, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Η Συμφωνία που δίχασε τους Έλληνες

Η Συμφωνία των Πρεσπών δίχασε τον ελληνικό λαό αλλά και «ισοπέδωσε» τον κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με μεγάλες απώλειες για το κόμμα του Πάνου Καμμένου, «διέλυσε» την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού και ανάγκασε την κυβέρνηση  του ΣΥΡΙΖΑ με τους 145 βουλευτές που διαθέτει να αναζητά οριακά υποστηρικτές από κάθε μετερίζι, προκειμένου να διεκπεραιώσει την αποστολή της.

Της ΒΙΒΗ ΑΝΔΡΙΤΣΟΥ

Εντάσεις δημιουργήθηκαν και από το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης  να κατατεθεί το επίσημο Συνταγματικό κείμενο των Σκοπίων προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι πρόσφατες αλλαγές που ψήφισε η γειτονική χώρα συνάδουν με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Στ. Καλαφάτης: Διαστρεβλώνουν, εξαπατούν και προσπαθούν να διχάσουν

Ο πρώην υπουργός και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης σε δηλώσεις του στην Κarfitsa τόνισε τα εξής: “Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν περίμενε το συλλαλητήριο για να διχάσει τους πολίτες. Μόλις πρόσφατα ο πρωθυπουργός ήρθε, στη Θεσσαλονίκη, για να επιτεθεί σε όλους εμάς, που απορρίπτουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών. Έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει «πατριδοκάπηλους» και «εθνικιστές» την πλειονότητα των Ελλήνων. Κουνούσε το δάχτυλο στην παράταξη που βρέθηκε πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας, που δικαιώθηκε για τις μεγάλες ιστορικές επιλογές της, επειδή υπηρέτησε και υπηρετεί την ενότητα των Ελλήνων.

Ακολουθεί γνωστή πρακτική: Γνωρίζει ότι δεν μπορεί να συσπειρώσει. Γι αυτό βάλθηκε να διχάσει. Διαστρεβλώνει για να εξαπατήσει. Υπόσχεται για να παραπλανήσει. Ειδικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, εγκαταλείπει πάγιες εθνικές θέσεις. Στην κυβέρνηση, παριστάνουν τους πατριώτες και κατηγορούν άλλους σαν εθνικιστές. Προσπαθούν να πολώσουν και κατηγορούν άλλους για πόλωση. Προσπαθούν να διχάσουν και καταγγέλλουν άλλους για διχασμό. Με τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο, ο απλός πολίτης τους είπε πως ματαιοπονούν.  Τους είδε, τους έμαθε και τους ξέρει.  Όσο για μας στη Νέα Δημοκρατία, τους παρακολουθούμε, αλλά δεν τους ακολουθούμε. Δεν υποκύπτουμε στην κατάρα του διχασμού. Και ζητάμε κι από τον κόσμο να κάνει το ίδιο.

Δ. Μάρδας: Η  Συμφωνία των Πρεσπών καλείται να καλύψει κενά

Ο πρώην υπουργός, βουλευτής του  ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Μάρδας σε δηλώσεις του στην Κarfitsa, τόνισε ότι ‘’Ο Ελληνικός λαός πρέπει να εκφράζει τη βούληση, το θυμό και τα συναισθήματα του σε κάθε εθνικό θέμα, είτε με διαδηλώσεις είτε με κάθε άλλη μορφή ειρηνικής διαμαρτυρίας. Η εξωτερική πολιτική της χώρας οφείλει να αφουγκράζεται τους πολίτες. Από την άλλη όμως λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα και τα λάθη κάθε προβλήματος, που δεν τα γνωρίζουν οι πολίτες, πρέπει με ψυχραιμία να τα σταθμίζει και να οικοδομεί μακροπρόθεσμες βιώσιμες πολιτικές. Εφόσον η βέλτιστη συμφωνία, που δεν θα περιείχε το όνομα Μακεδονία χάθηκε λόγω ακατάλληλων χειρισμών και συσσωρευμένων δικών μας λαθών διαχρονικά από το 1992 ως το 2003, μια δεύτερη το δυνατόν καλύτερη επιλογή καλείται να καλύψει τα κενά της αδράνειας και των καταστροφικών πολιτικών των μεταθέσεων. Ενδεικτικά σημειώνεται το εξής: Tον Μάιο του 2003 κυρώσαμε ως Εθνικό Κοινοβούλιο, τη Συμφωνία Σύνδεσης FYROM – EE, μετά τη λήξη της «Ενδιάμεσης Συμφωνίας» τον Δεκέμβριο του 2002 και ενώ τα Σκόπια δεν είχαν τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Αυτή ήταν ή αρχή του τέλους της απώλειας του ονόματος και όλων όσων συνδέονται με αυτό.

Μια Συμφωνία που θα ικανοποιούσε πλήρως το ένα μέρος αφήνοντας ανικανοποίητο το δεύτερο θα είχε βραχυχρόνια ισχύ σύμφωνα με την παγκόσμια εμπειρία. Η  δημιουργία λοιπόν ενός καθεστώτος νικητή-ηττημένου στις διεθνείς σχέσεις δε λύνει προβλήματα, απλά τα επανεμφανίζει στο μέλλον πολύ δριμύτερα συχνά, (Βλ. Συνθήκη Βερσαλλιών, 1919)’’.

Ν. Ταχιάος: Να ενωθούν οι φορείς της Θεσσαλονίκης

«Ο κ. Τσίπρας διαπραγματεύτηκε μαζί με τον κ. Κοτζιά τη Συμφωνία των Πρεσπών, σαν να επρόκειτο να κάνει ένα συμβιβαστικό κείμενο στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε  ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Νίκος Ταχιάος. Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη- Υπεύθυνα» σχολιάζοντας τα επεισόδια κατά την διάρκεια του συλλαλητηρίου στην Πλατεία Συντάγματος, υπογράμμισε ότι « όλη η υπόθεση άρχισε ως προβοκάτσια. Ακόμα και ο κ.Τσίπρας είχε στο μυαλό του πως θα φέρει, με το συλλαλητήριο, σε δυσχερή θέση την αντιπολίτευση και κυρίως τη Νέα Δημοκρατία».Επιπροσθέτως ο κ.Ταχιάος, τόνισε  την ανάγκη να ενωθούν όλοι οι φορείς της Βόρειας Ελλάδας που έχουν «πραγματική» φωνή, μεταξύ των οποίων είναι και ο δήμος Θεσσαλονίκης, και να συνταχθούν σε μια στρατηγική που θα έχει ως στόχο να αναστείλει τις συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Δ. Σκιαδάς: Και τώρα τι;

Ο καθηγητής  Ευρωπαϊκής Διακυβέρνησης του  Πανεπιστημίου  Μακεδονίας, Δημήτρης Σκιαδάς, είναι ένας από τους δώδεκα διακεκριμένους πανεπιστημιακούς που υπογράφουν  ανοιχτή επιστολή και  επικρίνουν τη Συμφωνία των Πρεσπών όπου  αναλύουν τα λάθη και τις αντιφάσεις της ελληνικής διπλωματίας. Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Karfitsa τόνισε τα εξής: «Τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές η Συμφωνία των Πρεσπών συζητείται στη Βουλή των Ελλήνων, εν μέσω εντάσεων, αντεγκλήσεων, διαδικαστικών πρωτοβουλιών που ανατρέπουν την κοινοβουλευτική πρακτική πολλών χρόνων. Και όλα αυτά στον απόηχο ενός συλλαλητηρίου που θα το θυμόμαστε όχι για τον παλμό και τη σημασία του αλλά για τη χρήση χημικών επί δικαίων και αδίκων. Μια ανάμνηση που και αυτή θα πάρει τη θέση της (μαζί με άλλες ανάλογες αναμνήσεις) στη «βιβλιοθήκη» των γεγονότων που καθένας μας έχει μέσα του, αλλά σε διαφορετικό ράφι, αναλόγως των πιστεύω του. Αυτά τα πιστεύω είναι που θέτουν τις προδιαγραφές για το τι θα ακολουθήσει. Ήδη η προαναφερθείσα κοινοβουλευτική σύγκρουση για τη Συμφωνία των Πρεσπών εντάσσεται στη συνήθη ειδησεογραφική ροή, σε παρατακτική αναφορά με άλλα θέματα της επικαιρότητας, όπως η ρύθμιση των χρεών προς το Δημόσιο σε 120 δόσεις, οι ειδήσεις του αστυνομικού δελτίου, η κατάσταση στο χώρο της Υγείας, κλπ. Τα τελευταία οκτώ χρόνια η εσωτερική υποτίμηση που υποστήκαμε όλοι λόγω της κρίσης δεν ήταν μόνο οικονομική. Αφορά την αντίληψη μας για τους θεσμούς της πολιτείας μας, τη σημασία της συμπεριφοράς μας, την αίσθηση του «ανήκειν» σε ένα σύνολο. Μας νοιάζει πλέον το δέντρο (εμείς και ο μικρόκοσμος μας) και όχι το δάσος (η κοινωνία, η χώρα, ο κόσμος στον οποίο ζούμε). Και με μια τέτοια στάση μην απορούμε για περιπτώσεις όπως η Συμφωνία των Πρεσπών. Εμείς, και μόνο εμείς, με τις δημόσιες επιλογές και στάσεις μας νομιμοποιούμε τέτοιες καταστάσεις. Επομένως εμείς, και μόνο εμείς, μπορούμε να τις αλλάξουμε. Το θέμα είναι να θέλουμε».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.