, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ "KARFITSA" Υπερστελεχωμένο και στα… όριά του το «γερασμένο» Διοικητήριο (ΦΩΤΟ)

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Στολάκης
Στα… όριά του βρίσκεται το ιστορικό κτίριο του Διοικητηρίου, εκεί όπου πρόσφατα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εγκαινίασε το γραφείο του στη Θεσσαλονίκη. Το κτίριο είναι παλιό, οι χώροι περιορισμένοι, οι υπηρεσίες που στεγάζονται πολλές, οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί δεκάδες με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές δυσκολίες στην καθημερινή λειτουργία του. Σε όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν οι δεκάδες αστυνομικοί που τις τελευταίες ημέρες έκαναν την εμφάνισή τους στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης αλλά και οι υπάλληλοι του νέου γραφείου με πρώτη την προϊσταμένη του, Κατερίνα Νοτοπούλου.
Τα… εγκαίνια, που δεν ονομάστηκαν εγκαίνια αλλά σύσκεψη φορέων της Βόρειας Ελλάδας και πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο το μεσημέρι μπορεί να προσέλκυσαν τα φλας των φωτογράφων και το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων, αντικατόπτριζαν παράλληλα και όλα όσα λένε οι υπάλληλοι του ΥΜΑΘ μεταξύ τους. Ότι δηλαδή: «ήδη είμαστε πάρα πολλοί υπάλληλοι, πώς θα χωρέσουν κι άλλοι». Οι εικόνες και οι φωτογραφίες που δημοσιεύει σήμερα κατ’ αποκλειστικότητα η KARFITSA  μιλούν από μόνες τους. Υπηρεσιακά έγγραφα και παρουσιολόγια στους διαδρόμους χωρίς καμία ασφάλεια με κίνδυνο να υποστούν φθορές, σκάλες ξύλινες και μεταλλικές παρατημένες στις γωνίες των διαδρόμων, σκούπες, φαράσια και καθαριστικά επίσης αφημένα στην τύχη τους, ντουλάπες σε διαδρόμους χωρίς λουκέτα ασφαλείας, λάμπες και πολύφωτα που χρειάζονται αντικατάσταση ξεχασμένα για μέρες στα παράθυρα του πρώτου ορόφου, τασάκια με αποτσίγαρα στους κοινόχρηστους χώρους ενώ κανονικά απαγορεύεται το κάπνισμα και πολλά άλλα. Όλα τα παραπάνω βέβαια δεν τα έβλεπαν οι… υψηλοί προσκεκλημένοι του πρωθυπουργού και της κ. Νοτοπούλου, αφού οι υπηρεσιακοί παράγοντες και οι υπάλληλοι που ασχολούνται με τον καθαρισμό του χώρου φρόντισαν για τα εγκαίνια του πρωθυπουργικού γραφείου να καλύψουν μόνο όσα βλέπει… η πεθερά!
«Σε λίγο δεν θα χωρά το ίδιο το… υπουργείο»
Μιλώντας στην KARFITSA η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρία Κόλλια Τσαρουχά αναφερόμενη στα ζητήματα λειτουργίας και παλαιότητας που υπάρχουν στο Διοικητήριο ισχυρίζεται ότι: «στο γραφείο του πρωθυπουργού υπήρχε ένα τμήμα της υπηρεσίας του επενδυτικού νόμου. Βρήκαμε διαθέσιμο χώρο στο κτίριο και κατεβάσαμε τους υπαλλήλους στον κάτω όροφο, χωρίς τα έξοδα και τις υπερβολές που κάποιοι γράφουν ότι έγιναν». Σύμφωνα με την βουλευτή Σερρών των Ανεξαρτήτων Ελλήνων οι υπηρεσίες εντός του ΥΜΑΘ είναι «πάρα πολλές». «Υπάρχουν πολλές συστεγαζόμενες υπηρεσίες που έρχονται σε εμάς για να αποφύγουν τα έξοδα του ενοικίου. Σε λίγο όμως, δεν θα χωρά το ίδιο το υπουργείο στο κτίριο. Και οι υπηρεσίες που δεν υπάγονται σε εμάς δέχονται συνεχώς υπαλλήλους με αποτέλεσμα να αυξανόμαστε» συμπληρώνει η κ. Τσαρουχά.
Αναφορικά με τις εικόνες που εντόπισε η KARFITSA την ημέρα των εγκαινίων η κ. Tσαρουχά ισχυρίζεται ότι η κατάσταση ήταν τέτοια λόγω… «εγκαινίων». «Αλίμονο δεν θα τα αφήσουμε εκεί» τονίζει.
«Οι χώροι είναι παλιοί και δεν υπάρχει σωστή τουαλέτα. Αυτά είναι αλήθειες και πραγματικότητα. Δεν μπορεί να το κρύψει κανείς» υποστηρίζει. Ελπίζει ωστόσο να υπάρξουν κονδύλια για την βελτίωση των χώρων του κτιρίου. «Αν θέλουμε να φτιάξουμε την τουαλέτα που είναι αισχρή θα πρέπει να υπάρξουν κονδύλια. Δεν ξέρω πως θα την επιδιορθώσουμε» συμπληρώνει.  Για τις αλλαγές που φέρνει στην καθημερινή λειτουργία του Διοικητηρίου το γραφείο του πρωθυπουργού, η κ. Τσαρουχά λέει: «υπάρχει περισσότερος έλεγχος. Ακόμα και οι υπάλληλοι πρέπει να περνούν μέσα από το ελεγκτικό μηχάνημα. Επίσης έχει αυξηθεί η φύλαξη στο φυλάκιο, έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού υπάρχουν επίσης αστυνομικοί».
Τι λέει για την νέα… συγκάτοικο του ΥΜΑΘ;
«Έχουμε καλή σχέση με την κ. Νοτοπούλου. Θα έχουμε καλή συνεργασία αλλά μένει να βρούμε τον συντονισμό. Θα έχουμε κοινή πορεία. Όπως είναι το γραφείο του Μαξίμου στην Αθήνα με τα υπουργεία  έτσι θα είμαστε και στη Θεσσαλονίκη» σχολιάζει. Πως σχολιάζει όσους ισχυρίζονται ότι η κ. Νοτοπούλου την… «καπελώνει»; «Δεν πιστεύω ότι μας καπελώνει. Δεν το λέω αυτό για κάποιον λόγο αλλά πραγματικά το πιστεύω» καταλήγει η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά.
Στο μπαλκόνι του… πρωθυπουργού
Την ίδια ώρα, η δημιουργία του πρωθυπουργικού γραφείου στην πόλη γεννά ελπίδες πως αναμένεται να λυθούν αρκετά προβλήματα που υπάρχουν στην πόλη. Για παράδειγμα, εκείνο που διέρρεαν ο στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα στο περιθώριο της επίσκεψής του την περασμένη βδομάδα ήταν πως ο πρωθυπουργός ζήτησε να αλλάξει η διαρρύθμιση του γραφείου του γιατί όπως είπαν, δεν ήθελε να κοιτά τοίχους αλλά το παράθυρο. Μάλιστα, ο ίδιος βγήκε στο μπαλκονάκι του πρώτου ορόφου του Διοικητηρίου που «βλέπει» την ομώνυμη πλατεία και φωτογραφήθηκε. «Άραγε γνωρίζει ο κ. Πρωθυπουργός πως ακριβώς απέναντι βλέπει έναν αρχαιολογικό χώρο που παραμένει κλειστός» σχολίασε μεταξύ άλλων πρόεδρος φορέα όταν είδε τη φωτογραφία. Ο λόγος για τον Αρχαιολογικό χώρο της πλατείας Διοικητηρίου που δεν είναι επισκέψιμος εδώ και χρόνια. Στο παρελθόν, όπως ανέφεραν οι αρχαιολόγοι δεν υπήρχε κάποιος υπάλληλος λόγω του μειωμένου προσωπικού που θα μπορούσε να ανοίγει και να επιμελείται το χώρο. Μάλιστα για χρόνια ο αρχαιολογικός χώρος ήταν γεμάτος σκουπίδια, γεγονός που προκαλούσε αντιδράσεις αρνητικές κατοίκων της περιοχής και επισκεπτών της πόλης. Σήμερα, όπως μας πληροφόρησε ο αρμόδιος αρχιφύλακας της εφορίας αρχαιοτήτων πόλης υπάρχει ένας υπάλληλος που καθαρίζει και φυλάει το μνημείο. Ο χώρος ωστόσο εξακολουθεί να μην είναι επισκέψιμος.
15226525_10153903570247273_27468732_n 15239387_10153903569907273_857452910_n 15281151_10153903570197273_1719069055_n 15281939_10153903570442273_915113901_n 15281950_10153903569927273_51985476_n 15300560_10153903569917273_1093974002_n

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.