, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Μήνυμα ΠτΔ προς την Τουρκία: Σεβασμός στο διεθνές δίκαιο

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία για σεβασμό του Δικαίου της Θάλασσας καθώς και του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου έστειλε σήμερα από τις Βρύσσες Αποκορώνου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.
Ο κ Παυλόπουλος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Αποκορώνου και κατά την διάρκεια της αντιφώνισης του αφού αναφέρθηκε στους αγώνες των κατοίκων της περιοχής για την ελευθερία, αναφερόμενος στη γείτονα την κάλεσε να σεβαστεί στο ακέραιο το Δίκαιο της Θάλασσας όπως αυτό κωδικοποιήθηκε μέσω της Συνθήκης του Montego Bab του 1982.
« Είναι γνωστό ότι μεταξύ άλλων ότι και η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής ζώνης γίνεται με βάση το σύνολο του διεθνούς δικαίου και κυρίως όμως, με βάση του δικαίου της θάλασσας όπως αυτό κωδικοποιήθηκε μέσω της Συνθήκης του Montego Bay του 1982, που δεσμεύει τους πάντες», ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.
«Και η Τουρκία οφείλει να το σεβασθεί στο ακέραιο. Και δεν είναι δυνατό, να διατείνεται ότι δεν δεσμεύεται από το Δίκαιο της Θάλασσας επειδή δεν έχει προσχωρήσει στην Συνθήκη του Montego Bay. Επαναλαμβάνω -και δεν θα κουρασθώ να επαναλαμβάνω- ότι η Συνθήκη του Montego Bay, ήτοι το Δίκαιο της Θάλασσας, επειδή έχει υπογραφεί από μεγάλο αριθμό κρατών, παράγει κατά τη νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, οι οποίοι είναι δεσμευτικοί έναντι πάντων. Αυτοί οι κανόνες δεσμεύουν και την Τουρκία. Δεν μπορεί η Τουρκία ν’ αυθαιρετεί και ν’ αμφισβητεί το Δίκαιο της Θάλασσας. Θα το σεβασθεί, κι ας αντιληφθεί ότι εμείς, οι Έλληνες, μαζί με τους Εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, θα επιβάλλουμε την εφαρμογή του και τον σεβασμό του. Η χθεσινή δήλωση της κυρίας Φεντερίκα Μογκερίνι είναι άκρως ενδεικτική. Πέραν τούτου, καθιστούμε σαφές και το ότι εάν αποδεχόμασταν αυθαιρεσίες εκ μέρους της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τον καθορισμό της ΑΟΖ κατά παράβαση του Δικαίου της Θάλασσας, αυτό θα αποτελούσε ένα εξαιρετικά αρνητικό προηγούμενο, ιδιαίτερα επικίνδυνο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την Διεθνή Κοινότητα. Και κάτι τέτοιο για εμάς, τους Έλληνες, είναι αδιανόητο»
Παράλληλα ο ΠτΔ τόνισε : «Προς δε την γείτονα Τουρκία διαμηνύουμε, για πολλοστή φορά, ότι το παρελθόν δεν πρέπει να μας διχάζει, πρέπει όμως να μας διδάσκει. Προς αυτή την κατεύθυνση εμείς, οι Έλληνες, καθιστούμε σαφές ότι η φιλία, η καλή γειτονία και η Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας -την οποία εμπράκτως ευνοούμε- έχει ως στοιχειώδη προϋπόθεση τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Δεν πρόκειται σε καμμία περίπτωση να ανεχθούμε εκπτώσεις σε ότι αφορά την εφαρμογή του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου. Αυτό τον σεβασμό είμαστε αποφασισμένοι να τον εμπνεύσουμε και, αν χρειασθεί, να τον επιβάλλουμε, δοθέντος ότι η Ιστορία μας έχει αποδείξει πως ουδείς μπορεί να υποτιμά την Δύναμη και το Φρόνημα του Λαού και του Έθνους των Ελλήνων».
Την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για ανακήρυξη του Προκόπη Παυλόπουλου ως επίτιμου δημότη Αποκορώνου ανέγνωσε ο πρόεδρος του οργάνου Ιωάννης Αποστολάκης. Κατά τη διάρκεια του επισήμου γεύματος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως συμβολικό δώρο προσφέρθηκε ένα ασημένιο κρητικό μαχαίρι τυλιγμένο σε παραδοσιακό μαντήλι της Κρήτης. Στο μαχαίρι αναγραφόταν η μαντινάδα: «Αετός δεν είμαι μα φτερά, που χει η ζωή δοσμένα , Και αν τα τσακίσει ο βοριάς πετώ και με σπασμένα».
Παραδίδοντας το μαχαίρι στον ΠτΔ ο δήμαρχος Αποκορώνου είπε στον κ Παυλόπουλο. «Κύριε πρόεδρε ο αετός είναι ο ελληνισμός που περήφανα πετά στους αιθέρες. Γιατί διέπεται από ψηλά ιδανικά και αξίες. Και όσο και αν θέλουν οι ισχυροί της γής (ο βοριάς δηλαδή), να του τσακίσουν τα φτερά θα συνεχίσει να πετά λαβωμένος όπως έχει δείξει η ιστορία και η υπερηφάνεια του». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφθασε στα Χανιά μέσω Ηρακλείου καθώς λόγω των ανέμων το αεροσκάφος που τον μετέφερε δεν μπορούσε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Χανίων.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.