«Παρουσίασα το IOU και μου προτάθηκε το ΥΠΟΙΚ»

Στην αποκάλυψη ότι είχε πρωτοπαρουσιάσει το σύστημα παράλληλων πληρωμών (IOU) στον Αλέξη Τσίπρα από τον Ιούλιο του 2013 προέβη ο Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ ανέφερε ότι με την αναλυτική παρουσίαση του σχεδίου, το Νοέμβριο του 2014, ο κ. Τσίπρας τού πρότεινε το υπουργείο Οικονομικών.
«Παρουσίασα την κεντρική ιδέα στο γραφείο του Τσίπρα (στην Κουμουνδούρου)» όπου ήταν παρόντες οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιάννης Δραγασάκης και Γιώργος Σταθάκης. «Η αντίδραση ήταν πολύ θετική, όπως είναι πάντα θετική, γιατί είναι πολύ καλή ιδέα» είπε ο κ. Βαρουφάκης στον ΣΚΑΪ.
Ο Γ.Βαρουφάκης αποκάλυψε ακόμα ότι παρουσίασε αναλυτικά το σύστημα παράλληλων πληρωμών το Νοέμβριο του 2014 -δύο μήνες πριν την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ- στο διαμέρισμα του Αλέξη Τσίπρα στη Κυψέλη, παρουσία του Νίκου Παππά και του Γιάννη Δραγασάκη.
Τότε, όπως είπε, ήταν που του προτάθηκε το υπουργείο Οικονομικών.
«Στο διαμέρισμα του Αλέξη Τσίπρα ήμασταν ο Αλέξης Τσίπρας, ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Νίκος Παππάς, όπου τους έκανα μία πλήρη, λεπτομερή παρουσίαση αυτού του παράλληλου συστήματος πληρωμών. Την επόμενη ημέρα, τις επόμενες 48 ώρες, τους έστειλα και ένα δεκασέλιδο με τις τεχνικές προδιαγραφές αυτού του συστήματος» δήλωσε.
Ο κ. Βαρουφάκης πρόσθεσε ότι «μου προτάθηκε εκείνο το βράδυ το υπουργείο Οικονομικών, μετά την παρουσίαση αυτών των ιδεών».
Ενήμερο και το Υπουργικό Συμβούλιο
Αναφερόμενος στην ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου για το σχέδιο, αργότερα, ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι «δεν υπήρξε καμία αντίδραση, υπήρξε συνολική αποδοχή».
Μάλιστα, όπως είπε, στο τέλος του Υπουργικού Συμβουλίου «ήρθαν πάρα πολλοί από τους συναδέλφους υπουργούς και μου έδωσαν συγχαρητήρια. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα δήλωσαν συγκινημένοι με αυτά που άκουσαν».
«Όμως όταν ήρθε ο κόμπος στο χτένι, όταν η τρόικα μας έστησε στον τοίχο και ανακοίνωσε ουσιαστικά ότι κλείνει τις ελληνικές τράπεζες, μέσα από το κλείσιμο του ELA, σε εκείνη την πολύ δύσκολη συνεδρίαση τους είπα “σύντροφοι έχουμε συμφωνήσει ότι αν μας το κάνουν αυτό, εμείς θα προβούμε στην ενεργοποίηση του παράλληλου συστήματος πληρωμών και στο κούρεμα αυτών των ομολόγων των 27 δισ. της ΤτΕ”. Τότε ο Γιάννης Δραγασάκης προέβαλε βέτο».
Τότε «ήμασταν δύο που μειοψηφήσαμε» είπε ο κ. Βαρουφάκης χωρίς να αποκαλύψει ποιος ήταν ο δεύτερος. Πρόσθεσε πάντως ότι «προφανώς δεν μειοψήφησε ο πρωθυπουργός».
Απομόνωση του Γιάννη Στουρνάρα
Ο Γ.Βαρουφάκης είπε εξάλλου ότι η εφαρμογή του σχεδίου παράλληλων πληρωμών προϋπέθετε την απομόνωση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δήλωσε, υπάρχει σαφής διαχωρισμός ανάμεσα στη νομισματική πολιτική και την εποπτεία των τραπεζών, που στην Ελλάδα την ασκεί η ΤτΕ, και τη δημοσιονομική πολιτική, που την ασκεί το υπουργείο Οικονομικών.
«Το σύστημα παράλληλων πληρωμών είναι καθαρά δημοσιονομική πολιτική. Δεν έχει καμία σχέση με τραπεζικό σύστημα και καμία σχέση με νομισματική πολιτική» ανέφερε.
Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, το σχέδιό του δεν είχε ως στόχο να αντικαταστήσει το ευρώ, αλλά να ήταν συμπληρωματικό του ευρώ για την παροχή ρευστότητας στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που θα δημιουργούνταν.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης επανέλαβε ακόμη δηκτικά ότι για τη διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015 είναι έτοιμος να καταθέσει σε Ειδικό Δικαστήριο, σε στρατιωτικό δικαστήριο ή και σε ορχήστρα θεάτρου. «Εγώ θα είμαι εκεί, εσείς θα είστε; Κοτάτε να έρθετε;» είπε.
Άφησε ακόμη ανοιχτό το ενδεχόμενο μετασχηματισμού του κινήματός του DiEM 24 σε κόμμα, αφήνοντας την απόφαση στα μέλη του κινήματος.ιν.γρ