, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Δ. Θερμαϊκού: Στο πλευρό του Γ. Τσαμασλή ο άνθρωπος που «εκτόξευσε» τα δημοτικά τέλη

Ήταν Ιανουάριος του 1999 όταν ένας νέος άνθρωπος, φοροτεχνικός στο επάγγελμα, από τη Νέα Μηχανιώνα, έπαιρνε το τιμόνι της διοίκησης του δήμου Μηχανιώνας μετά την εφαρμογή του «Καποδίστρια». Ο Κωνσταντίνος Κούτουκας εκλέχτηκε τη δεύτερη Κυριακή (15 Οκτωβρίου 1998) και ανέλαβε τα «ηνία» του δήμου, ενώ με λίγες μονάδες διαφορά ακολούθησε ο Γιάννης Μαυρομάτης, ο σημερινός δήμαρχος Θερμαϊκού.
Από την ημέρα της εκλογής του και για μια τετραετία, ο Κ. Κούτουκας είχε να ασχοληθεί με πλείστα όσα θέματα, τα οποία χειρίστηκε αναλόγως με τις δυνατότητες που είχε ως δήμαρχος. Ήταν, άλλωστε, νέος και χωρίς εμπειρία στην αυτοδιοίκηση. Επί των ημερών του «έσκασε» και η γνωστή σε όλη την Ελλάδα υπόθεση με τον μαθητή της Γ’ Γυμνασίου της Νέας Μηχανιώνας, του Οδυσσέα Τσενάι από την Αλβανία. Ο αριστούχος μαθητής επρόκειτο να σηκώσει την Ελληνική σημαία, όπως όριζε ο σχολικός κανονισμός. Η Νέα Μηχανιώνα διχάστηκε για το αν ο νεαρός, τότε, Οδυσσέας, έπρεπε η όχι να κρατήσει την ελληνική σημαία, και έγινε γνωστή σε όλη την Ελλάδα για την υπόθεση.
Τότε είχε υπάρξει αντίδραση μόνο από κατοίκους της περιοχής, ενώ οι συμμαθητές του Οδυσσέα είχαν ταχθεί, στην πλειονότητά τους, στο πλευρό του. Η λύση στον… Γόρδιο Δεσμό δεν δόθηκε όμως από τον επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής και δήμαρχο Ν. Μηχανιώνας, άλλα από τον ίδιο τον έφηβο μαθητή, ο οποίος παραιτήθηκε από το δικαίωμά του προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση και να επιστρέψουν οι μαθητές στα μαθήματά τους. Ο αλβανικής καταγωγής μαθητής, ο οποίος εξακολουθεί να αριστεύσει στις ΗΠΑ, είχε δηλώσει ότι δεν θα σηκώσει τη σημαία «για το καλό της κοινωνίας».
Το περιστατικό αυτό φαίνεται πως ήταν ανάμεσα σε εκείνα που «κόστισαν» στον Κ. Κούτουκα το δημαρχιακό θώκο της Ν. Μηχανιώνας. Η δημοφιλία του δημάρχου μειώθηκε, με αποτέλεσμα στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, αυτές του 2002, να στραφεί η εμπιστοσύνη των κατοίκων της περιοχής –και να εδραιωθεί, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια–  στο πρόσωπο του σημερινού δημάρχου Θερμαϊκού, Γιάννη Μαυρομάτη.
Η απώλεια του δήμου ήταν ο  λόγος που για ένα μικρό διάστημα –από το 2006 έως το 2010– ο φοροτεχνικός από τη Νέα Μηχανιώνα αποφάσισε να βγει από το προσκήνιο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Στις εκλογές του 2010, όμως, συντάχθηκε στο πλευρό του Γιάννη Αλεξανδρή, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές στο δήμο Θερμαϊκού. Λίγο διάστημα αργότερα πήρε από τη θέση του αντιδημάρχου οικονομικών απόφαση  και αύξησε τα δημοτικά τέλη κατά 24% (!) ανεβάζοντας τα σε επίπεδα πρωτοφανή για την περιοχή και καθιστώντας τα αβάσταχτα για τους δημότες και τους επαγγελματίες του δήμου. Παρά τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης, τα αυξημένα δημοτικά  τέλη παρέμειναν σε ισχύ.
Στις επόμενες εκλογές του 2014 ο Κ. Κούτουκας   αποσύρθηκε του από το προσκήνιο. Ωστόσο, για ακόμη μια φορά άλλαξε γνώμη στη συνέχεια και στις φετινές εκλογές αποφάσισε να διεκδικήσει το δήμο Θερμαϊκού. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσπάθειές του για να συγκροτήσει συνδυασμό έπεσαν στο κενό. Επί δύο μήνες, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, προσπαθούσε να «ρίξει γέφυρες» και να δημιουργήσει συνεργασίες, προκειμένου να κατέβει απέναντι στον «αιώνιο» αντίπαλο του, Γιάννη Μαυρομάτη. Ωστόσο, δεν τα κατάφερε.
Παρόλα αυτά, δεν εγκατέλειψε την προσπάθειά του να συμμετέχει στις αυτοδιοικητικές εκλογές και αποφάσισε να ενώσει τις δυνάμεις του με το συνδυασμό «Θερμαγικός» του Γιώργου Τσαμασλή, από την περιοχή του, τη Νέα Μηχανιώνα, ο οποίος είχε εκλεγεί δεύτερος στις εκλογές του 2014, χάνοντας στο Β’ γύρο από τον Γιάννη Μαυρομάτη.
Η συμμετοχή του Κ. Κούτουκα στα κοινά ξυπνάει για ακόμη μια φορά μνήμες στην τοπική κοινωνία, μνήμες που αφορούν στους χειρισμούς του ως πρώην δήμαρχος και ως αντιδήμαρχος οικονομικών. Πριν από λίγο διάστημα ο επικεφαλής της συγκεκριμένης παράταξης, ο Γιώργος Τσαμασλής, ανακοίνωσε τον Κ. Κούτουκα στο συνδυασμό του αποδεχόμενος στους κόλπους της παράταξης του τη νέα αυτή συνεργασία…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.