, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τσίπρας: Όχι στο ακαδημαϊκό… Survivor του κ.Μητσοτάκη!

Για επανεκκίνηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι υπήρξαν συγκλίσεις στο μεγαλύτερο μέρος του νομοσχεδίου, που το βελτίωσαν χωρίς να αλλάξουν τη φιλοσοφία του.
Όπως είπε, η φιλοσοφία του «συνοψίζεται σε περισσότερη δημοκρατία, στη θέσπιση ακαδημαϊκών κανόνων, στο άνοιγμα των ΑΕΙ στα οικονομικά ασθενέστερα τμήματα του πληθυσμού».
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι τα συμβούλιο διοίκησης, τα οποία καταργούνται, είναι «ο πιο αντιδημοκρατικός θεσμός στον ακαδημαϊκό χώρο από τη μεταπολίτευση και μετά» και η αντιπολίτευση τον υπερασπίστηκε.
«Τα συμβούλια αυτά», υποστήριξε, «φτιάχτηκαν για να αναλάβουν να κάνουν τη βρώμικη δουλειά της τότε κυβέρνησης, να ξεριζώσουν ανεπιθύμητες τότε διοικήσεις».
Η κατάργησή τους, κατά τον πρωθυπουργό, θα γίνει «για να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία και το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων» και είναι μια «στοιχειώδης κίνηση σεβασμού προς την ακαδημαϊκή κοινότητα».
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, τόνισε ότι φιλοσοφία του συνίσταται σε περισσότερη δημοκρατία, θέσπιση δημοκρατικών κανόνων, άνοιγμα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα, σύνδεση με την κοινωνία και αυτό που, όπως είπε, ονομάζουμε προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση.
«Στόχος είναι να στήσουμε ένα νέο όραμα για την εκπαίδευση. Να βάλουμε στο παρόν τα θεμέλια του μέλλοντος» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η άποψη της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη για την αξιολόγηση, είναι μια ακραία φιλελεύθερη αντίληψη για τον τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας και των πανεπιστημίων λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ριγμένα στην αρένα του ανταγωνισμού θα αλληλοσκοτώνονται για το ποιο θα επιβιώσει στο ακαδημαϊκό σαρβάιβορ. Όλοι εναντίον όλων και ο καθένας μόνος του. Αξιολόγηση ναι, ακαδημαϊκή ζούγκλα όχι».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.