, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Θ. Θεοχαρόπουλος: Χωρίς εθνική συνεννόηση η χώρα δεν μπορεί να βγει από την σημερινή κρίση

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο συναντήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, στο πλαίσιο συζητήσεων για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα και κυρίως στο Κυπριακό.
Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος τόνισε τα εξής:
«Σταθερή μου θέση είναι ότι χρειάζεται εθνική συνεννόηση. Χωρίς εθνική συνεννόηση η χώρα δεν μπορεί να βγει από την σημερινή κρίση. Και αυτό είναι ένα ζητούμενο ακόμη και σήμερα. Ταυτόχρονα, όλες οι εξελίξεις, όπως για παράδειγμα στο Κυπριακό, για το οποίο είναι κρίσιμες οι μέρες που διανύουμε, δείχνουν ότι απαιτείται εγρήγορση και συνεννόηση. Είναι ώρα των διαπραγματεύσεων αυτές τις μέρες, συνεπώς στον δημόσιο λόγο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Όμως, η σταθερή θέση της χώρας μας ότι η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται είναι μια θέση διαχρονική και σταθερή, η οποία έχει υποστηριχθεί.  Και βεβαίως, ελπίζουμε ότι σ’αυτήν την κρίσιμη διαδικασία θα μπορέσει να υπάρξει μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και του κοινοτικού κεκτημένου για μια χώρα της Ε.Ε., όπως η Κύπρος.
Στο πλαίσιο αυτό συζητήσαμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για όλα τα ζητήματα και τόνισα την ανάγκη εθνικής συνεννόησης για τα κρίσιμα θέματα όπως τα εθνικά και κυρίως το Κυπριακό. Η συζήτηση μας ήταν διεξοδική για αυτό το θέμα το οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο πιο κρίσιμο στάδιο, στις πιο κρίσιμες διαπραγματεύσεις. Η θέση μου είναι ότι πρέπει να υπάρξει λύση στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με σεβασμό στις αποφάσεις των ΟΗΕ. Πρέπει να υπάρξει λύση για να μην υπάρξει πιθανότητα να διαιωνισθεί το ενδεχόμενο μίας κατάστασης de facto διχοτόμησης. Η σταθερή θέση είναι ότι «η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα στηρίζει». Αυτή είναι βασική αρχή. Βεβαίως η χώρα μας έχει άποψη στο πλαίσιο του θεσμού των εγγυήσεων και της ασφάλειας αλλά σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να πάει πιο πίσω από τις θέσεις στις οποίες θα συμφωνήσει η Κυπριακή Δημοκρατία».
Να σημειωθεί πως ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ στην επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο συνοδεύονταν από τον Γραμματέα της Κ.Ε. του κόμματος Γιώργο Μπουλμπασάκο, το μέλος της Ε.Ε. Φωτεινή Αναστασίου και τον Εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Γιάννη Αργυρό.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.