, Πέμπτη
18 Απριλίου 2024

search icon search icon

"Κρυφή συμφωνία Ελλάδας- Γερμανίας για τους πρόσφυγες";

Ερώτηση σχετικά με την ύπαρξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας για τον περιορισμό της μετεγκατάστασης προσφύγων στο πλαίσιο της οικογενειακής επανένωσης κατά παράβαση του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ, με αφορμή επιστολή που υπογράφει ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής προς τον γερμανό Υπουργό Εσωτερικών, κατέθεσε η ανεξάρτητη βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάρκου.

Στην επιστολή με ημερομηνία 4/5/2017, η οποία δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα των Συντακτών, αναφέρεται ρητά ότι «οι οικογενειακές επανενώσεις προσφύγων θα επιβραδυνθούν, όπως έχει συμφωνηθεί», ενώ σε επόμενο σημείο αναφέρεται και πάλι πως «η επανένωση με οικογενειακά μέλη που βρίσκονται στη Γερμανία έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες γερμανικές υπηρεσίες, ωστόσο η μεταφορά καθυστερεί εξαιτίας της συμφωνίας μας να περιορίσουμε προσωρινά τον αριθμό των ατόμων που μεταφέρονται κάθε μήνα».
Η εν λόγω επιστολή έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενα δημοσιεύματα της εφημερίδας, που είχαν διαψευσθεί δημοσίως από τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, και να εξηγήσει την ξαφνική μείωση του αριθμού των προσφύγων που μετεγκαθίστανται στη Γερμανία λόγω οικογενειακής επανένωσης (από 370 το Φεβρουάριο και 540 το Μάρτιο 540 σε 70 τον Απρίλιο).
 «Εγείρονται σοβαρότατα ερωτήματα σε σχέση με την πολιτική μετεγκατάστασης προσφύγων που ακολουθεί το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, τα οποία έρχονται να προστεθούν στη μακρά λίστα προβληματικών χειρισμών, από τη στέγαση και σίτιση των προσφύγων μέχρι την παράτυπη κατανομή αρμοδιοτήτων και οργάνωση του ίδιου του υπουργείου» τονίζει η βουλευτής.
Ρωτά, λοιπόν, τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής ποιο είναι το περιεχόμενο της συμφωνίας στην οποία αναφέρεται η επιστολή, πότε και από ποιόν έχει υπογραφεί καθώς και αν υπεγράφη με πρωτοβουλία του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής ή κατόπιν ανωτέρων οδηγιών. Επιπλέον, ρωτά αν ο υπουργός θα συνεχίσει εφεξής την τήρηση της μέχρι τώρα μυστικής συμφωνίας, παρά το γεγονός ότι παραβιάζει ευθέως το Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ, καθώς και τα νόμιμα δικαιώματα των προσφύγων σχετικά με την οικογενειακή επανένωση.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.