, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Γκάζια» Μητσοτάκη από την πρώτη μέρα!

Αν κάτι είναι σαφές για τον σχεδιασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη, εφόσον κερδίσει τις εκλογές, είναι το εξής: από την πρώτη στιγμή θα πατήσει το γκάζι, πιάνοντας το νήμα των νομοθετικών πρωτοβουλιών ήδη από τις πρώτες εβδομάδες. Άλλωστε, ο πρόεδρος της ΝΔ ποντάρει σε μια «περίοδο σοκ» που θα αφορά τους πρώτους έξι μήνες μιας δικής του διακυβέρνησης, προκειμένου να «γυρίσει ο διακόπτης» της χώρας και να βγει από το τέλμα της στασιμότητας, στο οποίο έχει περιέλθει τους τελευταίους μήνες λόγω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου.
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΕΥΓΕΝΙΔΗ
Ήδη, από χθες, σε μια μεγάλη εκδήλωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τους θεματικούς άξονες του προγράμματός του. Η παρουσίαση δεν είχε τη μεγάλη είδηση, αλλά αποτέλεσε ουσιαστικά την κωδικοποίηση των διάσπαρτων προγραμματικών θέσεων που έχει παρουσιάσει τα τελευταία τριάμισι χρόνια η ΝΔ, υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Το χρονοδιάγραμμα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λοιπόν, έχει ήδη από αυτό το στάδιο μια σχετικά σαφή εικόνα για το πώς θα κινηθεί σε επίπεδο ψήφισης νομοσχεδίων τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του. Αρχής γενομένης από την επομένη των εκλογών, το ευκταίο για τον πρόεδρο της ΝΔ, όπως είπε και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, είναι να έχει αυτοδυναμία. Εφόσον κάτι τέτοιο επιτευχθεί, τότε ο κ. Μητσοτάκης θα λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα προχωρήσει αμέσως μετά στην επιλογή των προσώπων του νέου Υπουργικού. Θα πρόκειται για μια κυβέρνηση πιο ευέλικτη, με 14-18 υπουργούς, συνενώσεις υπουργείων, ελάχιστους (1-2) αναπληρωτές υπουργούς και επίσης λιγότερους υφυπουργούς, σε μια προσπάθεια να είναι ένα σχήμα πιο λειτουργικό και ευέλικτο.
Η Βουλή, με βάση το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυσή της, θα ανοίξει εκ νέου στις 17 Ιουλίου. Για τότε προγραμματίζεται η ορκωμοσία των νέων βουλευτών και ίσως την ίδια μέρα, αν όχι στις 18 Ιουλίου, θα λάβει χώρα και η εκλογή του νέου Προεδρείου της Βουλής, με τον κ. Μητσοτάκη έως τότε να καλείται να αποφασίσει ποιον θα προτείνει για τη θέση του προέδρου. Από εκεί και πέρα, σειρά παίρνουν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ενώ λογικά θα «κολλήσει» σε αυτήν τη διαδικασία και η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Όπως και να έχει, η διαδικασία θα κρατήσει αρκετές μέρες, κατά πάσα πιθανότητα έως το τέλος της τελευταίας εβδομάδας του Ιουλίου. Σημειωτέον, περί το τέλος Ιουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να αποφασίσει και για τον επόμενο επίτροπο της χώρας στην ΕΕ, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Δημήτρη Αβραμόπουλο που τον Οκτώβριο ολοκληρώνει τη θητεία του. Για τη θέση ακούγεται έντονα το όνομα του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.
Τα πρώτα νομοσχέδια
Από εκεί και μετά, σειρά παίρνουν τα νομοσχέδια, μια και ο κ. Μητσοτάκης επιθυμεί η Βουλή να μείνει ανοιχτή όλο το καλοκαίρι και να κλείσει μόνο για λίγες μέρες πέριξ του Δεκαπενταύγουστου. Το πρώτο νομοσχέδιο θα είναι αυτό για την οργάνωση του κράτους και της κυβέρνησης, με τίτλο «Επιτελικό Κράτος. Το εν λόγω νομοθέτημα, που είναι σχεδόν έτοιμο, αποτυπώνει την πρόθεση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κωδικοποιήσει διάσπαρτες διατάξεις που αφορούν την οργάνωση της κυβέρνησης και το κυβερνητικό έργο, εν γένει, προκειμένου να αντικατασταθούν από ένα απλό και συνεκτικό κείμενο. Ο νόμος αυτός δεν είναι κάτι εντελώς καινοφανές. Τουναντίον, «πατάει» πάνω σε νομοθετήματα που έχουν ψηφιστεί και δεν εφαρμόστηκαν ποτέ πλήρως, ενώ ενσωματώνει λειτουργίες και προβλέψεις από σειρά άλλων νομοθετημάτων. Για παράδειγμα, ένα από τα κείμενα αναφοράς είναι ο νόμος 4109/2013 που είχε ψηφιστεί επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά αναφορικά με τη σύσταση της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού, αλλά και στον νόμο 4048/2012 που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Παπαδήμου για την αντιμετώπιση της πολυνομίας και της κακονομίας, ο οποίος, όμως, ελέω πολιτικών εξελίξεων, ποτέ δεν εφαρμόστηκε στην ουσία του. Εν προκειμένω, θα υπάρχει εκ νέου μια Γενική Γραμματεία Συντονισμού στο Μαξίμου με ισχυρό ρόλο και επικεφαλής τον νέο διευθυντή του γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά πάσα πιθανότητα τον νυν γενικό διευθυντή του ΣΕΒ, Άκη Σκέρτσο.
Ακόμα, σημαντικό θα είναι και το νέο Φορολογικό, που μάλλον θα έρθει προς το τέλος του θέρους ή και τον Σεπτέμβριο, όταν θα ενσωματώνονται οι πρώτες μειώσεις φόρων, όπως η πρώτη δόση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ και του φόρου των επιχειρήσεων, αλλά και η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στο 9%. Παράλληλα, σε αυτό το νομοσχέδιο θα υπάρχει και η επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση σε όλα τα είδη εστίασης, αλλά και σειρά άλλων διατάξεων. Οι μειώσεις των φόρων θα ψηφιστούν μεν, αλλά αρκετές θα ισχύσουν από 1/1/2020 και θα εγγραφούν και στον νέο Προϋπολογισμό, το προσχέδιο του οποίου θα έρθει τον Οκτώβριο, ώστε να ψηφιστεί έως τον Δεκέμβριο.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.