, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Εθνικό μέτωπο κατά του Ερντογάν

Στη Βάρνα της Βουλγαρίας συγκεντρώνονται τα βλέμματα καθώς σήμερα Δευτέρα θα διεξαχθεί η Σύνοδος μεταξύ των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας. Στο ίδιο τραπέζι θα καθίσουν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ, ο επικεφαλής της Επιτροπής Ζ. Κ. Γιούνκερ, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μ. Μπορίσοφ με τον πρόεδρο της Τουρκίας Τ. Ερντογάν.

Του Θοδωρή Ι. Δαφέρμου

Ο βασικός σκοπός της Συνόδου είναι να επεκτείνουν επισήμως τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το μεταναστευτικό, που έγινε ακριβώς πριν από δύο χρόνια.

Παράλληλα, όμως, οι 28 ηγέτες  της Ε.Ε. μέσω των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που υιοθετήθηκαν τα ξημερώματα της Πέμπτης έστειλαν ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία καταδικάζοντας τις «συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειές» της στο Αιγαίο και στην Κύπρο.

Στην Karfita μιλούν  ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, η ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη και ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης. Οι τρεις ευρωβουλευτές απαντούν σε δύο ερωτήματα που σχετίζονται με την προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και με την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Τα ερωτήματα έχουν ως εξής :

  • Πιστεύετε ότι η Ε.Ε. μπορεί να φρενάρει την έντονη προκλητικότητα που έχει επιδείξει η Τουρκία το τελευταίο διάστημα; Αν ναι με ποιους τρόπους;
  • Εσείς ως ευρωβουλευτής έχετε θέσει στα αρμόδια όργανα του ευρωκοινοβουλίου το ζήτημα με τη σύλληψη και κράτηση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές;

Απαντήσεις:

Δημήτρης Παπαδημούλης:

  • Χάρη στην αποφασιστική, ψύχραιμη και μεθοδική προσπάθεια της Ελλάδας και της Κύπρου έχουμε μια πλήρης ευρωπαϊκή στήριξη των θέσεων μας και για το Αιγαίο και για την Κύπρο και για τους δυο στρατιωτικούς. Συνεχίζουμε την προσπάθεια για την πλήρη διπλωματική απομόνωση της ηγεσίας Ερντογάν.
  • Το έθεσα από την πρώτη στιγμή στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Νταγιάνι, ο οποίος ήδη έχει κάνει και διάβημα προς τις τουρκικές αρχές και ισχυρή θετική δήλωση για τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς. Εκδώσαμε, παράλληλα, κοινή ανακοίνωση δεκαπέντε Έλληνες ευρωβουλευτές που ζητά την άμεση απελευθέρωση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών. Στο Ευρωκοινοβούλιο στα θέματα αυτά κυριαρχεί η σοβαρότητα, η αποτελεσματικότητα και η εθνική ομοψυχία

Μαρία Σπυράκη:

1)Η  Ευρωπαϊκή  Ένωση μέσω των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου  αλλά και της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος,  ζητά από την Τουρκία να αποκλιμακώσει την επιθετική συμπεριφορά της  στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ και να ξεκινήσει διάλογο με την Ελλάδα ώστε να ξεκινήσει διάλογος για την άμεση επιστροφή των 2 Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν την 1η Μαρτίου. Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε και πήρε από τη Σύνοδο του ΕΛΚ ξεκάθαρη διατύπωση που όχι μόνο καταδικάζει την τουρκική επιθετικότητα αλλά ταυτόχρονα προασπίζεται τα ελλαδικά και τα κυπριακά συμφέροντα στη βάση του δεδομένου ότι η τουρκική επιθετικότητα σε Ελλάδα και Κύπρο είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα που εκτός των άλλων αφορά και στην ενεργειακή ασφάλεια στην ΕΕ

2)Δεκαέξι ευρωβουλευτές έχουμε υπογράψει επιστολή προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να γίνει γνωστή η σύλληψη των δύο Ελλήνων αξιωματικών και καλούμε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς  ώστε να εξαντλήσουν την επιρροή τους προς την Τουρκία ώστε να απελευθερωθούν τα παιδιά μας και να γυρίσουν στα σπίτια τους. Επίσης κλιμακώνοντας αυτή την προσπάθεια συνυπογράφουμε ερώτηση προς την Ύπατη Εκπρόσωπο για τα εξωτερικά θέματα, αντιπρόεδρο της Κομισιόν  Φεντερίκα Μογκερίνι  προκειμένου η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να απαιτήσει από την Τουρκία την επιστροφή των δύο στρατιωτικών , συνδέοντας τη συμπεριφορά της με την ενταξιακή της πορεία και την σχέση της με την ΕΕ.

Νίκος Ανδρουλάκης

  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει και τη δύναμη αλλά και τα εργαλεία πίεσης προς τη γειτονική χώρα. Σας θυμίζω ότι η Τουρκία διατηρεί την ιδιότητα της υποψήφιας χώρας προς ένταξη και οφείλει να έχει μια ανάλογη συμπεριφορά. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι, με διαφορά, ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας, με ιδιαίτερα σημαντικές -και μάλιστα πρόσφατες- επενδύσεις από γερμανικές και ολλανδικές εταιρείες. Το ερώτημα λοιπόν δεν είναι αν μπορεί η Ε.Ε να παρέμβει αλλά αν πραγματικά επιθυμεί κάτι τέτοιο.
  • Όπως γνωρίζετε, πριν από μερικές μέρες μαζί με τους περισσότερους Έλληνες συναδέλφους μου στην Ευρωβουλή υπογράψαμε κοινή δήλωση υπέρ των δυο αξιωματικών μας, καλώντας την τουρκική κυβέρνηση να προχωρήσει στην απελευθέρωση τους. Ανεξάρτητα από το τελευταίο περιστατικό, από την αρχή της θητείας μου είμαι τακτικός μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και παρακολουθώ στενά τις εξελίξεις στις ευρωτουρκικές σχέσεις, θέτοντας διαρκώς τα ζητήματα που αφορούν την προκλητικότητα Ερντογάν, από τον Έβρο και το Αιγαίο, μέχρι και την κυπριακή ΑΟΖ.

 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.