, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Θ. Θεοχαρόπουλος: Ο Ζάεφ είναι ένας προοδευτικός πολιτικός, αποφασισμένος να αλλάξει ριζικά τα πράγματα στη χώρα του

«Θα είναι θετική εξέλιξη, εάν τελικά συμβεί, η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ για προγραμματική στροφή σε μια προοδευτική συμμαχία με όρους μέλλοντος και όχι παρελθόντος». Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Χαρακτηρίζει την πρόσκληση του πρωθυπουργού στους προοδευτικούς πολίτες για συμπόρευση ενδιαφέρουσα, σημειώνει όμως ότι «οι προοδευτικοί πολίτες θα περίμεναν να ακούσουν και μια πειστική εξήγηση για την παρατεταμένη περίοδο συγκυβέρνησης με τον Πάνο Καμμένο και το σκληρό δεξιό και ακραία συντηρητικό κόμμα των ΑΝΕΛ».

Ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επισημαίνει: «Είμαστε υπέρ της πρόσθεσης και του πολλαπλασιασμού δυνάμεων, όχι υπέρ της αφαίρεσης και διαίρεσής τους».

Για τη συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ με τις «γέφυρες» ο κ. Θεοχαρόπουλος αφού δηλώνει ότι δεν γνωρίζει το πλαίσιο της συγκεκριμένης συνδιάσκεψης υπογραμμίζει «εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι μας ενδιαφέρει η προγραμματική πολιτική και όχι οι ευκαιριακές συμπράξεις για να μπορεί να θεμελιωθεί και να εκκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος για συγκεκριμένες προοδευτικές πολιτικές με συγκεκριμένο περιεχόμενο».

Σχετικά με τις συνομιλίες που με την ηγεσία των Σκοπίων για τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Θεοχαρόπουλος σημείωσε: “Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να προλαβαίνουμε και να επιλύουμε αβλεψίες, αστοχίες ή αδράνειες που παραβιάζουν το γράμμα και το πνεύμα της Συμφωνίας, όπως συνέβη στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού του Βερολίνου, όπου αντιμετωπίστηκε αμέσως.Ο κ. Ζάεφ είναι ένας προοδευτικός σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, σαφώς αποφασισμένος να αλλάξει ριζικά τα πράγματα στη χώρα του, μακριά από εθνικισμούς και περιχαρακώσεις και είναι αυτές οι πολιτικές που χρειαζόμαστε εδώ στην «πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης» για να έχουμε ένα μέλλον ειρήνης, ευημερίας και ανάπτυξης. Για αυτό, μετά τη συνάντηση, είμαι σαφώς πιο αισιόδοξος”.

Σχετικά με την πρόταση της Υπουργού Πολιτισμού, Μυρσίνης Ζορμπά για ανταλλαγή του Δρομέα του Κ. Βαρώτσου με άγαλμα των Σκοπίων, ο κ. Θεοχαρόπουλος σχολίασε: “Τέτοια ζητήματα όμως, εάν υπάρχουν, διερευνώνται και επιλύονται στο πλαίσιο των επιτροπών που προβλέπει η Συμφωνία ή άλλων ad hoc επιτροπών. Εξάλλου και η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας έσπευσε να διευκρινίσει ότι ουδέποτε της τέθηκε τέτοιο ζήτημα και επιπλέον ότι έχει αναλάβει τη δέσμευση να τοποθετήσει πινακίδες σε μνημεία και αγάλματα που δεν θα κατεδαφιστούν, όπου θα αναγράφεται ότι δεν ανήκουν στη δική της αλλά στην ελληνική ιστορική παράδοση”.

Υποστηρίζει, τέλος, μιλώντας στο Πρακτορείο, ότι η Δημοκρατική Αριστερά, ως κοινοβουλευτικό κόμμα «προετοιμάζεται για την συμμετοχή της στις ευρωεκλογές με την πολιτική της αυτονομία» υπογραμμίζοντας όμως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συζητά και με άλλες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου με στόχο την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.