, Δευτέρα
06 Φεβρουαρίου 2023

«Επιχείρηση» για επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα

Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκεπτόταν το Λονδίνο και το νούμερο 10 της DowningStreet τον Νοέμβριο του 2021,είχε πέραν όλων των άλλων και μια ξεκάθαρη στόχευση: να βάλει με τρόπο προσεκτικό πλην όμως ουσιαστικό στη δημόσια συζήτηση στη Βρετανία το ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Του ΣΠΥΡΟΥ ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ

Το Μέγαρο Μαξίμου πίστευε πως η πολιτική και όχι μόνον η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στο Λονδίνο ευνοούσε το ούτως ή άλλως δύσκολο εγχείρημα: είχε τότε απέναντι τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, γνωστό για τη βαθιά εκτίμησή του στην Αρχαία Ελλάδα, αλλά και μια βρετανική κοινή γνώμη που για πρώτη φορά δεν εμφανιζόταν αρνητική ως προς τον επαναπατρισμό των Γλυπτών.

Η εκτίμηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν ήταν εσφαλμένη. Μάλιστα, η συνέντευξη που παραχώρησε στο απαιτητικό πρωινό σόου του ITV «GoodmorningBritain», όπου ανάμεσα στα άλλα εξέθεσε την ελληνική επιχειρηματολογία περί της επανένωσης των Γλυπτών, εξέπληξε ευχάριστα τη βρετανική κοινή γνώμη, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ευνοϊκότερου κλίματος για το ελληνικό αίτημα.

Έκτοτε το ζήτημα μπορεί να έφυγε από τις πρώτες γραμμές της εγχώριας επικαιρότητας, ωστόσο, η «Political» είναι σε θέση να γνωρίζει πως στην κυβέρνηση ουδέποτε εγκατέλειψαν την προσπάθεια, κινώντας τα νήματα από το παρασκήνιο, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Θετικός οιωνός είναι και η καλή προσωπική σχέση που έχουν αναπτύξει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο βασιλιάς Κάρολος, καθώς τα ραντεβού τους πυκνώνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα: το προχθεσινό στο Κάστρο του Ουίνδσορ, στο Λονδίνο ήταν το δεύτερο εντός του τελευταίου δωδεκαμήνου, καθώς ο Κάρολος, που φέρεται διαχρονικά να μην αντιμετωπίζει αρνητικά ενδεχόμενη επιστροφή των Γλυπτών, αν και ουδέποτε έχει εκφράσει δημοσίως τις απόψεις του, είχε προσκαλέσει τον Έλληνα πρωθυπουργό τον περασμένο Δεκέμβριο στο Dumfries House στη Σκωτία.

Η πρόοδος και τα… αγκάθια

Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας με τον επιφανή καθηγητή Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών KevinFeatherstone, σε εκδήλωση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρκέστηκε να κάνει λόγο για πρόοδο στο συγκεκριμένο ζήτημα, αρνούμενος, πάντως, να επεκταθεί δημοσίως στο θέμα.

«Είναι πιθανό να εξευρεθεί μια αμοιβαία επωφελής λύση, μπορεί να γίνει η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και ταυτόχρονα να ληφθούν υπ’όψιν οι προβληματισμοί του Βρετανικού Μουσείου. Αντιλαμβάνομαι πως υπάρχει momentum, συνειδητά μιλώ για επανένωση των Γλυπτών και όχι για επιστροφή», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, που είχε μαζί του στο Λονδίνο τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, άνθρωπο-κλειδί στην υπόθεση της επανένωσης των Γλυπτών. Κυβερνητικός αξιωματούχος με γνώση επί του θέματος αφήνει να εννοηθεί πως Αθήνα και Λονδίνο βρίσκονται στη διαδικασία εξεύρεσης μιας νομικής φόρμουλας για μια λύση, που δεν θα απαιτεί την τροποποίηση της κείμενης βρετανικής νομοθεσίας.

Η ίδια πηγή πληροφόρησης επιμένει πως στο παρασκήνιο γίνονται κινήσεις, δεν επιβεβαιώνει, πάντως, πως οι δύο πλευρές βρίσκονται στο παρά ένα…ενός ιστορικού συμβιβασμού, που θα επαναπατρίσει τα βιαίως εκτοπισθέντα Γλυπτά του Παρθενώνα, μολονότι υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL