, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ο Φώτης Κουβέλης μίλησε γα την κυβερνητική συνεργασία του με τον Μητσοτάκη

Ο Φώτης Κουβέλης μίλησε στον Alpha 989 για την κυβερνητική συνεργασία του Συνασπισμού με τη ΝΔ το 1989 και για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη:
«Αυτή η συνεργασία ήταν περιορισμένου χρόνου και χαρακτήρα, στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας ο κ Μητσοτάκης τήρησε απόλυτα και με συνέπεια όλα όσα είχαν συμφωνηθεί. Προωθήθηκε, έγινε νόμος του κράτους, ίσχυσε και ισχύει η  άρση των συνεπειών  του εμφυλίου πολέμου, μια απόφαση πάρα πολύ σημαντική γιατί ήθελε να βάλει τέλος σε όλα εκείνα που είχε δημιουργήσει ο εμφύλιος πόλεμος . Επίσης, τηρήθηκε μετά από πολλές διαφωνίες και η συμφωνία που είχαμε κάνει για την καθιέρωση του αυτοδιοίκητου της δικαιοσύνης,  όπως και για τον εκδημοκρατισμό του χώρου.
Εκείνο που τον διέκρινε ήταν η σχέση εμπιστοσύνης που σου δημιουργούσε και η συνέπεια σε κείνα τα οποία αναλάμβανε να υπηρετήσει μετά από συμφωνία.
Είναι σημαντικά εκείνα που είπε εκείνη την ημέρα (που δολοφόνησαν τον Παύλο Μπακογιάννη) ο Κ. Μητσοτάκης μέσα στη Βουλή.
Ανεξάρτητα από διαφωνίες και διαφορές από την πολιτική που εξυπηρετούσε, ο  Κ. Μητσοτάκης ήταν ένας κατ’ εξοχήν κοινοβουλευτικός άνδρας. Παρακολουθούσε από την αρχή μέχρι το τέλος και παρενέβαινε στις συνεδριάσεις της Βουλής, ακόμα και όταν ήταν ένας απλός βουλευτής.  Έδειχνε την μεγάλη του εμπιστοσύνη στον κοινοβουλευτισμό. Σημείωνε ότι το κοινοβούλιο είναι το κατ’ εξοχήν όργανο έκφρασης της λαϊκής κυριαρχίας.
Ήταν σταθερός υποστηρικτής της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.
Για κάποιες από τις ενέργειές του που αφορούσαν την εξομάλυνση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας είχε δεχτεί έντονες κριτικές».
Εν όψει του Eurogroup ο κος Κουβέλης είπε ότι «η ελπίδα η δική μου για την εξέλιξη των πραγμάτων την 15η Ιουνίου αναφέρεται σε μια απόφαση για την εκταμίευση της συγκεκριμένης δόσης. Δεν αποκλείω να υπάρχει και μια αναφορά για την αναδιάρθρωση του χρέους, δεν θα είναι κατά την εκτίμησή μου η οριστική ρύθμιση για την αναδιάρθρωση του χρέους  και η χώρα βρίσκεται στις συμπληγάδες της αντίθεσης Ευρώπης- ΔΝΤ με σημαντική την θέση που έχει η Γερμανία και όχι μόνο ο κ Σόιμπλε αλλά η κ Μέρκελ. Η χώρα όχι μόνο ταλαιπωρείται αλλά δημιουργούνται καταστάσεις όχι μόνο καθυστέρησης αλλά και επικίνδυνες.
Η συμφωνία θα μπορούσε να είχε κλείσει αν είχαμε δεχτεί ως χώρα όλα εκείνα που ήθελαν οι εταίροι να επιβάλουν ως μέτρα.
Θεωρώ πολύ σημαντικό το ότι υπήρξε η ρύθμιση για τα αντίμετρα και επίσης θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι αν δεν υπάρξει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους, αυτά τα μέτρα δεν θα ισχύσουν.
Τα πλεονάσματα ξεκίνησαν από καταρχήν συμφωνία στο πρόσφατο παρελθόν προτού η συγκεκριμένη κυβέρνηση αναλάβει την διακυβέρνηση του τόπου για πλεονάσματα 3.5% . Ναι μεν ο κ Ντράγκι θέλει να προχωρήσει στη ρύθμιση της ποσοτικής χαλάρωσης  αλλά συνυπολογίζει την απόφαση του ΔΝΤ. Ο κ Σόιμπλε θέλει να χορηγήσει το ΔΝΤ μια χειραγώγηση την οποία δεν δέχτηκε ο κ Ντράγκι  εξού και η μικρή ένταση μεταξύ του κ Ντράγκι και του κ Σόιμπλε. Η κ Μέρκελ είναι κάτι διαφορετικό από τον κ Σόιμπλε. Αυτή την ώρα πρόκειται για την γερμανική πολιτική που ασκείται στην Ευρώπη αλλά η αντίδραση των άλλων χωρών ειδικά των χωρών του νότου συμπεριλαμβανομένων και της Γαλλίας και της Ιταλίας, πρέπει να αξιολογηθεί και στη βάση του γεγονότος ότι έχουν δημόσιο χρέος και οι δύο χώρες αυτές που φτάνει  τα 2,5 τρισεκατομμύρια».
Για την τρομοκρατική επίθεση εναντίον του Λουκά Παπαδήμου είπε πως «αυτό που επιχειρήθηκε εναντίον του κου Παπαδήμου είναι και επιχείρηση κατά της δημοκρατικής και ομαλής ζωής του τόπου. Είναι υπαρκτό το πρόβλημα, αναφέρομαι στο Μάντσεστερ και όσα έγιναν στην Ευρώπη, εκτιμώ ότι θα γίνουν και άλλα». 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.