, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Εξεταστική επιτροπή για την Υγεία από το 1997 έως σήμερα ζητά η Δημοκρατική Συμπαράταξη

Πρόταση κατέθεσε εχθές, Τρίτη 4 Απριλίου, η Δημοκρατική Συμπαράταξη για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία όσον αφορά την περίοδο 1997 έως και σήμερα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση «από πουθενά δεν προκύπτει επιστημονικό, κοινωνικό, ή και πολιτικό κριτήριο ώστε να εξαιρεθεί η περίοδος ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ 2015-2017».
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Αθήνα, 4 Απριλίου 2017
ΠΡΟΣ: ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1997-2017, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΑΡΘΡΑ 68 παρ. 2-3 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ 144 επ. ΤΟΥ ΚτΒ
Καταθέτουμε πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία, για την περίοδο 1997 και έως σήμερα.
Η αντίστοιχη πρόταση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει ως αφετηρία έναρξης της εξέτασης το έτος 1997, ώστε να συμπεριληφθεί στο αντικείμενο της επιτροπής και η πρόσφατη τακτική  τους, που είναι, μεταξύ άλλων, και η στοχοποίηση πολιτικών περιόδων και προσώπων. Αν και θα μπορούσαμε να εξηγήσουμε εύκολα, και στο κείμενο της παρούσας πρότασής μας, γιατί ξεκινούν από το 1997 και όχι από κάποιο άλλο έτος, εντούτοις  αποδεχόμαστε την πρότασή τους ως προς το έτος έναρξης της εξέτασης, αλλά προσθέτουμε την ανάγκη ερεύνης και των όσων πολιτικών αποφασίστηκαν κι εφαρμόστηκαν στην Υγεία κατά τα έτη διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, δηλαδή από το 2015 και έως σήμερα.
Η εξέταση των όσων πολιτικών εφαρμόστηκαν ή παραλείφθηκαν στον τομέα της Υγείας εξ αντικειμένου χωρίζεται σε δύο περιόδους. Στην περίοδο προ της κρίσης αφενός και αφετέρου στην περίοδο της κρίσης, από το 2010 και έως σήμερα. Προ, όμως, της οποιασδήποτε καταγραφής των όσων αρνητικών σημάδεψαν αυτές τις δύο περιόδους, πρέπει να αναφέρονται και τα όσα θετικά έχουν γίνει στον τομέα της Υγείας, όπως πχ η ίδρυση και η επέκταση του ΕΣΥ, η ίδρυση και ο εξορθολογισμός του ΕΟΠΥΥ, η ανέγερση πολλών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας, η οριστική υπέρβαση της ανάγκης να νοσηλεύονται οι Έλληνες ασθενείς σε μονάδες υγείας του εξωτερικού, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και πάρα πολλά άλλα.
Τα αρνητικά φαινόμενα που εμφανίστηκαν στον τομέα της Υγείας σχετίζονται κυρίως με την αύξηση των δαπανών, όταν αυτή η αύξηση ήταν αποτέλεσμα σπατάλης ή διαφθοράς. Και σε σχέση με αυτά τα αρνητικά φαινόμενα οπωσδήποτε κυρίως θέμα είναι οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν για να εξαλειφθούν, δηλαδή οι πολιτικές εξάλειψης της σπατάλης και της διαφθοράς, καθώς και η τιμωρία των ενόχων και δευτερεύον, αλλά όχι χωρίς σημασία, ο πολιτικός λόγος που αρθρώνεται γύρω από  αυτά. Είναι προφανές πως όταν δίνεται μάχη κατά της σπατάλης και της διαφθοράς ο σχετικός πολιτικός λόγος είναι χρήσιμος. Όταν όμως ο πολιτικός λόγος κατά της διαφθοράς και της σπατάλης αρθρώνεται χωρίς να συνοδεύεται και από τις αντίστοιχες πολιτικές, τότε είναι απολύτως ύποπτος.
Η εξέταση των πραγμάτων που προτείνουμε στην Βουλή των Ελλήνων για τον τομέα της Υγείας πρέπει να αφορά: την αύξηση των “αχρείαστων”, όπως αναφέρονται στη διεθνή σχετική βιβλιογραφία, δαπανών για τα φάρμακα, τα ιατρικά υλικά, τις εξετάσεις, τις λοιπές υπηρεσίες υγείας, αλλά και τις υποδομές, καθώς και οποιοδήποτε άλλο σχετικό θέμα, όπως η ενημέρωση του κοινού, ή η ενημέρωση της ιατρικής  κοινότητας κ.ο.κ. Πρέπει, λοιπόν, να εξεταστούν τα ανωτέρω θέματα σπάταλης και ύποπτης αύξησης των δαπανών, αλλά και οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν για την εξάλειψή τους από το 2010 και έως σήμερα, δηλαδή από την περίοδο που ξέσπασε η κρίση και η χώρα βρέθηκε στην ανάγκη να προσφύγει στους μηχανισμούς δανειοδότησης της ΕΕ και του ΔΝΤ, αλλά και υπό τη σχετική εποπτεία.
Με βάση την ανωτέρω επιγραμματική αναφορά των λόγων που οδηγούν στην ανάγκη συζήτησης και εξέτασης  των αρνητικών φαινομένων σπατάλης και διαφθοράς στο χώρο της Υγείας, από πουθενά δεν προκύπτει επιστημονικό, κοινωνικό, ή και πολιτικό κριτήριο ώστε να εξαιρεθεί η περίοδος ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ 2015-2017. Το μόνο κριτήριο που υπάρχει για να μην προτείνει η πλειοψηφία της σημερινής Βουλής την περίοδο 2015-2017 ως αντικείμενο εξέτασης, είναι ο φόβος πως θα αναδειχτούν ακόμη περισσότερο οι ευθύνες των κυβερνώντων, π.χ.
–          για την μη τιμολόγηση των φαρμάκων το 2015 (ενώ ο νόμος τους υποχρέωνε να τιμολογήσουν δύο φορές, η κυβέρνηση τιμολόγησε μόνο μία κι αυτή στις 14/12/2015, δηλαδή χάθηκε όλο το έτος σε βάρος των ασφαλισμένων και υπέρ των εταιρειών),
–          για τους θανάτους από τη γρίπη επειδή δεν είχαν γίνει οι απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού με ευθύνη αποκλειστικά της κυβέρνησης, και
–          για τις απροκάλυπτες, αθέμιτες παρεμβάσεις του Αν. Υπουργού Υγείας στις προσλήψεις μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, που διερευνώνται ήδη ποινικά για πλήθος αδικημάτων (υπεξαγωγή εγγράφων, ψευδή βεβαίωση, παράβαση καθήκοντος κ.λπ.).
Κι όπως έκαναν και στην περίπτωση της πρότασης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την “περίοδο Βαρουφάκη”, όπου την καταψήφισαν, έτσι και σήμερα προτείνουν εξέταση των πραγμάτων επί όλων των κυβερνήσεων, όχι όμως επί της δικής τους, δηλαδή της περιόδου ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ 2015-2017!!!
Προτείνουμε, τη σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής για την Υγεία, για την περίοδο 1997 και έως σήμερα. Η εξέταση πρέπει να έχει ως βάση την ειλικρινή κι αποτελεσματική αναζήτηση ευθυνών, δίχως να παρεμβαίνουν μικροκομματικές σκοπιμότητες (όπως πχ η άρνηση εξέτασης της περιόδου 2015-2017) ή να ετεροκαθορίζεται από εξωκοινοβουλευτικές τακτικές, ανάγκες και σκοπιμότητες.
ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.