, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Θ. Θεοχαρόπουλος: «Η ενότητα φανερή, αλλά για την ανανέωση χρειάζονται κι άλλα βήματα»

«Η ενότητα είναι φανερή, υπήρχαν όλες οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, του Κέντρου και της Ανανεωτικής Αριστεράς, που καταθέσαμε τις θέσεις μας αυτό το τριήμερο». Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 fm», κάνοντας τον απολογισμό των εργασιών του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
«Από ‘δω και μετά χρειάζεται να κάνουμε κι άλλα βήματα στο σκέλος της ανανέωσης. Όχι στην αναπαλαίωση, ναι στην ανανέωση, με νέα πρόσωπα, νέες δομές, νέες πολιτικές πρακτικές, νέες πολιτικές που πρέπει να παρουσιάσουμε. Έχουμε πολιτικό και προγραμματικό πλαίσιο μετά από το συνέδριό μας και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Αποκτήσαμε ένα νέο κοινό σύμβολο, το οποίο είναι και αυτό ένα πολύ θετικό στοιχείο, το οποίο αποτυπώνει τη συμπόρευση, την ενότητα διαφορετικών ρευμάτων της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και του προοδευτικού κέντρου» είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος, ενώ σε ό,τι αφορά τα προς συζήτηση ζητήματα σημείωσε: «Εμείς ως Δημοκρατική Αριστερά έχουμε καταθέσει τη θέση μας ότι πρώτα θα έπρεπε να είναι το ιδρυτικό συνέδριο και μετά η εκλογή επικεφαλής, γιατί πρώτα φτιάχνεις το κόμμα και μετά εκλέγεις τον αρχηγό, αυτή είναι η ορθή διαδικασία».

Διευκρίνισε δε πως αν επικρατήσει η πρόταση της διαδικασίας εκλογής επικεφαλής ως πρώτο στάδιο «τότε θα έπρεπε να υπάρχει μία διπλή κάλπη, η μία κάλπη για την εκλογή επικεφαλής, η δεύτερη για τον ενιαίο ή πολυκομματικό πολιτικό φορέα, για να αποφασίσει όλη η βάση της Κεντροαριστεράς». «Θέση δική μου είναι ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα ενιαίο κόμμα, όχι σε ομοσπονδιακή δομή, με υπέρβαση των υφιστάμενων κομμάτων και αυτό είναι ένα κεντρικό ζήτημα από εδώ και στο εξής, τι μορφή θα έχει το νέο κόμμα ενιαίο ή πολυκομματικό, γιατί είναι εντελώς διαφορετική η διαδικασία που θα ακολουθηθεί», εξήγησε.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική συμμαχιών ανέφερε: «Ήμασταν ξεκάθαροι, είπαμε για την αυτόνομη πορεία του χώρου μας απέναντι τόσο στον αριστερό λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στον συντηρητισμό της ΝΔ […] Η θέση μας είναι η εθνική συνεννόηση με όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις […] Ταυτοχρόνως η απόφασή μας για την αυτονομία δεν είναι μόνο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Η πολιτική μας απόφαση που πήραμε και την πήραμε ομόφωνα λέει ότι η αντίθεσή μας με τη Δεξιά παραμένει κυρίαρχη και έχει στρατηγικό χαρακτήρα. Η καθοριστική ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν μπορεί να γίνει σε συνθήκες πολιτικής σύγκλισης με τον στρατηγικό μας αντίπαλο, την Νέα Δημοκρατία» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

#Tags: ΣΥΡΙΖΑ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.