, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Οι κινήσεις που σφράγισαν τον ανασχηματισμό

Τηλεοπτικές κάμερες έξω από το Προεδρικό Μέγαρο πριν την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Τηλεοπτικές κάμερες έξω από το Προεδρικό Μέγαρο πριν την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Τηλεοπτικές κάμερες έξω από το Προεδρικό Μέγαρο πριν την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Η έξοδος του Νίκου Φίλη από το κυβερνητικό σχήμα είναι η κίνηση από την πλευρά του πρωθυπουργού που σφράγισε τον χθεσινοβραδινό ανασχηματισμό, τον οποίο ανακοίνωσε η Όλγα Γεροβασίλη, αποχαιρετώντας το πόστο της κυβερνητικής εκπροσώπου.
Τελικά ο Νίκος Φίλης έμεινε έξω από το νέο σχήμα των συνολικά 49 προσώπων, παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν να καταλάβει μια άλλη θέση, κάτι όμως που ο ίδιος απέρριψε, όπως αναφέρουν Τα Νέα Σαββατοκύριακο. Η διαδικασία αυτή ήταν που έφερε και την καθυστέρηση στην ανακοίνωση του ανασχηματισμού.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να δέχτηκε πιέσεις από δύο πλευρές για τον Νίκο Φίλη: αφενός από την Αρχιεπισκοπή υπέρ της αντικατάστασής του, αφετέρου από την Κουμουνδούρου υπέρ της παραμονής του.
Φαίνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας βρήκε τη χρυσή τομή ορίζοντας διάδοχο του κ. Φίλη τον βουλευτή Επικρατείας Κώστα Γαβρόγλου, πρόσωπο που προέρχεται από το ρεύμα της Κομμουνιστικής Ανανέωσης και που θεωρείται ότι έχει τις ίδιες αντιλήψεις με τον προκάτοχό του.
Εκτός κυβερνητικού σχήματος έμειναν ακόμη οι Θεόδωρος Δρίτσας, Νίκος Παρασκευόπουλος, Αριστείδης Μπαλτάς, Δημήτρης Μάρδας, Τρύφων Αλεξιάδης, Θεοδώρα Τζάκρη, Μάρκος Μπόλαρης, Θεοδόσης Πελεγρίνης, Σία Αναγνωστοπούλου και Μαρίνα Χρυσοβελώνη.
Από τα νέα πρόσωπα που ξεχωρίζουν στο κυβερνητικό σχήμα είναι ο Δημήτρης Παπαδημητρίου (υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης), η Λυδία Κονιόρδου (υπουργός Πολιτισμού), η 31χρονη Έφη Αχτσίογλου (υπουργός Εργασίας, ήταν σύμβουλος του προκατόχου της, Γιώργου Κατρούγκαλου), ο Στέργιος Πιτσιόρλας (αναβαθμίστηκε σε υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης από πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ), ο Σωκράτης Φάμελος (αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας), ο Δημήτρης Τζανακόπουλος (κυβερνητικός εκπρόσωπος από γενικός διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού) και ο Κώστας Ζουράρις (υφυπουργός Παιδείας).
Αξειοσημείωτη είναι και η αναβάθμιση του Νίκου Παππά στο νεοσύστατο και τρίτο τη τάξει υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, που κρατά τις αρμοδιότητες για τα μέσα ενημέρωση. Ο πρωθυπουργός αποφάσισε να στηρίξει τον στενό συνεργάτη του, παρά την σφοδρή κριτική που έχει δεχτεί ο κ. Παππάς τόσο για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες όσο και για τις κινήσεις του συνολικά που αφορούν στον χώρο των media.
Αργά το βράδυ της Παρασκευής κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης αναλαμβάνει τον συντονισμό της ανάπτυξης και ζητήματα που αφορούν στα μεγάλα έργα. Ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης αναλαμβάνει τον στρατηγικό σχεδιασμό και τον συντονισμό της κυβέρνησης. Φλαμπουράρης και Παππάς θα διατηρήσουν γραφεία και στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρωινός καφές
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στον «πρωινό καφέ» με τον πρωθυπουργό θα συμμετέχουν οι τρεις υπουργοί Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Αλέκος Φλαμπουράρης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος.
Η ορκωμοσία του νέου κυβερνητικού σχήματος θα γίνει στη 1 μετά το μεσημέρι.
Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.