, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Η Ελλάδα δε φαντάζει πια στα μάτια του κόσμου ως μια χώρα χωρίς αύριο» (ΦΩΤΟ)

«Η Ελλάδα μια από εκείνες τις χώρες που εγγυάται την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Ο ρόλος μας αυτός, ωστόσο, ως νησίδα σταθερότητας δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι μας οδηγεί στο να απεμπολήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» είπε σε ομιλία του σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Κιλκίς ο υφυπουργός Εξωτερικών Ι. Αμανατίδης και πρόσθεσε:
«Και για να είμαι σαφής: Γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υπάρχουν. Το επανέλαβε χθες από την Μάλτα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, το καθιστούμε σαφές και εδώ».
«Διανύουμε μια κρίσιμη, ιστορική καμπή όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά και τις σχέσεις μας με τη γείτονα χώρα Τουρκία, είπε ο κ. Αμανατίδης.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στα δύο χρόνια της κυβέρνησης και στις ενέργειες που έγιναν από αυτή τόσο σε πολιτικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. «Σε όλη αυτή τη διετία και παράλληλα με τις απαιτήσεις της συμφωνίας που πετύχαμε, θέσαμε ως προτεραιότητα τους αδύναμους».
Ο κ. Αμανατίδης αναφέρθηκε σε ενέργειες που έγιναν προς αυτή την κατεύθυνση, όπως «η διασφάλιση πρόσβασης στις παροχές Υγείας για 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες, η χορήγηση «έκτακτου βοηθήματος 630 εκατ. ευρώ για 1.577.442 συνταξιούχους με αποδοχές κάτω από 850 ευρώ, η διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος, η δυνατότητα καταβολής συντάξεων στους αγρότες, η ανακοπή της συνεχούς μείωσης των εκπαιδευτικών δαπανών που ξεκίνησε το 2011».
Επίσης, ανέφερε, την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και «την απόφαση του Eurogroup για τον οδικό χάρτη μέτρων ρύθμισης του ελληνικού χρέους – τα βραχυπρόθεσμα μέτρα είναι σε τελικό στάδιο εφαρμογής» και την «πρωτιά» της Ελλάδας στην απορρόφηση των ΕΣΠΑ με ποσοστό απορρόφησης 100% έναντι 90,5% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
«Επόμενοι σταθμοί στην κοινή μας διαδρομή για την οριστική επιστροφή της οικονομίας σε ανάπτυξη και κυρίως της κοινωνίας σε ακμή δεν είναι άλλοι από την εφαρμογή του αναπτυξιακού μέρους της συμφωνίας του 2015 με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και την έξοδο τελικά από την κρίση» είπε ο υφυπουργός.
«Σε όλη αυτή τη διαδρομή, καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε η διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης συνολικά και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα προσωπικά, ασκώντας διπλωματία Κορυφής ακόμη και όταν οι Ευρωπαίοι εταίροι και δανειστές μας δεν κατάφερναν να ομονοήσουν απέναντι στη στάση τους στο ελληνικό πρόγραμμα» τόνισε ο κ. Αμανατίδης και συνέχισε:
«Εμείς, σε ό,τι μας αφορά τηρούμε τη συμφωνία και νομίζω ότι το επόμενο διάστημα και οι εταίροι μας θα αποδειχθούν αξιόπιστοι απέναντι στις υπογραφές τους».
«Η Ελλάδα δεν φαντάζει πια στα μάτια του κόσμου ως μια χώρα χωρίς αύριο, όσο κι αν κάποιοι συντηρητικοί κύκλοι της Ευρώπης προσπαθούν» είπε ο κ. Αμανατίδης και πρόσθεσε:
«Ο κόσμος αλλάζει, η Ευρώπη αλλάζει, οι διεθνείς σχέσεις επανακαθορίζονται και πλέον η συντριπτική πλειοψηφία των εταίρων μας δείχνει απόλυτη κατανόηση στη θέση, στη στάση, στα δίκαια αιτήματα της ελληνικής πλευράς, σε όλα τα θέματα, τόσο σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, όσο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και στα θέματα που αφορούν την οικονομία και την πορεία της χώρας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
%ce%91%ce%bc%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%84%ce%af%ce%b4%ce%b7%cf%82-%ce%9a%ce%b9%ce%bb%ce%ba%ce%af%cf%82-2

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.