  της ευρύτερης Βαλκανικής περιοχής πρέπει η µεν κεντρική εξουσία να ολοκληρώσει  τα µεγάλα έργα που επί χρόνια καρκινοβατούν  αλλά πρέπει και οι τοπικοί φορείς και οι κάθε λογής εκπρόσωποι της πόλης από την πλευρά τους να πιέζουν την κεντρική εξουσία αλλά και να κάνουν αυτά που µπορούν να κάνουν οι ίδιοι, να έχουν όραµα για την πόλη και να µην αρκούνται στην απλή διαχείριση της εξουσίας.
 *Ο κ. Γαρούφας είναι δικηγόρος-πρώην  πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
 
Ο ΟΑΣΘ σήµερα: Από-ιδιωτικοποίηση, εκκαθάριση , λειτουργία
Μανόλης Λαµτζίδης*
Με το νόµο 4482/17, η κυβέρνηση επιχείρησε µια ριζική ανατροπή στην µέχρι τότε κακή και οικονοµικά βλαπτική λειτουργία του ΟΑΣΘ. Το εγχείρηµα αυτό είναι πρωτότυπο και νοµικά και τεχνικά διότι κινείται ταυτόχρονα σε ένα τρίπτυχο:
α. από-ιδιωτικοποίηση µε σεβασµό των περιουσιακών δικαιωµάτων των παλαιών µετόχων –µε ειδική πρόβλεψη και για τους πλέον αδύναµους από αυτούς (άρθρ. 25 παρ. 4)
β. εκκαθάριση µε όρους διαφάνειας
και γ. λειτουργία µε όρους αποτελεσµατικότητας και στήριξης των πλέον αδύνατων κοινωνικά οµάδων.
Για 60 χρόνια το πολιτικό σύστηµα εγγυόταν τη σταθερότητα της «µετοχής» του ΟΑΣΘ, που την είχε αναγάγει σε «ιερή αγελάδα». Ο ΟΑΣΘ πριν την έναρξη εφαρµογής του 4482/2017 ήταν ηµιθανής. Η πτώχευσή του ήταν προδιαγεγραµµένη, όπως και η διακοπή του παρεχόµενου µεταφορικού έργου. Οι εργαζόµενοι δεν αµείβονταν την ίδια στιγµή που οι µέτοχοι καρπωνόντουσαν τα οφέλη στο ακέραιο,  και τα µέλη του παλαιού Δ.Σ. εξακολοθούσαν να αµείβονται µε παχυλές αµοιβές. Κι όλα αυτά στην πλάτη του Ελληνικού Δηµοσίου, δηλ. του Ελληνικού λαού.
Σήµερα, ο παλαιός ΟΑΣΘ είναι παρελθόν. Μαζί του συµπαρασύρει ένα ολόκληρο πλέγµα πελατειακών σχέσεων και εξυπηρετήσεων µε τους εκπροσώπους των άλλοτε δύο «κραταιών» κοµµάτων.Γι’ αυτό, όσο µεγάλη είναι και η ανοχή τους, άλλο τόσο και  οι προσδοκίες των πολιτών από το εγχείρηµα αυτό  είναι µεγάλες.
Οι απαιτήσεις τους είναι  απλές:
Α. Να πληρώνουν ΜΟΝΟ το ακριβές αντίτιµο του κοµίστρου,  να παίρνουν ρέστα από τα µηχανήµατα και να  µην «τιµωρούνται» µε το 10λεπτο της προσαύξησης.
Β. Να διασφαλίζονται ανθρώπινες, ασφαλείς και αξιοπρεπείς συνθήκες µεταφοράς τους.
Γ.  Να εξασφαλίζεται αποτελεσµατικός µηχανισµός υποβολής παραπόνων επίλυσης και ικανοποίησής τους. Μία καταγγελία του 2015, που αφορούσε παράπονο µιας νεαρής γυναίκας  για κακή επιβολή προστίµου σε βάρος της  «ταξίδεψε» απο την Επιτροπή του ΟΑΣΘ, στο Δ.Σ. του ΟΑΣΘ. Από εκεί στην τοπική Επιτροπή Φιλικού Διακανονισµού, στο Συνήγορο του Καταναλωτή, στη συνέχεια στη Γεν. Γραµµατεία του Καταναλωτή, στο Υπουργείο Μεταφορών και Συγκοινωνιών, στο Σώµα Ελεγκτών µε «επιστροφή» στο Υπουργείο και ξανά στο Σώµα. Και όλα µε την ένδειξη της αναρµοδιότητας. Από εκεί,  στο (αλήστου µνήµης) ΣΑΣΘ και τελικά στη ρυθµιστική αρχή ΡΑΕΜ, από όπου έλαβε την απάντηση ότι η αρχή «υφίσταται, αλλά δεν λειτουργεί προσωρινά»!
Δ. Να γνωρίζουν  τις  συναλλαγές του ΟΑΣΘ  του µε συνθήκες δηµοσιότητας και διαφάνειας.
Ε. Να ασκούν έλεγχο µέσω µηχανισµών δηµόσιας τακτικής λογοδοσίας του ΟΑΣΘ.
Η πέρα από κάθε πρόβλεψη µαζική συµµετοχή των πολιτών στη συγκέντρωση που έγινε στο Δηµαρχείο Θεσσαλονίκης στις 30 Αυγούστου,  που οργάνωσε η «Πρωτοβουλία για Δηµόσιες Ανθρώπινες Συγκοινωνίες» στο Δηµαρχείο Θεσσαλονίκης αποτελεί απόδειξη της συναίνεσης της τοπικής κοινωνίας στην επιτυχία του εγχειρήµατος. Ο νόµος, ο οποίος είναι ιδιαίτερα «ανθεκτικός»  δεν µπορεί να εφαρµοστεί µόνο  από τα όργανα και τους εργαζόµενους στον ΟΑΣΘ . Χρειάζεται την αποδοχή της τοπικής κοινωνίας- η  οποία φαίνεται να υπάρχει- αλλά και την ενεργή συµµετοχή της µέσω της δηµιουργίας µιας συσσωµάτωσης ή συλλογικότητας (πχ. «Παρατηρητήριο Αστικών Συγκοινωνιών»),  που θα ασκεί κριτική και έλεγχο και  θα καταθέτει υποδείξεις , προτάσεις ή και παράπονα ώστε ο νέος ΟΑΣΘ –µέχρις ότου οι λειτουργίες του να ενσωµατωθούν σε ένα νέο ενιαίο σύστηµα αστικών συγκοινωνιών από το ένα µέχρι το άλλο άκρο  του πολεοδοµικού συγκροτήµατος – να γίνει και να παραµείνει καλύτερος!
 
*Ο κ. Λαµτζίδης είναι πρ. Πρόεδρος ΔΣΘ, µέλος της νέας διοίκησης του ΟΑΣΘ
 
Ανάβει «το πράσινο φως» της µεταµνηµονιακής εποχής
Τριαντάφυλλος Μηταφίδης*
Χωρίς να καταφύγει στην ανέξοδη ρητορική περί «συµπρωτεύουσας», ο Πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη συνάντησή του µε τους φορείς της Θεσσαλονίκης τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει αλλάξει τον τρόπο που αντιµετωπίζει την πόλη, προωθώντας  έργα που είχαν καταντήσει ανέκδοτο, όπως το ΜΕΤΡΟ, αλλά και την κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ. Ταυτόχρονα, έχει δροµολογηθεί και υλοποιείται η επίλυση χρόνιων ζητηµάτων, όπως η επέκταση του διαδρόµου του αεροδροµίου, οι κάθετοι άξονες της Εγνατίας και η ανάπτυξη του λιµανιού της πόλης.
Ποια είναι τα πλέον επείγοντα ζητήµατα της Θεσσαλονίκης που πρέπει να επιλύσει η κυβέρνηση;
Η ανεργία που µαστίζει την πόλη και την ενδοχώρα της. Η κρατικοποίηση του αµαρτωλού ΟΑΣΘ πρέπει να συνδυαστεί µε την ανάθεση των επισκευών των λεωφορείων στην πολύπαθη ΕΛΒΟ, καθώς και µε τη συµµετοχή της στην ανανέωση του γερασµένου στόλου. Επίσης, πρέπει να επικαιροποιηθούν άµεσα οι µελέτες για θαλάσσια συγκοινωνία και τραµ. Να θεσπίσει συνταγµατική ρήτρα που θα απαγορεύει την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και γενικά των υδάτινων πόρων. Η απόδοση όλων των στρατοπέδων στους δήµους. Να σταµατήσει η άδικη-τιµωρητική αφαίµαξη των ΚΑΠ του δήµου Θεσσαλονίκης, λόγω της υπεξαίρεσης Παπαγεωργόπουλου και Σία. Να αρχίσει η αξιοποίηση κτιρίων που σχολάζουν και ανήκουν στο Δηµόσιο ή σε Ασφαλιστικά Ταµεία, ΑΕΙ, κ.λπ. Να αντιµετωπίσει το οξυµένο πρόβληµα της σχολικής στέγης.
Ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα παρουσιάσει το σχεδιασµό της µεταµνηµονιακής εποχής µε δηµόσιες πολιτικές παντού και για όλα, ώστε να αφήσουµε το αριστερό µας αποτύπωµα µε µια νέα γενιά µεταρρυθµίσεων και αλλαγών που µειώνουν τις ανισότητες, προωθούν την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή.
Πρέπει από τώρα να σχεδιαστούν και να συγκροτηθούν -µέσα από ευρύ επιστηµονικό, κοινωνικό, και πολιτικό διάλογο- δηµόσιες πολιτικές, µε ορίζοντα άµεσο και µεσοπρόθεσµο, που να απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες και να αποτυπώνουν τις αξίες και τις προτεραιότητες της δικής µας πολιτικής. Προτεραιότητα στη νέα περίοδο είναι η συµµετοχή της κοινωνίας στο σχεδιασµό και την υλοποίηση της «δίκαιης ανάπτυξης από τα κάτω». Θα κριθούµε κυρίως στην αναγέννηση της Παιδείας και της Υγείας.
 
*Ο κ. Μηταφίδης είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

#Tags: Karfitsa

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.