, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Θ.Καράογλου: «Η συμφωνία των Πρεσπών θρέφει τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων»

Τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων που εξακολουθεί να αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της εξωτερικής πολιτικής του γειτονικού κρατιδίου καταγγέλλει με ερώτησή του στη Βουλή ο κ. Θεόδωρος Καράογλου.
Με αφορμή την προκλητική δήλωση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ότι μέσω της συμφωνίας των Πρεσπών η δήθεν «Μακεδονική» γλώσσα είναι πολύ πιθανό να διδάσκεται στα ελληνικά σχολεία, ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας καλεί τους αρμόδιους υπουργούς Εξωτερικών και Παιδείας να απαντήσουν δημόσια στο αν υπάρχει σχετική πρόβλεψη στην εθνικά επιζήμια συμφωνία που υπέγραψε η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
«Το νέο εθνικό αφήγημα του Σκοπιανού πρωθυπουργού περί “Μακεδονίας” του Αιγαίου επιβεβαιώνει με τον χειρότερο τρόπο τους έντονους προβληματισμούς που έχει διατυπώσει εξ αρχής η ΝΔ για το πόσο εθνικά ζημιογόνα είναι η συμφωνία των Πρεσπών. Και αυτό διότι ενθαρρύνει αντί να εξαλείφει τον αλυτρωτισμό του γειτονικού κρατιδίου» σημειώνει στην ερώτησή του ο κ. Καράογλου.
Επίσης στηλιτεύει τα αργά αντανακλαστικά, αλλά και την «περίεργη σιωπή» που επέδειξε η ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία «αντί να αντιδράσει με τον πλέον δυναμικό τρόπο στην άκρως προκλητική δήλωση του κ. Ζάεφ, ο οποίος εγείρει μείζον εθνικό θέμα, επιχείρησε να υποβαθμίσει το ζήτημα μέσω μιας άνευρης τοποθέτησης η οποία δεν θέτει ξεκάθαρες “κόκκινες” γραμμές από την πλευρά της Ελλάδας».
Με την ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Καράογλου, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, θέτει στην κυβέρνηση τέσσερα καίρια ερωτήματα:
1) Με τη σιωπή της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναγνωρίζει την ύπαρξη δήθεν «Μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα, ζήτημα που θέτει ο κ. Ζάεφ;
2) Η συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει τη διδασκαλία της δήθεν «Μακεδονικής» γλώσσας στα ελληνικά σχολεία;
3) Ποιες πρωτοβουλίες προτίθενται να αναλάβουν ώστε να καταστήσουν σαφές στα Σκόπια, αλλά και στη διεθνή κοινή γνώμη, ότι δεν τίθεται ζήτημα ύπαρξης δήθεν «Μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα;
4) Ποιες αλλαγές σχεδιάζει η κοινή επιτροπή Ελλάδας-Σκοπίων στα βιβλία ιστορίας των δυο χωρών;
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.