04:02, Δευτέρα
08 Αυγούστου 2022

Σ. Δανιηλίδης:ο δήμαρχος… των δημάρχων


Της Χρύσας Κυριακού
«Εργασιομανής, ακούραστος, χαρακτήρας οξύθυμος, αυταρχικός με σημάδια αλαζονείας, πανέξυπνος και ταυτόχρονα πανούργος, επίμονος» είναι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά που προσδίδουν στον επί 18 χρόνια δήμαρχο Συκεών (νυν Νεάπολης – Συκεών) και πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, φίλοι αλλά και… εχθροί του Σίμου Δανιηλίδη. Ο ίδιος όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκεται στην πρώτη σειρά έχει καταφέρει να δημιουργήσει ορκισμένους φίλους και την ίδια ώρα και ορκισμένους εχθρούς. Κανείς δεν μπορεί να τα βάλει σε μια ζυγαριά και να δει ποιοι κερδίζουν: οι φίλοι ή οι εχθροί του. Ο Σίμος Δανιηλίδης, που έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως ο δήμαρχος… των δημάρχων του νομού Θεσσαλονίκης, και αυτό γιατί από το 1994, όταν και εκλέχθηκε δήμαρχος για πρώτη φορά, καταφέρνει να υπερισχύει των αντιπάλων του κατά κράτος και να «κερδίζει» το δημαρχιακό θώκο από την πρώτη Κυριακή με πολύ υψηλά ποσοστά. Ο Σίμος γνωρίζει το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πάρα πολύ καλά. Η εκλογή του στο διοικητικό συμβούλιο Πνευματικού Κέντρου Συκεών το 1978 φαίνεται πως του άνοιξε τον δρόμο. Το 1982 βάζει για πρώτη φορά υποψηφιότητα ως δημοτικός σύμβουλος. Ο Σίμος όχι μόνο εκλέγεται αλλά κερδίζει την πρωτιά σε ψήφους. Την επόμενη τετραετία επανεκλέγεται, και τη μεθεπόμενη «αναγκάζει» τον τότε δήμαρχο να του αναθέσει θέση αντιδημάρχου. Το 1994 βλέποντας τη δυναμική του αποφασίζει να διεκδικήσει το δήμο από τη θέση του υποψηφίου δημάρχου με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. «Ίσως είναι από τους λίγους, που γνωρίζουν τόσο καλά το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», είπε στην «Κ» ο στενός φίλος του δημάρχου Νεάπολης Συκεών, Γιώργος Θώμογλου. «Έχει τεράστιες γνώσεις πάνω στον τομέα αυτό», συμπλήρωσε.
Ο Ανδρέας, ο κουμπάρος Άκης και το ΠΑΣΟΚ
Ο Σίμος Δανιηλίδης από πολύ μικρός ήταν οργανωμένος στο ΠΑΣΟΚ. Η αγάπη του, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα, για τον Ανδρέα Παπανδρέου τον οδήγησε να συνταχθεί με το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, το οποίο «υπηρετεί» ακόμη και σήμερα, παρά τα χαμηλά ποσοστά, που καταγράφει. Κουμπάρος του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος και βάφτισε την μονάκριβη κόρη του, έβγαινε πάντα μπροστά στους αγώνες του κινήματος. «Βάζει μπροστά την κομματική σημαία για να διεκδικήσει τον δήμο» ακούστηκε πολλές φορές από στόματα αντιπάλων του, οι οποίοι κατά καιρούς εκδήλωσαν τη δυσαρέσκειά τους. Αυτό όμως δεν πτόησε ποτέ τον Σίμο. Ήθελε να γίνει δήμαρχος και το ΠΑΣΟΚ τον στήριζε όλα αυτά τα χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι ότι στις πρόσφατες εκλογές του περασμένου Ιούνη με το ΠΑΣΟΚ να καταγράφει πολύ χαμηλά ποσοστά ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών εξέφρασε σε φίλους και γνωστούς του το άγχος του αν θα καταφέρει να επανεκλεγεί με τη σημαία του κόμματος στις επόμενες εκλογές του 2014.
Η προσφυγιά και ο «διορισμός»
Γεννημένος στις Συκιές από πρόσφυγες γονείς, τελείωσε το σχολείο και φοίτησε στην Ανωτέρα Σχολή Στελεχών Επιχειρήσεων και στη Σχολή Διοίκησης Οικονομίας. Από εκεί συνέχισε τις σπουδές του στην Ανωτέρα Σχολή Μάρκετινγκ και Διαφήμισης. Αμέσως μετά την αποφοίτησή του ήρθε ο κομματικός, όπως λέγεται, «διορισμός» από το ΠΑΣΟΚ στη θέση του διοικητικού και οικονομικού διευθυντή του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής Θεσσαλονίκης. Όπως καταγγέλει η αντιπολίτευση, παρά την εκλογή του στη θέση του δημάρχου η καταβολή του μισθού του από το Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής γινόταν κανονικά μέχρι και τον Απρίλιο του 2010. Σύμφωνα με τον πολύ καλό του φίλο και δημοτικό σύμβουλο Νεάπολης Συκεών, Γιώργο Θώμογλου, ο Σίμος έκανε ένα μικρό πέρασμα και από εφημερίδες όπως π.χ. η Εξόρμηση. «Πριν εργαστεί στο Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής Θεσσαλονίκης, είχε δουλέψει ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες», είπε ο κ. Θώμογλου.
Οι… «γαλιφιές» του με τα ΜΜΕ
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης και πρώην αντιδήμαρχο με την παράταξη του κ. Δανιηλίδη, Β. Μιχαηλίδη, ο Σίμος είναι καλός γνώστης της επικοινωνίας και αυτό αποδεικνύεται από την πολύ καλή σχέση που έχει με τους περισσότερους δημοσιογράφους της πόλης. «Ελίσσεται εύκολα, ξέρει να παίζει στα χέρια τους κανόνες επικοινωνίας», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μιχαηλίδης. «Φυσικά αυτοί που τον γνωρίζουν πάρα πολύ καλά και έχουν συνεργαστεί μαζί του είναι σε θέση να καταλάβουν τις προθέσεις του, που τις περισσότερες φορές δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ο αλαζονικός του χαρακτήρας έχει οδηγήσει πολλούς πρώην συνεργάτες του να του γυρίζουν την πλάτη και είτε να πηγαίνουν σπίτια τους και να μην ξανασχολούνται ποτέ, είτε να συνεχίζουν από την πλευρά της αντιπολίτευσης», συμπλήρωσε.
Η περιουσία και ο λογαριασμός της παράταξης
Ο Σίμος ανήκει στους… πλούσιους δημάρχους της Θεσσαλονίκης, με χιλιάδες καταθέσεις, σπίτια, εξοχικά, οικόπεδα και μετοχές. Σύμφωνα με το πόθεν έσχες του το συνολικό οικογενειακό εισόδημα του ανήλθε το 2011 στο ποσό των 98.997,98 ευρώ, από τα οποία τα 75.305,35 αφορούν τον Σίμο Δανιηλίδη και τα 23.692,63 τη σύζυγό του. Τα προηγούμενα χρόνια τα συνολικά εισοδήματα ανήλθαν σε 116.260,21 (2010) και 163.401,60 (2009). Ο κ. Δανιηλίδης διαθέτει καταθέσεις ύψους 791.487,51 ευρώ, από τα οποία τα 61.631,81 αφορούν ποσά που είναι κατατεθειμένα σε λογαριασμό της δημοτικής παράταξης. Επίσης 42.553,15 ευρώ διαθέτει σε καταθέσεις η σύζυγός του. Ο κ. Δανιηλίδης διαθέτει μετοχές της Εμπορικής Τράπεζας (750, αξίας κτήσης 44.956,96 ευρώ), της Τράπεζας Πειραιώς (36, αξίας κτήσης 616,29 ευρώ), ΙΝΤΡΑΛΟΥ (160, αξίας κτήσης 234,78 ευρώ) και «Νέο Περιβάλλον» (2.750, αξίας κτήσης 8.070,43 ευρώ). Μαζί με τη σύζυγό του διαθέτουν εξ ημισείας εννέα ακίνητα, τα οποία αποκτήθηκαν τα έτη 1992 και 1993. Αφορούν τέσσερα διαμερίσματα, εμβαδού 111, 85, 50 και 42 τ.μ. αντιστοίχως, δύο καταστήματα 71 και 45 τ.μ., δύο αποθήκες 71 και 43 τ.μ. και δύο χώρους στάθμευσης, όλα στην ίδια οικοδομή στις Συκιές. Ο κ. Δανιηλίδης διαθέτει επιπλέον από γονική παροχή ένα οικόπεδο στα Κωνσταντινουπολίτικα 265 τ.μ. και ένα διαμέρισμα 35 τ.μ. στα Φλογητά. Με τη σύζυγό του διαθέτουν επίσης από ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο 13 και 9 φορολογήσιμων ίππων.
Η σχέση του με τους συνδικαλιστές
Ο ξυλοδαρμός του από συνδικαλιστές τον Οκτώβριο του 2011 κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος) αποδεικνύει τις «κακές» σχέσεις του Σίμου με τους εργαζόμενους σε δήμους. Οι τοποθετήσεις του Σίμου υπέρ της ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας τον έχουν καταστήσει «εχθρό» τόσο των εργαζομένων, όσο και των συνδικαλιστών. Δεν είναι λίγες άλλωστε οι φορές που ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών έχει γίνει αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών της ΠΟΕ ΟΤΑ και των μελών της. «Είναι ο δήμαρχος που όλοι γνωρίζουμε πως δεν έχει τις καλύτερες σχέσεις με τους εργαζόμενους. Η σχέση του μαζί τους είναι σε συνεχή ρήξη», είπε στην «Κ» το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου εργαζομένων του δήμου Νεάπολης – Συκεών και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕ- ΟΤΑ, Μηνάς Μοναστηρίδης.