, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Χείμαρρος» ο Κυρ. Μητσοτάκης: Ζητώ ισχυρή εντολή – Τι «μηνύματα» έστειλε

Ισχυρή εντολή προκειμένου να μην μπει η χώρα σε περιπέτειες, αλλά και για να μπορέσει να υλοποιήσει το κυβερνητικό σχέδιό του με μειώσεις φόρων, ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στη Νέα Τηλεόραση Κρήτης. Ο πρόεδρος της ΝΔ εκτίμησε πως δεν υπάρχει κανένα ζήτημα λήψης πρόσθετων μέτρων επιβάρυνσης για τους πολίτες, ούτε εντός του 2019, ούτε στη συνέχεια, ενώ αναφέρθηκε και στην πρώτη περίοδο Τσίπρα – Βαρουφάκη.
«Είναι εγκληματικό αυτό το οποίο έγινε τους πρώτους έξι μήνες του 2015 και υπάρχει ονοματεπώνυμο, υπάρχει ευθύνη για αυτό το οποίο έγινε. Και το κόστος το οποίο πληρώνουμε και σήμερα ακόμη, είναι κόστος αυτής της πρώτης περιόδου», σημείωσε.
Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά χαρακτήρισε θετική την απόφαση της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής και τόνισε πως αν δεν αλλάξει συμπεριφορά η Τουρκία, θα πρέπει η Ευρώπη να περάσει από τα λόγια σε συγκεκριμένα μέτρα που θα έχουν κόστος για τη γειτονική χώρα. Ο ίδιος προανήγγειλε πως θα επιδιώξει συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, για να του ξεκαθαρίσει το πλαίσιο της επόμενης κυβέρνησης και χαρακτήρισε «προχειρότητα» τους χειρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου στα ελληνοτουρκικά.
«Δεν φοβάμαι θερμό επεισόδιο και δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας λόγος να καλλιεργούμε μεγαλύτερη ανησυχία στους Έλληνες πολίτες. Υπάρχει μία ένταση, δεν είναι ασυνήθιστη, μπορούμε να τη διαχειριστούμε, ψυχραιμία χρειάζεται και αποφασιστικότητα. Και βέβαια, να καταλάβουμε ότι στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής που έχει να κάνει με την ενεργειακή ασφάλεια, χρειάζονται ουσιαστικές κινήσεις. Μας είπε ο κ. Τσίπρας ότι αποφάσισε με 4,5 χρόνια καθυστέρηση να προχωρήσει μαζί με τον Exon Mobil στην εκμετάλλευση ενός οικοπέδου το οποίο βρίσκεται νότια της Κρήτης. Αναρωτιέμαι, γιατί έπρεπε να περάσουν τα 4,5 χρόνια για να γίνει αυτό», είπε.
«Όχι νέα μέτρα – Φοροελαφρύνσεις από το 2020»
Σε σχέση με την ελληνική οικονομία και το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για να πιαστεί ο στόχος του πλεονάσματος ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε αρχικά πως «ο στόχος του 3,5% για το 2019, με βάση τα στοιχεία τα οποία έχουμε, είναι εφικτός».
Παράλληλα, σημείωσε πως «Είναι βέβαιον, και θέλω να είμαι ξεκάθαρος εδώ, ότι δεν μπορούμε να δρομολογήσουμε μέτρα ελάφρυνσης εντός του 2019. Τα μέτρα και οι φορολογικές μειώσεις θα ψηφιστούν το 2019 και θα ισχύσουν το 2020. Δεν εκτιμώ, όμως, ότι υπάρχει κανένα ζήτημα λήψης πρόσθετων μέτρων, επιβάρυνσης για τους πολίτες, εντός του 2019. Ούτε προφανώς και στη συνέχεια».
«Νέες επενδύσεις για πολλές καλές θέσεις εργασίας»
Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως δεν πιστεύει ότι οι φοροελαφρύνσεις που έχει εξαγγείλει θα δημιουργήσουν νέα δημοσιονομική τρύπα.
«Καταρχάς έχουμε πει ξεκάθαρα ότι θέλουμε να εξισορροπήσουμε μειώσεις φόρων με στοχευμένες μειώσεις δαπανών, είναι τα λεγόμενα spending reviews, η αξιολόγηση δαπανών ανά Υπουργείο, η οποία πρέπει να γίνει. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι και σήμερα ακόμη, υπάρχει μεγάλη αναποτελεσματικότητα στον τρόπο με τον οποίο υλοποιούμε μία σειρά από δαπάνες», είπε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε λέγοντας« Δεύτερον, έχουμε στοχευμένο σχέδιο για το πώς μπορούμε να περιορίσουμε την φοροδιαφυγή κυρίως μέσα από μία επιθετική διείσδυση των εταιρικών συναλλαγών. Τρίτον και σημαντικότερον: η ίδια η μείωση των φορολογικών συντελεστών δημιουργεί μία τέτοια αναπτυξιακή δυναμική σε συνδυασμό, όχι μόνη της, με όλα τα υπόλοιπα μέτρα, που θα έχει θετικό αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά. Κοιτάξτε, άλλα τα έσοδα με ανάπτυξη 2% και άλλα τα έσοδα με ανάπτυξη 4%. Για εμάς η διαφορά αυτή προέρχεται πρωτίστως από τις ιδιωτικές επενδύσεις τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ υπονόμευσε. Και εμείς σκοπεύουμε να τις καταστήσουμε τον κεντρικό πυλώνα της πολιτικής. Νέες επενδύσεις για πολλές καλές θέσεις εργασίας, νέες επενδύσεις φυσικά και για περισσότερα έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό».
«Ισχυρή εντολή για αυτοδύναμη Ελλάδα»
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναγνώρισε πως τίποτα δεν μπορεί να γίνει εν μία νυκτί αλλά όπως είπε αυτό που αλλάζει από τη μία ημέρα στην άλλη είναι το «κλίμα το οποίο θα δημιουργηθεί μετά από μία ευρεία πολιτική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας».
Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα μίας «ισχυρής εντολής» σημειώνοντας: «Για να έχουμε ισχυρή ανάπτυξη και αυτοδύναμη Ελλάδα, χρειαζόμαστε μία ισχυρή εντολή. Εάν η εντολή για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι ισχυρή, τότε προφανώς η αγορά θα έχει μεγαλύτερη αναταραχή και δεν θα μπορέσουμε να δρομολογήσουμε το σχέδιό μας με την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα την οποία θέλουμε. Για αυτό και λέω ξεκάθαρα στους συμπολίτες μας, ότι αν με εμπιστεύονται προσωπικά και αν πιστεύουν ότι το πρόγραμμά μας, το οποίο έχουμε καταθέσει με μεγάλη λεπτομέρεια στον ελληνικό λαό, είναι το σωστό, δώστε μας την εντολή, ασχέτως αν ανήκετε στη Νέα Δημοκρατία».
Επανέλαβε επίσης πως την ώρα που η χώρα πρέπει να φύγει μπροστά, «η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη πολιτική δύναμη που εγγυάται αυτό το τολμηρό άλμα στο μέλλον».
«Η Ευρώπη ξέρει ότι είμαι μεταρρυθμιστής»
Απαντώντας σε ερώτηση τι θα συμβεί εάν οι Βρυξέλλες αντιδράσουν ή εκφράσουν ενστάσεις για την πολιτική του ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «εφόσον έχω μία ισχυρή εντολή, πηγαίνω στις Βρυξέλλες με πολύ μεγάλη προσωπική αξιοπιστία» και συνέχισε λέγοντας: «Και επειδή η Ευρώπη ξέρει ότι εγώ είμαι μεταρρυθμιστής, η συμφωνία που προτείνω στις Βρυξέλλες είναι: Δώστε μου λίγο χρόνο να κάνω μεταρρυθμίσεις και στη συνέχεια βοηθήστε με να μειώσουμε τους στόχους των πλεονασμάτων. Είναι μία συμφωνία η οποία ακούγεται στις Βρυξέλλες, την έχουν ήδη ακούσει, δεν θα αιφνιδιαστούν. Δεν θα διεκδικήσω από την πρώτη μέρα μείωση των στόχων του πλεονάσματος. Θα αποδείξω πρώτα ότι εννοώ αυτά τα οποία λέω, θα κερδίσω αξιοπιστία, θα υλοποιήσω τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Και στη συνέχεια, θα διεκδικήσω μείωση του στόχου των πλεονασμάτων ώστε να είμαστε ακόμη πιο τολμηροί στις μειώσεις των φόρων. Ξέρετε, οι Ευρωπαίοι ενδιαφέρονται να πάρουν πίσω τα λεφτά τους, αυτό τους ενδιαφέρει».
Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε επίσης πως «όσο πιο γενναία είναι η ανάπτυξη στην Ελλάδα, όσο πιο ισχυρή είναι, τόσο πιο βιώσιμο γίνεται το χρέος μας».
«Άρα τόσο πιο πολύ ικανοποιημένοι πρέπει να είναι και οι ίδιοι, διότι αυξάνονται οι πιθανότητες να πάρουν πίσω τα χρήματά τους», συμπλήρωσε.
«Θετική η απόφαση της ΕΕ για την Τουρκία»
Αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κυπριακή ΑΟΖ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε πως η Άγκυρα παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο αλλά και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Τόνισε πως το ζήτημα αφορά τόσο την Κύπρο όσο και την Ελλάδα και την ΕΕ. «Αφορά την Ευρώπη όχι μόνο επειδή η Ευρώπη επιδεικνύει αλληλεγγύη σε ένα κράτος-μέλος της, αλλά και επειδή υπάρχει μία κοινή ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική, η οποία αναδεικνύει τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου ως καθοριστικής σημασίας για την προμήθεια υδρογονανθράκων για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα, είναι απολύτως λογικό η Ευρώπη να ευαισθητοποιείται στο ζήτημα αυτό των παραβιάσεων», σημείωσε στο πλαίσιο της συνέντευξής του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Θύμισε μάλιστα πως είχε ζητήσει κυρώσεις σε περίπτωση που θα υπήρχε κλιμάκωση και σχολίασε πως «Υπάρχει κλιμάκωση. Η απόφαση είναι θετική. Είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα το οποίο γίνεται».
Παράλληλα, σχολίασε πως «Πρέπει τώρα να αξιολογήσουμε αν αυτή η «απειλή» οδηγήσει την Τουρκία σε μία αλλαγή συμπεριφοράς και αν δεν την οδηγήσει, να περάσουμε πια από τα λόγια σε συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία θα έχουν κόστος για την Τουρκία. Ειδικά σε μία εποχή όπου η Τουρκική οικονομία είναι αρκετά ευάλωτη».
«Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να μιλάμε»
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έστειλε στη συνέχεια μήνυμα ότι η χώρα μας πρέπει να διατηρήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία. «Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να μιλάμε, αλλά να μιλάμε οργανωμένα, με ουσία, μέσα σε ένα πλαίσιο και σεβόμενοι το Διεθνές Δίκαιο, τους κανόνες καλής γειτονίας και προφανώς και με την απαραίτητη προετοιμασία που χρειάζεται για να γίνει μία τέτοια συνάντηση (σ.σ. με τον Ταγίπ Ερντογάν)», σημείωσε.
«Δεν σταματάει κανείς το διάλογο, ποτέ. Θα έλεγα ότι όταν υπάρχει ένταση υπάρχει ένας λόγος παραπάνω να μιλάει κανείς. Και, ναι, θα επιδιώξω με τον κ. Ερντογάν, εφ’ όσον με εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, να έχω μία ειλικρινή σχέση. Γνωρίζω πολύ καλά ποιο είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούμε να κινηθούμε, γνωρίζουμε πολύ καλά, θα του το πω στην πρώτη μας συνάντηση. Αλλά σε καμία περίπτωση η επιβολή κυρώσεων δεν είναι ανεξάρτητη από τη συνέχιση, μέσα στο πλαίσιο που σας είπα, του ελληνοτουρκικού διαλόγου», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Θα δώσουμε χώρο και χρόνο στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις»
Σε σχέση με τα Εργασιακά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μίλησε για Fake News και διαστρέβλωση των θέσεων της ΝΔ.
«Αυτή η ιστορία με το 7ημερο, ότι δήθεν εγώ μίλησα για 7ημερη εργασία ήταν η πιο χυδαία προσπάθεια διαστρέβλωσης όσων έχω πει. Και δυστυχώς κάποιοι δεν πήραν το μάθημά τους και συνεχίζουν υπόγεια να λένε τα ίδια πράγματα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
«Εγώ αγωνίζομαι να υπερασπιστώ τα δικαιώματα των εργαζομένων» ξεκαθάρισε και θύμισε πως «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν αυτή που επέβαλε το εξοντωτικό πρόστιμο των 10.500 ευρώ για την ανασφάλιστη εργασία. Αυτό το έκανε ο Γιάννης Βρούτσης το 2013 και δεχτήκαμε τότε πολύ μεγάλη κριτική».
Διαβεβαίωσε ακόμα πως «Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά θα πάμε και ένα βήμα παραπέρα. Θα πιέσουμε τις επιχειρήσεις με ένα πλαίσιο κινήτρων και αντικινήτρων να κάνουν τους εργαζόμενους συμμέτοχους στην επιχειρηματική επιτυχία. Και θα δώσουμε χώρο και χρόνο στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις τις οποίες υπερασπίζομαι και οι οποίες ήδη έχουν δώσει κάποια πρώτα δείγματα γραφής».
«Είμαι φιλελεύθερος άνθρωπος. Αλλά και οι εργοδότες πρέπει να αντιληφθούν ότι η επιτυχία τους περνάει μέσα από την ικανοποίηση του εργαζόμενου. Και αν δώσω γενναία φορολογικά κίνητρα για να μοιραστούν μπόνους στο τέλος του έτους είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχουν αρκετοί εργοδότες οι οποίοι θα ανταποκριθούν», συμπλήρωσε.
«Η δημόσια περίθαλψη είναι αδιαπραγμάτευτη και για τους ανασφάλιστους»
Υπέρ των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα εκεί που είναι προς όφελος του δημόσιου συστήματος υγείας εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Επανέλαβε, επίσης, πως «η δημόσια περίθαλψη είναι αδιαπραγμάτευτη. Και για τους ανασφάλιστους. Για να μην ξεχνιόμαστε, φέρει την υπογραφή Άδωνι Γεωργιάδη η νοσοκομειακή περίθαλψη των ανασφάλιστων. Προφανώς αυτό είναι μη συζητήσιμο. Μιλάμε για την εξέλιξη και τον εκσυγχρονισμό του εθνικού συστήματος υγείας, του δημόσιου συστήματος υγείας».
«Τίποτα δεν έχει κριθεί»
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αρνήθηκε να σχολιάσει τις δημοσκοπήσεις και να προεξοφλήσει το εκλογικό αποτέλεσμα τονίζοντας πως «τίποτα δεν έχει κριθεί».
«Η κάλπη είναι άδεια στις 7 Ιουλίου και πρέπει να ξαναγεμίσει από την αρχή. Και σε όσους προεξοφλούν την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας τους λέω να είναι πολύ επιφυλακτικοί. Να φορέσουν την στολή εργασίας, να σταματήσουν από τώρα να ράβουν υπουργικά κουστούμια γιατί μπορεί να βρεθούν προ εκπλήξεων. Να δουλέψουν πάρα πολύ σκληρά και κυρίως πάρα πολύ σεμνά για να πείσουν και τους πολίτες που δεν μας εμπιστεύθηκαν, ότι αξίζουμε την εμπιστοσύνη τους», σημείωσε ο κ. Μητσοτακης.
«Άρα οι δημοσκοπήσεις είναι χρήσιμες. Για μένα η πιο σημαντική δημοσκόπηση είναι αυτή που κάνω κάθε φορά που βρίσκομαι σε περιοδεία. Αυτό έλεγα και πριν από τις ευρωεκλογές, όταν οι δημοσκοπήσεις έβγαζαν τα δικά τους ευρήματα. Εγώ ήμουν σίγουρος ότι θα πετυχαίναμε μια μεγάλη νίκη στις ευρωεκλογές, γιατί το έβλεπα από τον κόσμο με τον οποίο συνομιλούσα», συνέχισε.
«Εγκληματικό αυτό που έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015»
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε «εγκληματικό» αυτό που συνέβη το πρώτο εξάμηνο του 2015 και τόνισε πως «υπάρχει ονοματεπώνυμο, υπάρχει ευθύνη για αυτό το οποίο έγινε».
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως «το κόστος το οποίο πληρώνουμε και σήμερα ακόμη, είναι κόστος αυτής της πρώτης περιόδου. Αυτά, λοιπόν, δεν πρέπει να τα ξεχάσουμε εύκολα και δεν νομίζω ότι τα έχουν ξεχάσει ούτε στις Βρυξέλλες όταν έφτασε η Ελλάδα μαζί με την Ευρώπη στο χείλος του γκρεμού».
«Εκτός Βουλής Βελόπουλος – Χρυσή Αυγή»
Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «ως Νέα Δημοκρατία έχουμε πετύχει κάτι το οποίο δεν το έχει πετύχει κανένα άλλο κεντροδεξιό κόμμα. Διευρύναμε την Παράταξη, συμπιέσαμε τα άκρα».
«Στόχος μου, το λέω, θα ήταν ευχής έργο για την Ελληνική Δημοκρατία, για το πολιτικό μας σύστημα, να είναι εκτός Βουλής και η Χρυσή Αυγή και το κόμμα του κ. Βελόπουλου. Θα είναι μια μεγάλη νίκη της Δημοκρατίας μας», πρόσθεσε.
«Έχουμε καταφέρει λοιπόν σε κάθε περίπτωση να συμπιέσουμε τα άκρα με έναν μετριοπαθή σοβαρό και συγκροτημένο πολιτικό λόγο. Αυτό δείχνει ότι μπορούμε να νικήσουμε τους λαϊκιστές, είτε τους δικούς μας αριστερούς λαϊκιστές, είτε άλλους ακραίους λαϊκιστές με την πολιτική την οποία εφαρμόζουμε. Και αυτό είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα την επόμενη μέρα για την Ευρώπη. Άρα έχουμε αυξημένη αξιοπιστία στην Ευρώπη, ξέρουμε να διαπραγματευόμαστε και το σχέδιό μας αυτό θα το υλοποιήσουμε», είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.