, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Στήνουν νέο πολιτικό σκηνικό οι «Πρέσπες»

«Στις Πρέσπες πνίγηκε το παλιό και γεννήθηκε το νέο πολιτικό σκηνικό», έλεγε στο καφενείο της Βουλής ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, με μακράν κοινοβουλευτική εμπειρία. Κατά έναν μυστήριο κι εντελώς παράδοξο τρόπο, με τον χρησμό του συμφωνούσε όλη η παρέα «μωσαϊκό» από όλους τους πολιτικούς χώρους, υπό την έννοια ότι, ανεξάρτητα από πότε θα στηθούν οι κάλπες, το όποιο αποτέλεσμά τους θα επηρεαστεί τα μέγιστα από την πολιτική «φουρτούνα των Πρεσπών».

Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΠ. ΠΑΡΓΙΝΟΥ

Τα αποτελέσματα των δύο ψηφοφοριών, που αναμφίβολα κατέληξαν υπέρ της κυβέρνησης –μια για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και η δεύτερη για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών»–, θα φέρουν ανεξίτηλα τα σημάδια τους στο μετεκλογικό πολιτικό σκηνικό. Δεν είναι διόλου τυχαίο πως τα μικρά κόμματα –ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων, Ποτάμι– εξαϋλώθηκαν με αμφίπλευρες αποχωρήσεις-προσχωρήσεις-συνεργασίες βουλευτών τους, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ είτε με τη Νέα Δημοκρατία, με αποτέλεσμα να καθίσταται λίαν αμφίβολη η κοινοβουλευτική τους επιβίωση και δη μετά από μια λίαν οξυμένη και διπολική εκλογική αντιπαράθεση. Σε αυτό το λίαν και γοργά μεταβαλλόμενο πολιτικό τοπίο, δεν θα μείνει ανέπαφο το ΚΙΝΑΛ, παρά το γεγονός ότι έλκει τις ρίζες του στις αρχές της μεταπολιτευτικής περιόδου και δεν είναι μια απλή πολιτική παραφυάδα των «αγανακτισμένων» της μνημονιακής περιόδου.

Ο χρησμός του γραμματέα

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο Πάνος Σκουρλέτης δεν είπε μόνο ότι η αποχώρηση Καμμένου από την κυβέρνηση δεν θα σημάνει την πτώση της. Δεν έκανε επίσης αναφορά σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας που θα βρίσκει «ad hoc» πλειοψηφίες ανάλογα με τα νομοθετήματα που θα φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή. Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ένα βήμα παραπέρα, μιλώντας για έναν καινούργιο κυβερνητικό συνασπισμό. Συγκεκριμένα, ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε: «Μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, υπάρχει η δυνατότητα για τη δημιουργία νέου σχήματος κυβερνητικού συνασπισμού». Στην ουσία, αυτό που είπε ο κ. Σκουρλέτης είναι ότι έχει δρομολογηθεί ένα νέο σύστημα συμμαχιών με επίκεντρο το ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πρόκειται απλώς για μια ευκαιριακή κοινοβουλευτική σύμπραξη, αλλά για πολιτική συμμαχία μακράς πνοής.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης είχε εκφράσει την πεποίθησή του ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα επικυρωθεί, «διότι υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία που είναι υπέρ της συμφωνίας και, τελικά, αυτή η πλειοψηφία θα εκφραστεί (όπερ και έγινε) ». Προχωρώντας, δε, λίγο πιο πέρα, σημείωσε ότι «θα επιβεβαιωθεί έτσι η πολιτική σταθερότητα της χώρας και θα γίνει ακόμα πιο σαφής η προοπτική και το κυβερνητικό έργο θα γίνει ακόμα πιο εντατικό». «Θα ακολουθήσει», πρόσθεσε, «έντονο κοινοβουλευτικό και θεσμικό έργο, θα δρομολογηθεί η συνταγματική αναθεώρηση, θα επανακαθοριστούν οι σχέσεις κράτους – Εκκλησίας, θα ψηφιστεί μια σειρά από σημαντικά νομοσχέδια που αποκαθιστούν κοινωνικά δικαιώματα, επουλώνουν πληγές που άφησε η κρίση».

Ανασχηματισμός

Οι εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός είναι δύο:

  • Ριζικός ανασχηματισμός για να σηματοδοτήσει το νέο ξεκίνημα για μια νέα πολιτική στη μεταμνημονιακή περίοδο μέχρι και τις εκλογές στο τέλος της τετραετίας.
  • Διορθωτικός ανασχηματισμός, «κλείσιμο τρυπών», μέχρι και τον Μάιο και με στόχο να μη δοθεί η εντύπωση πως η κυβέρνηση παέι σε τετραπλές εκλογές. Αμέσως, δε, μετά τις αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές, να γίνει ευρύς ανασχηματισμός ο οποίος θα συμπεριλάβει και προσωπικότητες από τον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο.

Μέσα σε αυτό το περιγραφόμενο πολιτικό κλίμα, δεν έχει αποσαφηνιστεί σε ποια από τις δύο επιλογές θα προσανατολιστεί ο πρωθυπουργός. Ωστόσο, έχει ανοίξει μια ευρεία συζήτηση για τα πρόσωπα που ενδεχομένως θα μπορούσαν να αναλάβουν κυβερνητική θέση υπό την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Χάρης Παμπούκης, ευρείας αποδοχής καθηγητής του Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου Διεθνών Συναλλαγών, υπουργός της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, πρώην γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών και νυν μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του ΥΠΕΞ για τη Συμφωνία των Πρεσπών, είναι ένα από τα πρόσωπα στο οποίο πολλοί ποντάρουν ότι θα είναι σε ένα επόμενο υπουργικό συμβούλιο.

Και ο… Μπίστης

Ο Νίκος Μπίστης, υφυπουργός Εσωτερικών σε κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, μετέχει ενεργά σε συζητήσεις για τη στήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών και τη συγκρότηση προοδευτικού πόλου, φέρεται επίσης ως μελλοντικός υπουργός. Στον «χορό» των ονομάτων παίρνει μέρος κι ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, προσωπικός φίλος του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.