, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Στην παιδεία δεν είμαστε όλοι ίδιοι

Της Σύνθιας (Ροδάνθης) Σάπικα, Υποψήφιας Βουλευτού στην Α’ Θεσσαλονίκης
Το πιο εύκολο πράγμα που μπορεί να κάνει κανείς στην πολιτική είναι να λειτουργεί εντελώς απαξιωτικά. Να τα ισοπεδώνει όλα και να τους εξισώνει όλους. Η πολιτική, όμως, είναι ένα σύνολο από ανοικτά μέτωπα∙ ο ίδιος ο ορισμός της λοιπόν ακυρώνει αυτή την προοπτική. Ένα από αυτά τα μέτωπα είναι η παιδεία.
Παιδεία, λοιπόν. Είναι γενική θέση ολόκληρου του πολιτικού φάσματος ότι πρέπει το Πανεπιστημιακό άσυλο να καταργηθεί; Προφανώς και όχι∙ οι ιδεοληψίες ορισμένων είναι ισχυρότερες από την ανάγκη της ασφάλειας – συνεπώς και της ελευθερίας – στα ανώτατα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα.
Είναι γενική θέση ολόκληρου του πολιτικού φάσματος ότι πρέπει τα Πανεπιστήμια να είναι συνδεδεμένα με την αγορά εργασίας; Δε νομίζω∙ υπάρχουν πολιτικά ρεύματα που δε θέλουν κανέναν μέσα στα Πανεπιστήμια, εκτός από τους κομματικοποιημένους φοιτητές που τα υποστηρίζουν.
Είναι γενική θέση ολόκληρου του πολιτικού φάσματος ότι πρέπει η παιδεία να είναι συνυφασμένη με την αξιολόγηση; Την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών μονάδων και την αξιολόγηση των ίδιων των εκπαιδευτικών; Δε νομίζω. Υπάρχουν κάποιοι που πολεμάνε την αξιολόγηση με όλες τους τις δυνάμεις.
Είναι γενική θέση ολόκληρου του πολιτικού φάσματος ότι πρέπει να υπάρχει η ελευθερία ίδρυσης ιδιωτικών Πανεπιστημίων; Προφανώς και όχι. Κάποιοι είναι αλλεργικοί στην ιδιωτική εκπαίδευση και στην ελευθερία.
Είναι γενική θέση ολόκληρου του πολιτικού φάσματος ότι πρέπει οι άπορες οικογένειες που δεν καταφέρνουν να εξασφαλίσουν μια θέση σε παιδικό σταθμό, να λαμβάνουν μηνιαία χρηματοδότηση που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν σε βρεφονηπιακό σταθμό της επιλογής τους; Δε νομίζω∙ ορισμένοι δεν ενδιαφέρονται στην πραγματικότητα καθόλου για τους αδύναμους.
Συμφωνούμε όλοι ότι τα πρότυπα και τα πειραματικά σχολεία πρέπει να ενισχυθούν και να μη δέχονται επιθέσεις που υποσκελίζουν τον σκοπό και τη λειτουργία τους; Ξεκάθαρα όχι∙ οι επιθέσεις αυτές έχουν ήδη γίνει!
Όλες αυτές οι θέσεις νομίζω ότι σας φαίνονται αυτονόητες. Δεν τις υποστηρίζουν όμως όλοι. Είναι οι θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για την παιδεία και θα αγωνιστώ για αυτές προσωπικά με κάθε τρόπο και με κάθε κόστος, αν με εμπιστευτείτε με την ψήφο σας στις 7 Ιουλίου.
* Από την έντυπη έκδοση

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.