, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι που θα στηριχθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ

Σε ολόκληρη τη μεταπολιτευτική περίοδο, οι δήμοι της πρωτεύουσας, της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά έπαιζαν πρωτεύοντα και κυρίαρχο ρόλο στο πολιτικό παιχνίδι.
Του Γιάννη Παργινού
Τα μεν κόμματα, κερδίζοντας τους μεγάλους δήμους, κέρδιζαν και τις εντυπώσεις, δίνοντας ταυτόχρονα το έναυσμα για επερχόμενη νίκη ή ήττα στις εθνικές κάλπες, οποτεδήποτε κι αν προέκυπταν, οι δε νεοεκλεγέντες δήμαρχοι θεωρούσαν την εκλογή τους ως απαρχή μιας μεγαλύτερης πολιτικής ανέλιξής τους.
Στην Αθήνα
Απέναντι στη χαρισματική υποψηφιότητα του Κώστα Μπακογιάννη, το Μέγαρο Μαξίμου θα ήθελε να αντιτάξει μια εμβληματική προσωπικότητα ευρείας κοινωνικής αποδοχής κι εκτός των στενών κομματικών τειχών. Οι κρούσεις σε Γιάννα Αγγελοπούλου και Κατερίνα Παναγοπούλου δεν απέδωσαν τα προσδοκώμενα. Ο χρόνος «τρέχει» και η υποψηφιότητα εξελίσσεται σε δύσκολο γρίφο για το κυβερνών κόμμα.
Μπροστά στη δυστοκία, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης «φωτογράφισε» ως επικρατέστερο υποψήφιο τον υφυπουργό Εργασίας Νάσο Ηλιόπουλο.
Στη Θεσσαλονίκη
Στο Μέγαρο Μαξίμου, η «μπίλια έκατσε» στο νέο πολιτικό αστέρι, στην Κατερίνα Νοτοπούλου. Με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της, το ζητούμενο είναι να διασφαλιστούν οι προσδοκώμενες ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συγκλίσεις και συμμαχίες γύρω από το πρόσωπο της νυν υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης, με τους πλέον αισιόδοξους εντός ΣΥΡΙΖΑ να θεωρούν εφικτή και την, έμμεση έστω, στήριξή της από τον απερχόμενο δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη. Το πολιτικό επιχείρημα που στηρίζει την  υποψηφιότητα της Κατερίνας Νοτοπούλου είναι ότι αποτελεί άφθαρτο και «φρέσκο» πρόσωπο, εκπρόσωπο της νέας γενιάς των πολιτικών.
Στον Πειραιά
Στο μεγάλο λιμάνι, η επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου ακούει στο όνομα Νίκος Μπελαβίλας. Είναι επίσης άφθαρτος, έχει επιστημονικές και επαγγελματικές περγαμηνές, και προέρχεται από μια οικογένεια με βαριά αριστερή και δημοκρατική παράδοση. Η «αποστολή» του υποψήφιου δημάρχου Πειραιά είναι να συσπειρώσει τις προοδευτικές δυνάμεις, κόντρα στο κατεστημένο του «βαθέως Πειραιά». Προς τούτο, ο Νίκος Μπελαβίλας φρόντισε από την πρώτη στιγμή να δείξει ευθέως και με ονοματεπώνυμο τον αντίπαλο: «Οφείλουμε», είπε, «να τα βάλουμε με τον no politica» του κυρίου Μαρινάκη.
Οι δήμοι της Αττικής
Όπως όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν, το κυβερνών κόμμα στην Αττική θα στηρίξει τους ήδη εκλεγμένους δημάρχους που έχουν εκλεγεί με τη στήριξη της Κουμουνδούρου στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές: Ήτοι, τους Γιάννη Σταθόπουλο (Αγία Παρασκευή), Δημήτρη Μπίρμπα (Αιγάλεω), Άκη Κατωπόδη (Βύρωνας), Τίνα Καφατσάκη (Ζωγράφου), Χρήστο Βρεττάκο (Κερατσίνι-Δραπετσώνα), Ηρακλή Γκότση (Νέα Ιωνία), Γιώργο Ιωακειμίδη, (Νίκαια), Γιάννη Λαγουδάκη (Πέραμα), Σίμο Ρούσσο (Χαλάνδρι).
Οι υποψηφιότητες τις οποίες θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στους δήμους της Αττικής είναι οι εξής: Οδυσσέας Καμπόλης (Αχαρνές), Ξένος Μανιατογιάννης (Βριλήσσια), Αιμιλία Τζίβα (Ν. Ηράκλειο), Χρήστος Κοκκοτίνης (Ηλιούπολη), Βασίλης Κουτσοβασίλης (Άγιος Δημήτριος), Νικήτας Κανάκης (Παπάγου-Χολαργός), ευρέως γνωστός ως πρόεδρος των «Γιατρών του Κόσμου». Επίσης, τους Γιώργο Κομματά (Αγ. Ανάργυροι-Καματερό), Κώστα Κάβουρα (Ίλιον), Σταύρο Κασιμάτη (Κορυδαλλός) και Γιώργο Καπλάνη (Αγία Βαρβάρα), δήμαρχοι που είναι ΠΑΣΟΚογενείς.
Λάρισα και Πάτρα
Στη Λάρισα δεδομένη θεωρείται η στήριξη του νυν δημάρχου, οδοντίατρου, Απόστολου Καλογιάννη, ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές είχε επίσης τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ και των Οικολόγων.
Στην Πάτρα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε στο πρόσωπο του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης, Γιώργου Ρώρου.
Στην Κρήτη
Στο Ηράκλειο της Κρήτης ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να έχει καταλήξει ακόμα και ίσως να μη στηρίξει τον υποψήφιο των προηγούμενων εκλογών, Η. Λυγερό. Στα Χανιά πάντως είναι σίγουρη και πάλι η υποψηφιότητα του Γιάννη Σαρρή.
Στην Πελοπόννησο
Στο Ναύπλιο υποψήφιος θα είναι ο Τάσος Σαλεσιώτης, αρχιτέκτονας στο επάγγελμα, με αυτοδιοικητική εμπειρία, πρώην δήμαρχος. Κατεβαίνει ως ανεξάρτητος και θα έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην Τρίπολη ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τον νυν δήμαρχο, Δημήτρη Παυλή. Στον Πύργο Ηλείας έχει γίνει μια επαφή με τον πρώην αντιδήμαρχο και αντινομάρχη, Αντώνη Καραμπέλα, που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και προτίθεται να κατέβει ως ανεξάρτητος.Στην Κόρινθο υποψήφιος θα είναι ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της πόλης, Κώστας Κατεμής.
Στη Σπάρτη ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τον νυν δήμαρχο, Βαγγέλη Βαλιώτη. Στο Αγρίνιο υποψήφιος θα είναι ο δικηγόρος Δημήτρης Τραπεζιώτης, ενώ στον Δήμο Μεσολογγίου φαίνεται πως θα κλείσει η υποψηφιότητα του Παυσανία Παπαγεωργίου, ο οποίος λέγεται ότι έχει γενικότερο έρεισμα στηνπόλη και ειδικότερα στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Στη Λιβαδειά υποψήφια θα είναι η νυν δήμαρχος, Γιώτα Πούλου.
Άλλες υποψηφιότητες
Στην Κοζάνη ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τον νυν δήμαρχο, Λευτέρη Ιωαννίδη, ενώ το ίδιο ισχύει και για την Καρδίτσα και τον νυν δήμαρχο, Φώτη Αλεξάκο, ο οποίος έχει επίσης τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ. Στη Λευκάδα ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τον νυν δήμαρχο, Κώστα Δρακονταειδή.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

#Tags: ΣΥΡΙΖΑ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.