, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ερώτηση Μάρκου για τη γραφειοκρατική και δαιδαλώδης διαδικασία ίδρυσης ατομικής επιχείρησης

Την ανάγκη απλοποίησης των διαδικασιών ίδρυσης ατομικών επιχειρήσεων υπογραμμίζει η ανεξάρτητη βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Μάρκου, με ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Οικονομίας.

Σύμφωνα με την κ. Μάρκου, η διαδικασία παραμένει άκρως γραφειοκρατική και δαιδαλώδης, αφού:
– εξακολουθούν να εμπλέκονται τρεις φορείς και υπηρεσίες (πρ. ΟΑΕΕ, επιμελητήριο και ΔΟΥ),
– δεν υπάρχει διαθέσιμη καμία υπεύθυνη και επίσημη πληροφόρηση σχετικά με την ακολουθούμενη διαδικασία, είτε εγγράφως, είτε ηλεκτρονικά σε κρατική ιστοσελίδα,
– δεν υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση των δραστηριοτήτων από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες,
– συχνό είναι και το φαινόμενο η κάθε τοπική υπηρεσία να ζητάει διαφορετικά δικαιολογητικά και
– σε κανένα στάδιο της διαδικασίας δεν αξιοποιείται η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και η διασύνδεση μεταξύ των δημοσίων υπηρεσιών.
«Σε μία περίοδο όπου οι διαγραφές επιχειρήσεων πληθαίνουν, οι λίγοι θαρραλέοι που τολμούν να ξεκινήσουν μια ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα θα έπρεπε να παίρνουν “παράσημο” από το κράτος, όχι να έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τη γραφειοκρατία και την ασυνεννοησία των αρμόδιων υπηρεσιών», τονίζει η βουλευτής.
Στη συνέχεια ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς αν προτίθενται να προχωρήσουν:
– στην απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης ατομικών επιχειρήσεων, π.χ. με την ίδρυση υπηρεσιών μίας στάσης ή τη διαδικτυακή έναρξη επιχείρησης,
– στην καθιέρωση ομοιόμορφων προϋποθέσεων για την έναρξη μιας ατομικής επιχείρησης που να ισχύουν με ενιαίο τρόπο σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες  και
–  στην εκπόνηση οδηγού πληροφόρησης για τη διαδικασία έναρξης μιας ατομικής επιχείρησης που να είναι διαθέσιμος στο ευρύ κοινό και διαδικτυακά και που θα κατευθύνει τον κάθε ενδιαφερόμενο για τα απαιτούμενα βήματα της διαδικασίας.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.