, Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

search icon search icon

Ν. Βούτσης: Η αξιολόγηση θα κλείσει πριν το τέλος Μαΐου (ΦΩΤΟ)

Της Αρετής Τασούλα
Τις πολιτικές εξελίξεις σχολίασε ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Νίκος Βούτσης, σε ημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 31 Μαρτίου, στο Κινηματοθέτρο «Αλέξανδρος».
%ce%92%ce%bf%cf%8d%cf%84%cf%83%ce%b7%cf%82
«Πιστεύω ότι είμαστε πολύ κοντά στην τελευταία φάση της διαπραγμάτευσης, το λένε όλες οι εκτιμήσεις. Είμαι αισιόδοξος ότι η συνολική συμφωνία η οποία θα γίνει θα δίνει πολλές δυνατότητες, θα αφήνει πολλές ευκαιρίες και θα δίνει την ικανότητα για την ανάπτυξη ενός ικανού κοινωνικού πακέτου που θα αντισταθμίζει τις επόμενες μετά από ένα- δύο χρόνια μειώσεις με επιπτώσεις στον κοινωνικό τομέα», είπε ο κ. Βούτσης.
Ερωτηθείς για τα όσα είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ πως δεν θα κλείσει η αξιολόγηση μέχρι 7 Απριλίου, ο κ. Βούτσης τόνισε πως «δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Εργαζόμαστε όσο το δυνατό πιο σκληρά για να κλείσει πιο γρήγορα η αξιολόγηση. Θα κλείσει πριν το τέλος του Μαΐου».
Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που δικαιώνει τους εργάτες στη Μανωλάδα, χαρακτηρίζοντας το ζήτημα κορυφαίο και τονίζοντας πως πλέον υπάρχει θεσμικό πλαίσιο στη νομοθεσία που διασφαλίζει η εργασία να γίνεται «εντός πλαισίου» και που κάνει δυσκολότερη την εκμετάλλευση των μεταναστών.
%ce%b2%ce%bf%cf%8d%cf%84%cf%83%ce%b7%cf%821
«Η υπόθεση αυτή πρέπει να μας δημιουργεί προβληματισμούς και για την ελληνική δικαιοσύνη, την οποία σεβόμαστε, αλλά δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο καθώς υπάρχουν αποφάσεις – όχι λίγες – ιδιαίτερα ανισότιμες», δήλωσε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως «έχουμε μπει σε μια διαδικασία καθυστέρησης σε σκοπούς που αφορούν σκάνδαλα».  Και συμπλήρωσε «υπάρχει απαίτηση από αυτή την κυβέρνηση να χυθεί άπλετο φως για το που δόθηκαν τα ποσά και αν έχει ευθύνη ο λαός για το χρέος. Με σωστό τρόπο και θεσμικά άψογους χειρισμούς, προχωράμε σε αυτή την κατεύθυνση».
Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε στη συνέχεια στην συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής στον τομέα της υγείας, η οποία, όπως επεσήμανε, προτάθηκε από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, τονίζοντας πως «έχουν μειωθεί τα κονδύλια σε αυτό τον τομέα, τα οποια επιβάρυναν τον λαό», εκτιμώντας πως όλα τα κόμματα θα συνδράμουν ομόφωνα. «Και γι’αυτές και για άλλες υποθέσεις πρέπει από τη δικαιοσύνη να μπει το μαχαίρι στο κόκκαλο για να υπάρξει ανακούφιση στον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Πρόεδρος της Βουλής έθιξε και το ζήτημα του Brexit τονίζοντας πως «η διαδικασία αυτή θα επηρεάσει τον κύκλο των εκλογών που γίνονται αυτή τη χρονιά σε όλη την Ευρώπη» ελπίζοντας ότι από αυτές θα προκύψουν νέοι συσχετισμοί. «Παρά το γεγονός ότι πλέον στην πολιτική ατζέντα τίθενται όλα τα ζητήματα – ανεργία, οικονομικά, περιβαλλοντικά κ.α. – υπάρχει απίστευτη ατολμία στον προσδιορισμό των αιτιών που οδηγούν σε ανισότητες καθώς και ατολμία σε ριζοσπαστικές προτάσεις για αλλαγή γραμμής πλεύσης της ΕΕ». Συνεπώς, καταλήγει ο κ. Βούτσης «δεν μπορούμε να πούμε ότι έχει επιτευχθεί η επανανοηματοδότηση της Ευρώπης».
Σε αναφορά του στην γείτονα χώρα επεσήμανε πως «η Τουρκία ως παράγοντας που αποτελούσε σημείο αναφοράς, βρίσκεται σε μία μετάβαση και σε μία επικινδυνότητα εσωτερικών εξελίξεων, πλαίσιο το οποίο ισχυροποιεί και αναβαθμίζει το ρόλο της χώρας μας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι». Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «η χώρα μας είναι πόλος σταθερότητας».
%ce%b2%ce%bf%cf%8d%cf%84%cf%83%ce%b7%cf%82-%ce%bf%ce%bc%ce%b9%ce%bb%ce%af%ce%b1
Για την δεύτερη αξιολόγηση ο κ. Βούτσης τόνισε πως «πρέπει να είμαστε συνεπής στο λαό» εκτιμώντας πως το ελληνικό ζήτημα θα λυθεί στα μέσα του 2018 « με την κοινωνία όρθια». «Να ξαναμπεί η οικονομία στις ράγες, να εισέλθουμε στο QE, να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί η ανεργία και όλη αυτή η διαδικασία να είναι και κοινωνικά βιώσιμη και πολιτικά υπερασπίσιμη».
Σε αυτό το σημείο, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννη Στουρνάρα, περί «γενναιόδωρου ασφαλιστικού συστήματος» καλώντας τον «να μην τον αισθανόμαστε πως βρίσκεται απέναντί μας σε κρίσιμες στιγμές».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.