, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Δ. Ωραιοκάστρου: Τι αλλάζει στην ανακύκλωση τα επόμενα χρόνια

Αγώνα να αυξήσει τα ποσοστά της ανακύκλωσης δίνει ο δήμος Ωραιοκάστρου, την ώρα που η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των χωρών την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Karfitsa ρώτησε τους υποψήφιους δημάρχους για τα βήματα που σχεδιάζουν την επομένη των εκλογών, με στόχο αφενός να μειωθούν τα απορρίμματα που οδηγούνται στον ΧΥΤΑ και αφετέρου να εξοικονομήσουν χρήματα εκμεταλλευόμενοι την ανακύκλωση.
Από την ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΡΥΠΙΔΟΥ

Ερώτηση: Ποιά είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή στον τομέα της ανακύκλωσης στον δήμο Ωραιοκάστρου και ποιες κινήσεις σχεδιάζετε σε περίπτωση εκλογής για την επόμενη τετραετία;

Αστέριος Γαβότσης, δήμαρχος Ωραιοκάστρου, υποψήφιος με τον συνδυασμό «Πολιτεία με Όραμα»:
Η ανακύκλωση αποτελεί αναμφισβήτητα για κάθε αναπτυσσόμενη γωνιά του πλανήτη μια σημαντικότατη  προτεραιότητα για το περιβάλλον. Είναι υποχρέωση κάθε πολιτισμένης κοινωνίας να σκεφτεί την πολύτιμη συμβολή της στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης.
Για τον δήμο Ωραιοκάστρου, η ανακύκλωση αποτελεί προτεραιότητα. Ήδη έχουμε προμηθευτεί από την Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης 300 νέους κάδους, ενώ από δωρεά έχει προστεθεί στον στόλο της καθαριότητας και ένα νέο απορριμματοφόρο ανακύκλωσης. Επίσης, έχουμε παραλάβει 950 νέους κάδους στερεών αποβλήτων από τον αγωγό ΤΑΡ ως ανταποδοτικά οφέλη. Να τονίσουμε επιπλέον, ότι σε διάφορα σημεία του δήμου υπάρχουν ειδικά κυτία ανακύκλωσης, όπου οι πολίτες, εκτός από τα γνωστά ανακυκλώσιμα υλικά, μπορούν να ανακυκλώνουν και είδη ένδυσης και υπόδησης.
Όσον αφορά στα επόμενα βήματά μας, ως διοίκηση έχουμε σχεδιάσει και για την επόμενη τετραετία, γιατί είναι υποχρέωση και καθήκον μας να βλέπουμε μακροπρόθεσμα τον τόπο μας. Να σας πω ότι έχουμε ήδη προετοιμάσει φάκελο για υποβολή στο ΕΣΠΑ σχετικά με τη χρηματοδότηση δημιουργίας Κεντρικού Πράσινου Σημείου του δήμου Ωραιοκάστρου στη θέση Μπεϊλίκ, στη  Νεοχωρούδα, ενώ σχεδιάζονται ακόμη τρία Κεντρικά Πράσινα Σημεία, τα οποία θα γίνουν από ίδιους πόρους. Επίσης, έχουμε ενταχθεί στο Πράσινο Ταμείο μελέτης για την «Προμήθεια βυθιζόμενων κάδων για τη Δημιουργία τριών Πράσινων Σημείων Γειτονιάς στη Δ.Ε. Ωραιοκάστρου».
Να επισημάνω, τέλος, και είναι πολύ σημαντικό, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση και λειτουργία του πρώτου Κέντρου Διαλογής Ταξινόμησης αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού, ένα επίσης μεγάλο έργο, με πρωτοπόρο –στη Βόρεια Ελλάδα– τον δήμο Ωραιοκάστρου, το οποίο έχει επίσης ενταχθεί στο Πράσινο Ταμείο.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υποψήφιος δήμαρχος με τον συνδυασμό «Δύναμη Δημιουργίας»:
Ο δήμος Ωραιοκάστρου είναι αντιμέτωπος με το τεράστιο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, δαπανώντας το 2018 περίπου 700.000 ευρώ, αυξημένο περίπου κατά 114%, σε σχέση με το 2014 (περίπου 328.000 €). Η προφανής αποτυχία της απερχόμενης δημοτικής αρχής να διαχειριστεί τα απορρίμματα, οφείλεται στην μη εφαρμογή του σχεδιασμού καθώς οι δήμοι είναι πλέον υποχρεωμένοι να εκπονούν και να εφαρμόζουν Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΣΔΑ).
Άμεση μας προτεραιότητα, ως νέα δημοτική αρχή είναι η αύξηση της χωριστής συλλογής των ανακυκλώσιμων υλικών, η διαλογή στη πηγή των βιοαποβλήτων με σκοπό την ανάκτησή τους κατά ποσοστό 50% την ερχόμενη τετραετία (2019 – 2023) προσδοκώντας περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη. Βασικοί μας πυλώνες του προγράμματος ανακύκλωσης στον δήμο Ωραιοκάστρου είναι:

  • Πλήρης εφαρμογή του προγράμματος ανακύκλωσης των 4 υλικών συσκευασίας (χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο και   γυαλί) σε όλες τις υπηρεσίες του δήμου, στις σχολικές μονάδες, καθώς και σε χώρους ειδικού ενδιαφέροντος με παράλληλα κίνητρα επιβράβευσης.
  • Επέκταση του προγράμματος με την εγκατάσταση καφέ κάδου -για την διαλογή στην πηγή των βιοαποβλήτων- υποχρεωτικά στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
  • Δημιουργία πιλοτικού προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης, με δωρεάν διάθεση κομποστοποιητών και παράλληλη ενημέρωση  για την ορθή εφαρμογή της.
  • Ενημερωτική εκστρατεία  του δήμου μέσω του ηλεκτρονικού και γραπτού Τύπου καθώς και  με την μέθοδο πόρτα – πόρτα για την ευαισθητοποίηση των πολιτών και μαθητών  σε θέματα ανακύκλωσης.

Ανέστης Πολυχρονίδης, υποψήφιος δήμαρχος της παράταξης «Συνεργασία Τώρα»:
Σήμερα, η ανακύκλωση στον δήμο Ωραιοκάστρου δεν προχωρά. Στόχος μας είναι να μειώσουμε επιτέλους τα απορρίμματα που καταλήγουν στον ΧΥΤΑ και να αυξήσουμε την κυκλική ανακύκλωση με:

  • Ημερίδες, όπου θα επιδιωχθεί η ευαισθητοποίηση των πολιτών και των επαγγελματιών για την κυκλική ανακύκλωση και τη σωστή χρήση των μπλε κάδων.
  • οργάνωση των υπηρεσιών, λειτουργία των «πράσινων σημείων» και αύξηση των μπλε κάδων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών.
  • καμπάνιες ώστε οι πολίτες να αποφεύγουν να αγοράζουν προϊόντα συσκευασμένα σε πλαστικά μιας χρήσης.
  • συνδιαχείριση με τους δημότες, με τη χρήση της κίτρινης σακούλας, των ανακυκλώσιμων υλικών που δεν παίρνουν την «πράσινη βούλα» της ΕΕΑ και στη συνέχεια περισυλλογή τους από τον δήμο και μεταφορά τους για περαιτέρω επεξεργασία στον ΦΟΔΣΑ.
  • προώθηση της κομποστοποίησης και για τα μη αποδομήσιμα υλικά που δεν θα κομποστοποιούνται από τους δημότες περισυλλογή σε κατάλληλες σακούλες που θα προμηθεύονται οι πολίτες από τον δήμο.

Άγγελος Θεμελής, υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»:
Η ανακύκλωση είναι ανοργάνωτη. Δεν πραγματοποιήθηκε σχεδιασμός ολοκλήρωσης που να ξεκινάει  από τα σχολεία με την εκμάθηση των μαθητών στη συγκέντρωση των υλικών κατά κατηγορία.Το κύριο όφελος θα ήταν η συνειδητοποίηση του μαθητόκοσμου κι από την άλλη μεριά θα υπήρχαν σοβαρά έσοδα για τις σχολικές επιτροπές και τους συλλόγους.
Οι μπλε κάδοι δεν επαρκούν, πολλές φορές δεν είναι στο σωστό σημείο, δεν προχώρησε η διακεκριμένη συγκέντρωση  σε οργανικά, γυάλινα, προϊόντα αλουμινίου κλπ απορρίμματα. Υπάρχουν κλοπές ανακυκλώσιμων υλικών. Οι βυθιζόμενοι κάδοι λειτουργούν προβληματικά. Δεν δημιουργήθηκαν ακόμα πράσινα σημεία υπό την αποκλειστική διαχείριση του δήμου, υφίστανται «εγκαταλελειμμένες» χωματερές οι οποίες πρέπει να καθαρίσουν και να ανακυκλωθεί το περιεχόμενό τους.
Η ορθολογική διαχείριση της ανακύκλωσης (ανάκτηση χρήσιμων υλικών, υγειονομική ταφή  υπόλοιπων σε ΧΥΤΥ), μόνον από τους ΟΤΑ, παραμένει ζητούμενο. Η δημοτική αρχή θα πρέπει, σε συνεργασία με δημόσιους φορείς (λ.χ. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο) να συμβάλλει στο θέμα της κομποστοποίησης στο σπίτι. Χρειάζεται να αναπτυχθούν προγράμματα ανακύκλωσης και κομποστοποίησης με τη συμμετοχή των πολιτών.
Παντελής Τσακίρης, υποψήφιος δήμαρχος, επικεφαλής της παράταξης «Πρωταγωνιστές Ξανά»:
Την ίδια στιγμή που οι Σουηδοί έχουν φτάσει στο σημείο να εισάγουν τα σκουπίδια άλλων χωρών προκειμένου να τα ανακυκλώσουν –και τελικά να κερδίσουν και χρήματα από αυτή τη δραστηριότητα–, στη χώρα μας αναλωνόμαστε ακόμη σε διαπιστώσεις. Ο δήμος Ωραιοκάστρου, συγκεκριμένα, έχει χάσει τεράστιες ευκαιρίες στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων και προγραμμάτων που θα εμπέδωναν την ανακύκλωση ως πρακτική και θα είχαν απτό όφελος για τους δημότες και το περιβάλλον.
Δεν χρειάζεται κανείς να είναι ειδικός για να δει ότι κατ’ αρχήν ο αριθμός των κάδων ανακύκλωσης δεν επαρκεί για το μέγεθος του δήμου Ωραιοκάστρου. Επίσης, είναι αναγκαίο να εντατικοποιηθούν οι καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη σωστή χρήση των κάδων ανάλογα με το ανακυκλώσιμο υλικό, ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα στη διαδικασία του διαχωρισμού.
Απαιτείται, ασφαλώς, η άρτια συνεργασία δήμου, τοπικής κοινωνίας και ιδιωτικού τομέα, αν θέλουμε να αλλάξουμε την ποιότητα της ζωής μας.
Παντελής Σκαρλάτος, υποψήφιος δήμαρχος, επικεφαλής της παράταξης «ΑΝ.Α.Σ.Α»:
Η παρούσα κατάσταση στον τομέα ανακύκλωσης του δήμου μας θα τολμούσα να πω ότι βρίσκεται ακόμη σε εμβρυακό στάδιο. Οι μπλε κάδοι είναι ελάχιστοι ενώ από πλευράς δήμου δεν υπήρξε κανένας συντονισμός προς αυτή την κατεύθυνση.
Η παράταξή μας, ως νέα δημοτική αρχή, θα έχει ως προτεραιότητα την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων διαχείρισης ΑΣΑ όπου, παρά το γεγονός ότι έχουν προβλεφθεί για τον δήμο, έως τώρα δεν έχουν υλοποιηθεί. Στις προτεραιότητές μας είναι:

  • Ανάπτυξη δικτύου κάδων χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών σε τέσσερα ρεύματα προ-διαλογής (χαρτί, γυαλί, πλαστικό, μέταλλο).
  • Ανάπτυξη δικτύου κάδων χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων (οργανικών – καφέ κάδος), συμπεριλαμβανομένης της διανομής κάδων οικιακής κομποστοποίησης για περιοχές με περιαστικό – αγροτικό οικιστικό περιβάλλον.
  • Χωριστή συλλογή πράσινων αποβλήτων και κατά περίπτωση, γεωργικών υπολειμμάτων, με στόχο την εκτροπή από την ταφή.
  • Αδιάλειπτες δράσεις ενημέρωσης – συμμετοχής των πολιτών.

Σε επίπεδο υποδομών, οι προβλεπόμενες δράσεις για τις οποίες η υλοποίησή τους κρίνεται άμεση, περιλαμβάνουν:

  • Ανάπτυξη μονάδα κομποστοποίησης οργανικών αποβλήτων με δυνατότητα επεξεργασίας (κομποστοποίηση) του υλικού καφέκάδου (βιοαπόβλητα), ποσότητες ιλύος από την ΕΕΛ Μυγδονίας και κατά περίπτωση, γεωργικών υπολειμμάτων.
  • Ανάπτυξη δικτύου γωνιών ανακύκλωσης και πράσινου σημείου για τη συγκέντρωση υλικών προς επαναχρησιμοποίηση – ανακύκλωση, προς αποκλειστική εξυπηρέτηση των δημοτών Ωραιοκάστρου.
  • Μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης μικρής κλίμακας για την επεξεργασία των ζωικών υποπροϊόντων από ιδιωτικές εκμεταλλεύσεις ζωικού κεφαλαίου.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.