, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Αλ. Τσίπρας: Πράξαμε το πατριωτικό μας καθήκον – Θα κριθούμε από το λαό και την ιστορία

«Όλοι θα κριθούμε από τον λαό και την ιστορία. Εγώ νιώθω πως πράξαμε το πατριωτικό μας καθήκον απέναντι σε απειλές και εκβιασμούς. Αλλά σύντομα θα μας κρίνει και ο ελληνικός λαός και η ιστορία και οι επόμενες γενιές», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή, στη συζήτηση για την ψήφιση του πρωτοκόλλου ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

«Είμαι περήφανος για τη στάση των βουλευτών που ψήφισαν τη συμφωνία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Και συμπλήρωσε: «Η επιλογή της Βόρειας Μακεδονίας να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ είναι δημοκρατικό δικαίωμα της εκλεγμένης τους κυβέρνησης και αποτελεί ταυτόχρονα και επιλογή να γίνει μια στρατιωτικά σύμμαχος χώρα με την Ελλάδα».

«Σεβόμαστε την επιλογή τους και όχι μόνο δεν τους εμποδίζουμε αλλά δηλώνουμε ότι θα είμαστε εμείς οι γείτονές τους αυτοί που θα τους καθοδηγήσουμε, θα τους εκπαιδεύσουμε και θα τους βοηθήσουμε με υλικό και τεχνογνωσία, σε αυτή τους την επιλογή», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι «οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας», ενώ απευθυνόμενος προς τον κ. Μητσοτάκη είπε ότι στις Ευρωεκλογές «θα υποστείτε μία δεινή διάψευση των προσδοκιών σας».

«Στην Ελλάδα οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, πάρτε το χαμπάρι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Στην κάλπη των ευρωπαϊκών εκλογών θα υποστείτε μια δεινή διάψευση των προσδοκιών σας, διότι όλος ο λαός θα κατανοήσει ότι το σχήμα που είχατε στήσει με ψευδείς μετρήσεις ήταν μια φενάκη που εσείς στήσατε προκειμένου να δημιουργήσετε μια ψευδή εικόνα», είπε ακόμη.

“Και την επόμενη των εκλογών θα έχετε μεγάλο πρόβλημα να εξηγήσετε στο κόμμα σας και τον λαό πώς διαψεύστηκαν οι προσδοκίες που είχατε καλλιεργήσει. Έχετε πέσει μέσα σε όλες τις παγίδες που έχετε στήσει», είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις αξιολογήσεις, στο θέμα των συντάξεων, στο θέμα της εξόδου από το μνημόνιο, το θέμα της εξόδου της χώρας στις αγορές.

«Έχουν διαψευστεί όλα τα αφηγήματα σας. Τα περί “σικέ διαζυγίου” με τον κ. Καμμένο, που έλεγε ο κ. Μητσοτάκης, μετά έγινε “εκβιαστικό διαζύγιο”».

«Τα εθνικά θέματα είναι ένα πεδίο στην πολιτική αντιπαράθεση που για χρόνια όλες οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις σε αυτή τη χώρα πορεύθηκαν με ευθύνη και σύνεση», είπε ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι φυσικά και υπάρχουν διαφορές, που προκύπτουν από την ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα κάθε παράταξης.

«Όμως, πάντα υπήρχε ένα όριο. Εσείς, το ξεπεράσατε» πρόσθεσε.

«Προσπαθήσατε να καλύψετε την ατυχή δήλωση του κ. Γεωργιάδη ότι δεν αναγνωρίζει τη “Βόρεια Μακεδονία” και προκειμένου να το εξηγήσετε μας είπατε ότι δεν θα καλωσορίσετε ποτέ τον “Σκοπιανό” πρωθυπουργό στην Ελλάδα και με ρωτήσατε αν θα τον αποκαλέσω “Μακεδόνα”» υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα τον αποκαλεί όπως του δίνει το δικαίωμα η Συμφωνία και όπως θα τον αποκαλούν όλοι οι άλλοι ηγέτες. Θα τον καλωσορίσει δηλαδή ως τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, ως το Σλαβομακεδόνα πρωθυπουργό».

Σχετικά με την αναφορά του κ. Μητσοτάκη για τον ΥΠΕΘΑ, για το εάν θα καλωσορίσει στο ΝΑΤΟ το «Μακεδονικό στρατό», του καταλόγισε πάλι «σκοπίμως ανακρίβειες». Είπε ότι η επίσημη ονομασία στο ΝΑΤΟ θα είναι στρατός της Βόρειας Μακεδονίας. Φιλικός και σύμμαχος προς την Ελλάδα, που δεν θα στρέφει τα βέλη του προς την Ελλάδα, που δεν θα πρέπει να κοιτάει και να λοξοκοιτάει σε τρίτες δυνάμεις στην περιοχή, αλλά με τις σύμμαχες δυνάμεις πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να είναι «πιο σοβαρός» όταν καταπιάνεται με εθνικά θέματα.

Τον κατηγόρησε ότι δεν είχε αναχωρήσει ακόμη το αεροπλάνο που θα τον μετέφερε στην Τουρκία για τη συνάντηση με το πρόεδρο Ερντογάν και ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να κάνει δηλώσεις και να προκαταβάλει ότι η επίσκεψη θα αποτύχει.

«Μπορεί, κ. Μητσοτάκη, να θεωρείτε ότι είναι τζάμπα να λέτε και μια κουβέντα παραπάνω και στα εθνικά θέματα για αντιπολιτευτικούς λόγους. Δεν είναι έτσι. Είστε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχετε ευθύνη να σέβεστε την ιστορία και τους ανθρώπους αυτής της χώρας. Δεν μπορείτε να ρίχνετε αντιπολιτευτικές ζαριές, σε τόσο κρίσιμα εθνικά θέματα» συνέχισε.

«Οι ανοιχτοί δίαυλοι με την Τουρκία είναι ωφέλιμοι για τη χώρα», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Τουρκίας.

Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον πρόεδρο της Ν.Δ. και αναφερόμενος στις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρατήρησε: «Τώρα από αυτό τί ακριβώς σας πείραξε πάλι; Τί θέλετε δηλαδή να κάνουμε ως χώρα και ως κυβέρνηση; Να μην μιλάμε με κανέναν;».

«Η Νέα Δημοκρατία σε όλα τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής δεν διατυπώνει θέση, αλλά απλώς διαφωνεί με τα πάντα», είπε ακόμη.

«Διαφωνείτε με μια εξωτερική πολιτική, η οποία αποπνέει αυτοπεποίθηση και αναγνώριση του αναβαθμισμένου ρόλου της Ελλάδας στο διεθνές πεδίο. Δεν μας λέτε όμως ποια ακριβώς είναι η θέση σας», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Μας λέτε: Μην προχωράτε σε λύση για το μακεδονικό, αφήστε το όπως το αφήσαμε εμείς για 30 χρόνια. Μην ενθαρρύνετε την ένταξη της γειτονικής χώρας στην ΕΕ. Μην προχωράτε σε συζητήσεις για τη βελτίωση των σχέσεων μας με την Αλβανία. Μη συζητάτε με την Τουρκία».

Παράλληλα χαρακτήρισε «τζάμπα μαγκιά» τις απειλές του κ. Μητσοτάκη ότι αν η Ν.Δ. γίνει κυβέρνηση θα βάλει βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Μιλάμε για μια διαδικασία με ορίζοντα μετά το 2030 και, επομένως, η δήθεν ανυποχώρητη στάση σας είναι απλώς ένα σχήμα αντιπολιτευτικού λόγου. Είναι μια τρύπα στο νερό. Μια από τις γνωστές και συνηθισμένες τώρα τελευταία εξάρσεις σας», σημείωσε.

«Αν ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζει τα περί βέτο στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Βαλκάνια δεν αμφισβητεί μόνο μια πάγια εθνική θέση, αλλά και μια διαχρονική ευρωπαϊκή θέση», είπε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.