, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Κλιμακώνουν την ένταση οι Τούρκοι – Ξανά το BARBAROS στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Νέο σκηνικό ένστασης στο Αιγαίο στήνει η Τουρκία, η οποία στέλνει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το ερευνητικό σκάφος Barbaros. Η Άγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις έναντι της Ελλάδος και εκφράζει, τόσο δια μέσω των εμπρηστικών δηλώσεων κορυφαίων υπουργών (Τσαβούσογλου, Ακάρ), όσο και με τις καθημερινές παραβιάσεις σε αέρα και θάλασσα, τη βούλησή της να εντείνει τον “πόλεμο νεύρων” με την Αθήνα.

Μετά τις χθεσινές δηλώσεις Τσαβούσογλου, ο οποίος απείλησε ευθέως τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο και μίλησε ξανά για τα δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο, η Άγκυρα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, σ’ ό,τι αφορά στην εκδήλωση της προκλητικότητας και των διεκδικήσεών της. Συγκεκριμένα, εξέδωσε ΝΑVTEX με την οποία δεσμεύει περιοχή που επικαλύπτει τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ και μεγάλο μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, για τη διεξαγωγή σεισμογραφικών ερευνών από το Barbaros.

H περιοχή, βάση της εν λόγω ναυτικής οδηγίας, δεσμεύεται από σήμερα μέχρι έως και τις 5 Ιανουαρίου, ενώ σημειώνεται ότι το Barbaros θα συνοδεύουν δύο πλοία, τα /V TANUX-1 και R/V Apollo Moon/.

Αυτό που αποτελεί άξιο προσοχής και καταδεικνύει την πρόθεση της Τουρκίας να αυξήσει την επιθετικότητά της, είναι το γεγονός ότι στέλνει «βαθιά» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το Barbaros. Η θαλάσσια περιοχή που «μάρκαρε» η Άγκυρα, επεκτείνεται ακόμη και πέραν του 28ου Μεσημβρινού, που ως γνωστόν αποτελεί για τους γείτονες το ελάχιστο όριο των διεκδικήσεών τους επί της υφαλοκρηπίδας της Ανατολικής Μεσογείου.

Μέχρι σήμερα, οι τουρκικές προκλήσεις, αναφορικά με την ελληνική υφαλοκρηπίδα, δεν ξεπερνούσαν τα όρια της τελευταίας. Η Τουρκία είχε επιχειρήσει στα μέσα Οκτωβρίου να προσεγγίσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα, πάλι μέσω του Barbaros, δεσμεύοντας για έρευνες περιοχές δυτικά της Κύπρου και στο όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η Αθήνα είχε κόψει τον «τσαμπουκά» των Τούρκων, στέλνοντας στην περιοχή τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», η οποία παρακολουθούσε στενά τις κινήσεις του Barbaros, αποτρέποντας την είσοδό του εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Πόλεμος δηλώσεων

Σε κάθε περίπτωση, η ένταση στα ελληνοτουρκικά συνεχίζει να χτυπάει «κόκκινο». Μόλις χθες, Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αποκάλεσε κακομαθημένο παιδί τον Πάνο Καμμένο και απηύθυνε προειδοποίηση προς την Αθήνα, λέγοντας: «Προσέξτε το κακομαθημένο σας παιδί, διαφορετικά θα μπορούσε να προκληθεί ένα ατύχημα. Αυτό είναι ουσιαστικά μια εξαιρετικά φιλική προειδοποίηση». Στις δηλώσεις του, ο Τσαβούσογλου έκανε ξανά αναφορά στα «δικαιώματα» που έχουν η Τουρκία σε Αιγαίο αλλά και στην Κύπρο, όπου επιχειρηματολόγησε για το δίκαιο της εισβολής το 1974.

Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, που για μια ακόμα φορά βρέθηκε στο στόχαστρο της τουρκικής ηγεσίας, απάντησε μέσω Twitter. «Κ. Τσαβούσογλου σας ευχαριστώ για τις πρωτοχρονιάτικες απειλητικές σας δηλώσεις. Είναι το δώρο ότι κάνω καλά τη δουλειά μου, θα συνεχίσει η Ελλάδα το έργο αυτό επιδιώκοντας την Ειρήνη, υπερασπιζόμενη την Κυριαρχία της και χτίζοντας ισχυρές συμμαχίες. Δεν σας φοβάται κανείς πια».

Πηγή: sofokleousin

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.