, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Και ο Θανάσης Αθανασίου είναι Υψίπολις

Τη στήριξή του στη Δημοτική Κίνηση “Υψίπολις” και τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γρηγόρη Ζαρωτιάδη εκφράζει με δήλωσή του ένα από τα ιστορικά στελέχη της ανανεωτικής αριστεράς, ο Θανάσης Αθανασίου.

Συγκεκριμένα ο κ. Αθανασίου αναφέρει τα εξής: “Επειδή αρκετοί φίλοι και γνωστοί με ρωτούν αν έχω αποφασίσει τι θα ψηφίσω στις δημοτικές εκλογές σκέφτηκα να τους απαντήσω δημοσίως! Υποστηρίζω το συνδυασμό “Υψίπολις” με υποψήφιο δήμαρχο τον κ. Γρηγόρη Ζαρωτιάδη. Εκεί βρήκα ένα δομημένο προγραμματικό σχεδιασμό, ρεαλιστικό, με κοινωνική ευαισθησία και οικολογική οπτική, μια στόχευση για ανθρώπινη πόλη, με σύγχρονη οργάνωση σε βάση μητροπολιτική και συμμετοχική. Πάνω απ’ όλα, όμως, σημασία καθοριστική για την υποστήριξή μου έχουν οι άνθρωποι που συγκροτούν την παράταξη και τον συνδυασμό αφού οι ιδέες και τα προγράμματα καλά είναι αλλά αυτά αν δεν συνοδεύονται με διάθεση ανιδιοτελούς προσφοράς, με εντιμότητα και ικανότητα όλα ακυρώνονται. Έτσι, η “Υψίπολις”, έξω από τα κόμματα του main stream πολιτικού συστήματος, προοδευτική, δημοκρατική, αριστερή παράταξη ασφαλώς αποτελεί μια επιλογή για κάθε δημότη που θέλει μια πόλη για τους πολίτες και όχι για τα συμφέροντα”.

Ο Θανάσης Αθανασίου είναι οικονομολόγος (μάστερ οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου), σήμερα, συνταξιούχος. Είχε έντονη πολιτική δραστηριότητα από τα μαθητικά του χρόνια στο αριστερό και δημοκρατικό κίνημα της εποχής του. Υπήρξε στέλεχος της αριστερής σπουδαστικής οργάνωσης «Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη» με συλλήψεις και καταδίκες πριν από τη στρατιωτική δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967 για τη δράση του στο φοιτητικό και ευρύτερο δημοκρατικό και αριστερό κίνημα. Στη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών, την 21η Απριλίου 1967, αφού διέφυγε τη σύλληψη, βγήκε στην παρανομία εντασσόμενος αρχικά στο Πατριωτικό Αντιδικτατορικό Μέτωπο (ΠΑΜ) και, ακολούθως, υπήρξε ιδρυτικό μέλος και ύστερα γραμματέας της Πανελλαδικής Αντιδικτατορικής Οργάνωσης Σπουδαστών ‘Ρήγας Φεραίος’ αγωνιζόμενος από τις γραμμές της κατά της χούντας. Συνελήφθη τον Απρίλιο του 1968 και δικάστηκε και καταδικάστηκε από το έκτακτο στρατοδικείο της Αθήνας σε 21 χρόνια κάθειρξη. Παρέμεινε σε διάφορες φυλακές της χώρας –Αβέρωφ, Κορυδαλλού, Κέρκυρας, Τρικάλων – από τον Απρίλιο του 1968 μέχρι τον Αύγουστο του 1973 οπότε και αποφυλακίστηκε με τη γενική αμνηστία του δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλου. Μετά τη μεταπολίτευση, υπήρξε στέλεχος του ΚΚΕ Εσωτερικού μέχρι το 1986, οπότε, ύστερα από τη διάσπασή του, αποχώρησε, παραμένοντας, έκτοτε, στο χώρο των κομματικά ‘ανένταχτων’ αριστερών, προσηλωμένος σταθερά στις ιδέες της ανανεωτικής, δημοκρατικής και ριζοσπαστικής αριστεράς απορρίπτοντας τόσο τον βάρβαρο καπιταλισμό όσο και τον ολοκληρωτικό σταλινικό κομμουνισμό. Υπήρξε μεταφραστής δοκιμίων, συγγραφέας άρθρων σε θέματα ιδεολογίας και πολιτικής , συγγραφέας δοκιμίων και διηγημάτων.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.