, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Αρχίζουν επιστροφές αιτούντων άσυλο από ευρωπαϊκές χώρες στην Ελλάδα

Ευρωπαϊκές χώρες θα αρχίσουν άμεσα τη διαδικασία επαναπροώθησης αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, χώρα πρώτης εισόδου τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου η εξέταση της χορήγησης ή μη πολιτικού ασύλου σε αυτούς να γίνει σε ελληνικό έδαφος.
Η Γερμανία, σύμφωνα με τη βρετανική Guardian, έχει προχωρήσει ήδη σε 400 αιτήσεις επαναπροώθησης, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Νορβηγία έχουν επίσης ζητήσει την επιστροφή αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα.
«Η γραφειοκρατική διαδικασία έχει αρχίσει και αναμένουμε επιστροφές εντός του επόμενου μήνα», δήλωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.
«Η διαδικασία θα αρχίσει με έναν συμβολικό αριθμό σαν ένδειξη φιλίας προς τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά έθνη», συνέχισε. «Έχουμε βέβαια ήδη δεχθεί τόσους πολλούς πρόσφυγες, έχουμε βρεθεί υπό τόσο μεγάλη πίεση, που το να δεχθούμε περισσότερους υα ήταν παράλογο, εάν δεν ήταν τραγικό», κατέληξε.
Ο κ. Μουζάλας τόνισε επίσης ότι δεν γνωρίζει κατά πόσον οι αιτούντες άσυλο οι οποίοι θα επιστρέψουν στην Ελλάδα θα καταφέρουν ποτέ να ξαναφύγουν από τη χώρα.
«Δεν γνωρίζω πού θα πάνε. Μπορεί να είναι στην Αθήνα, μπορεί στη Θήβα, ό,τι και να γίνει πάντως οι συνθήκες θα είναι καλές, έχουν ήδη βελτιωθεί πολύ και θα είναι σύντομα συμβατές με τα κριτήρια της Ε.Ε.», είπε.
Η επαναπροώθηση πάντως δεν θα αφορά αιτούντες άσυλο οι οποίοι έφθασαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν τον Μάρτιο του 2017.
Ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών που εισέρχονται στην Ένωση έχει μειωθεί δραματικά μετά την προ 17 μηνών συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για τη διαχείριση των προσφύγων από τη Συρία, ωστόσο ακόμη και σήμερα εκατοντάδες άνθρωποι φθάνουν στο ευρωπαϊκό έδαφος διά θαλάσσης κάθε εβδομάδα.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.