, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Διαξιφισμοί» Α. Τσίπρα – Κ. Μητσοτάκη για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις του α’ και του β’ παγκοσμίου πολέμου.
Η Βουλή αναμένεται να ζητήσει από την κυβέρνηση «να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες διπλωματικές και νομικές ενέργειες» για τις γερμανικές αποζημιώσεις και να τις διεκδικήσει, με την διαδικασία να ξεκινά με ρηματική διακοίνωση προς την Γερμανική κυβέρνηση.
Παρότι η συζήτηση έχει κυλήσει σε σχετικά ήπιος τόνους – αν εξαιρέσει κανείς το επεισόδιο με τους χρυσαυγίτες βουλευτές -η αντιπολίτευση εγκαλεί την κυβέρνηση ότι θυμήθηκε προεκλογικά να φέρει το σχετικό θέμα στη Βουλή.
Πάντως το Βερολίνο εμμένει στην πάγια θέση του για το ζήτημα. Ότι έχει κλείσει οριστικά.
«Το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων έχει νομικά και πολιτικά οριστικά διευθετηθεί», τόνισε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, που δεν θέλησε να σχολιάσει τη συζήτηση που γίνεται στην Αθήνα. «Αυτό που γνωρίζω είναι ότι σήμερα συζητά για το θέμα η ελληνική Βουλή. Το πώς θα τελειώσει η συζήτηση και ποιες επίσημες κινήσεις θα προκύψουν, δεν θέλω να το αξιολογήσω σήμερα», είπε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.
Μητσοτάκης: Προτεραιότητα η διεκδίκηση του κατοχικού δανείου
Επίθεση στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο αρχηγός της νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης χρέωσε στον ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά ελατήρια για τον χρόνο στον οποίο έρχεται η συζήτηση αυτού του θέματος.
«Το ότι η συζήτηση αυτή γίνεται τον Απρίλιο του 2019 ενώ το πόρισμα έχει ολοκληρωθεί από το 2016 δε μας κάνει εξαιρετικά αισιόδοξους, δεν γίνεστε πολύ πιστευτοί όταν λέτε ότι το ζήτημα αυτό εξετάζεται σε πολιτικά ουδέτερο χρόνο και ότι δεν σκοπεύετε να αποκομίσετε άλλα οφέλη από αυτή τη συζήτηση».
Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό θυμίζοντας τι είχε πει στην πρώτη του συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ.
«Ο κ. Τσίπρας τι είπε όταν συναντήθηκε για πρώτη φορά με την κ. Μέρκελ; Ότι δεν αφορά κάποια υλική διεκδίκηση ο όλος αγώνας της Ελλάδος προσθέτοντας ότι είναι ένα διμερές θέμα που για μας έχει ηθική και όχι υλική αξία. Αναρωτιέμαι πόσο δύσκολη κάνετε την ζωή οποιασδήποτε κυβέρνησης όταν ο πρωθυπουργός μπροστά στην καγκελάριο μιλά για θέμα ηθικό και όχι υλικό».
Μητσοτάκης: «Εχει δυσκολίες η διεκδίκηση»
Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων έχει πολλαπλές νομικές δυσκολίες προσθέτοντας ότι πιο εύκολο νομικά και πολιτικά είναι το θέμα του κατοχικού δανείου.
«Όσο ιερή και αν είναι η διεκδίκηση μας άλλο τόσο είναι και δύσκολη. Όλοι γνωρίζουμε την νομική πολυπλοκότητα της διεκδίκησης αλλά και την απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης στη διένεξη Γερμανίας Ιταλίας. Οι Έλληνες που υπήρξαν θύματα των ναζί δικαιούνται και πρέπει να συνεχίσουν ιδιωτικά να ζητούν αποζημιώσεις. Η διεκδίκηση του κατοχικού δανείου για την χώρα  είναι  νομικά ανοιχτή  και πολιτικά εφικτή και πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητά μας. Να κάνουμε κινήσεις που θα φέρουν αποτέλεσμα και όχι που θα πέσουν στο κενό».
Με αφορμή τη σημερινή συζήτηση ο κ. Μητσοτάκης έκανε μία αναφορά στις φρικαλεότητες του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου οι οποίες οδήγησαν μετά το τέλος του πολέμου την Ευρώπη σε οικονομική και σε πολιτική ενοποίηση ενώ έκανε αναφορά και στην τραγωδία με την καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων.
«Η συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις επαναφέρει στην μνήμη μας την πιο σκοτεινή περίοδο της Ευρώπης.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πίσω από την δημιουργία του μορφώματος οικονομικής συνεργασίας των ευρωπαϊκών χωρών ήταν η βαθιά πίστη των ανθρώπων που βίωσαν το δράμα του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου στην Ευρώπη ότι δεν πρέπει να ζήσει ποτέ ξανά μια τέτοια τραγούδια η Ευρώπη.
«Δακρύσαμε με την Παναγία των Παρισίων»
Στη Γαλλία κάηκε και ένα κομμάτι της δικιάς μας ψυχής. Η γενιά του πολέμου που έβαλε τα θεμέλια της ενωμένης Ευρώπης δεν είναι πια μαζί μας. Η σκυτάλη περνάς στη δική μας γενιά και η πρόκληση είναι να σταθούμε με σθένος απέναντι στους εθνικιστές και τους λαϊκιστές απ’ όπου κι αν προέρχονται όλοι αυτοί που θέλουν να κατεδαφίσουν όλα αυτά που με τόσο κόπο κατακτήθηκαν. Η Ευρώπη θα αντέξει όπως άντεξε και η Παναγία των Παρισίων  και θα χτιστεί με νέα υλικά για μια νέα εποχή».
Τσίπρας: Αμεσα η ρηματική διακοίνωση στη Γερμανία
«Η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει άμεσα να απευθύνει ρηματική διακοίνωση στην κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, με την οποία θα επαναλαμβάνει τις απαράγραπτες αξιώσεις της που προκύπτουν από την ναζιστική εισβολή και κατοχή καθώς και από τα εγκλήματα πολέμου της ναζιστικής Γερμανίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Και σύμφωνα με το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής οι απαράγραπτες αξιώσεις αφορούν:
Α. τις πολεμικές επανορθώσεις για τις υλικές καταστροφές και την διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας
Β. τις αποζημιώσεις για τα θύματα και τους συγγενείς των θυμάτων εγκλημάτων πολέμου
Γ. Την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου
Δ. Την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών και κειμηλίων.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.